Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen | svenska.yle.fi
Viewing all 25270 articles
Browse latest View live

Bildningsdirektören i Esbo: Besvärligare än tidigare att hitta behöriga lärare

$
0
0

Vid Svenska bildningstjänster i Esbo är direktör Barbro Högström bekymrad. Hon säger att det i år har varit svårare än tidigare år att hitta behöriga lärare. I Kyrkslätt har man samma erfarenhet medan det ser bättre ut i Helsingfors.

- Den här våren har det varit besvärligare än tidigare att få behöriga lärare då vi har haft färre sökande. Och de som har sökt har samtidigt sökt till andra tjänster inom huvudstadsregionen. Om ingen behörig kan anställas kan skolans rektor anställa en vikarie för ett år i gången, säger Barbro Högström, direktör för Svenska bildningstjänster i Esbo.

Storängens skola i Esbo verkar speciellt hårt drabbad. Rektorn för skolan har fattat flera beslut om att inte tillsätta klasslärartjänster och att inte tillsätta en lektor i gymnastik och hälsokunskap. Dessutom har Svenska bildningstjänster fattat beslut att inte tillsätta timlärare i religion och i teknisk slöjd vid Storängens skola.

Barbro Högström sitter i en grön soffa.
Barbro Högström. Barbro Högström sitter i en grön soffa. Bild: Yle / Ted Urho barbro högström,direktör för svenska bildningstjänster i esbo,morgonöppet,skolbråk

"Kan inte säga vad det beror på"

Högström säger att det besvärliga rekryteringsläget diskuterades förra veckan på ett möte mellan de svenska bildningsdirektörerna i huvudstadsregionen.

- Vi var väldigt fundersamma och kunde inte säga vad det beror på. Vi är ändå glada över att en klasslärarutbildning har startat i Helsingfors så vi på sikt får behöriga sökande. Eleverna i huvudstadsregionen har lika stor rätt som i andra orter i Svenskfinland att ha behöriga lärare, säger Högström.

Eleverna i huvudstadsregionen har lika stor rätt som i andra orter i Svenskfinland att ha behöriga lärare.― Barbro Högström

Klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet körde igång i fjol höstas och antalet sökande till utbidlningen var stort. I år sjönk ändå antalet sökande med över hundra.

"Jag skulle inte heller vilja bli opererad av en obehörig kirurg"

I Kyrkslätt har Mikael Flemmich, chef för dagvård och utbildning, liknande erfarenheter som Barbro Högström.

- Vi har fler obehöriga än behöriga som söker lärartjänsterna. Andelen har blivit större. Jag håller med Barbro Högström om att det har varit mer problematiskt i år än i fjol, säger Flemmich.

Vad tror du att det beror på?

- Det är en så stor brist på svenskspråkiga klasslärare. Vi ser väldigt positivt på klasslärarutbildningen i Helsingfors eftersom det lockar den här regionens ungdomar till att se läraryrket som en möjlighet. Jag skriver inte under påståendet att klasslärarna utbildas till arbetslöshet.

Flemmich säger att det är viktigt att klasslärarna är behöriga.

- Jag skulle inte heller vilja bli opererad av en obehörig kirurg. Jag tror så mycket på utbildningen som lärarna får att den ger en helt annan möjlighet att genomföra det pedagogiska arbetet än en som plockas från gatan. Den nya läroplanen ställer också fler krav på lärarna. Man ska kunna jobba i team och över ämnesgränserna.

Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.
Chefen för dagvård och utbildning i Kyrkslätt tror inte att den dåliga inomhusluften i Winellska skolan har gjort det svårare att rekrytera lärare dit. Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström inneluft,kyrkslätt,skolan (fenomen),skolbyggnader,winellska skolan

Tror inte att inomhusluftsproblemen inverkar

Flemmich tror inte att problemen med inomhusluften i Winellska skolan har inverkat på antalet sökande till skolans lärartjänster.

- Jag tror att inverkan är marginell. Vi kommer dessutom att kunna erbjuda helt nya paviljonger för årskurserna ett till sex. Jag tror därför inte att inomhusluften har betydelse, säger Flemmich.

Ansökningstiden till klasslärartjänsterna i Kyrkslätt pågår till och med måndag den 22 maj.

Niclas Grönholm, som är linjedirektör vid utbildningsverket i Helsingfors, säger däremot att det inte har varit besvärligare att rekrytera behöriga lärare i år än tidigare år.

- Läget är inte bra, men inte sämre än normalt. Vi har stort behov av behöriga lärare, men läget är lite bättre än i fjol. Speciellt när det gäller rektorer har vi haft fler sökande nu.

- Men vi ska komma i håg att antalet elever ökar, vilket gör att behovet av lärare också gör det. Och när utgångsläget är dåligt försvinner inte behovet någonstans, säger Grönholm.

Grönholm säger att när det gäller timlärare är det svårt att hitta behöriga inom ämnena elevhandledning, finska, matematik, naturvetenskapliga ämnen och slöjd.


Vandafullmäktige behandlar inte förslag om att dra sig ur Fennovoima

$
0
0

Fullmäktige i Vanda kommer inte att behandla motionen som går ut på att Vanda Energi borde dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Orsaken är att motionen har för få undertecknare. Att Helsingfors vill dra sig ur projektet kan konkret enbart innebära en extrainsatt bolagsstämma.

I Vanda hade motionen om att dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki skrivits under av 14 ledamöter, inklusive Timo Juurikkala (Gröna) som har gjort motionen. För att den ska behandlas i fullmäktige krävs ändå 15 underskrifter.

Motionen behandlades i stadsstyrelsen som anser att det inte finns orsak att dra sig ur kärnkraftsprojektet.

I Helsingfors beslöt fullmäktige den här veckan med två rösters marginal att Vanda Energi borde dra sig ur projektet. Också det beslutet fattades utgående från en motion.

Helsingfors äger 40 procent av Vanda Energi och Vanda äger 60 procent. Vanda Energi äger i sin tur fem procent av aktierna i Fennovoima.

Kan bli extrainsatt bolagsstämma

Konkret kan beslutet i fullmäktige i Helsingfors innebära en extrainsatt bolagsstämma där Vanda Energis ägande i Fennovoima diskuteras. Vanda Energis styrelseordförande Tommi Valtonen (Saml) säger till Yle Uutiset att bolagsstämman kan ordnas i slutet av sommaren eller början av hösten.

Om Vanda Energi vill sälja sina aktier i Voimaosakeyhtiö SF, som är majoritetsäagre i Fennovoima, måste aktierna hitta en ny köpare.

Dessutom ska styrelsen för Voimaosakeyhtiö SF godkänna affären.

Byggandet av Fennovoimas kärnkraftsverk i Pyhäjoki norra Österbotten har ännu inte fått bygglov av statsrådet. Fennovoima hoppas att lovet ges 2018 och att produktionen av energi kan inledas som planerat 2024.

Liveblogg från Stafettkarnevalen – följ med flödet

$
0
0

Yle Sporten följer med dagens tävlingar från Stafettkarnevalen med hjälp av era bidrag på sociala medier. Följ med livebloggen här.

Stafettkarnevalen ordnas i år i Alberga och den första tävlingsdagen pågår mellan 12.00 och 20.00. Ni kan själva bidra med bilder på sociala medier. Använd hashtaggarna #stafettkarnevalen och #stafettkarnevalen2017 så dyker era alster upp i flödet.

Liveblogg:

Stafettkarnevalen har börjat: ”Det var nervöst”

$
0
0

Ella Paukku fick äran att föra Winellska skolan till seger i det första heatet i årets Stafettkarneval. Jag tänkte bara på att springa, säger hon.

Klockan 13.30 gick startskottet för årets karneval. Först ut på banorna var flickor i grundskolor som löpte 5 x 80 meter. I det första heatet var det Winellska skolan från Kyrkslätt som knep segern.

– Det var nervöst men samtidigt väldigt roligt. Jag tänkte bara att på att springa, säger Ella Paukku som löpte ankaretappen.

Ronja Hedman löpte första etappen för laget.

– Det gick helt bra från start. Jag var också nervös, säger hon.

Under de senaste veckorna hade varit fullt fokus på Stafettkarnevalen och att prestera så bra som möjligt.

– Vi har nog tränat ganska mycket, åtminstone tre gånger i veckan, säger Ronja Hedman.

Större karneval

Stafettkarnevalen arrangeras normalt på Olympiastadion i Helsingfors men på grund av renovering tävlar man på andra orter under tre år.

Förra året tävlade man i Vasa och nu är det Alberga i Esbo som gäller.

– Det är helt bra att Stafettkarnevalen ordnas här, säger Ronja Hedman.

– Det här ser mycket större ut. Kanske är det mer folk här, säger Ella Paukku.

För både Ella och Ronja väntar också fler tävlingar under årets karneval.

– Nog är vi här mest för att ha roligt men visst skulle det vara roligt med någon medalj, säger Ronja Hedman.

Så klarade sig gymnasierna i studentskrivningarna 2017

$
0
0

Här är listan på hur gymnasierna klarade studentexamen 2017. Kotka Svenska Samskola har petat ner Lärkan från förstaplatsen i Svenskfinland.

I hela landet landet var Etelä-Tapiolan lukio bäst i de obligatoriska ämnena, följt av Ressun lukio. Också i år överraskar ett litet lappländskt gymnasium med en fin placering. Utsjoen saamelaislukio kommer trea med bara en student. 2015 var Enontekiön Erälukio etta med en student.

I Svenskfinland hittar man i år gymnasier från alla landskap bland topp tio. Trean Kristinestads gymnasium har stigit med hela 150 platser jämfört med förra året.

Här nedan är hela gymnasielistan. Du kan söka på gymnasiets namn.
Du kan välja mellan att se en lista på alla gymnasier eller bara de svenskspråkiga gymnasierna.

Listan visar studenternas poängsumma i medeltal i studentexamens fyra obligatoriska ämnen och medeltalet i alla ämnen. En sjua motsvarar ett L, en sexa ett E och så vidare. Hela skalan hittar du längst ner i artikeln.

Pilarna visar om gymnasiet stigit eller sjunkit på topplistan.

((vis:1198028))

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Läs mera:

Bildcollage av studentmössa och texten "Bra jobbat! Grattis till studenten!"

Här är vårens studenter 2017

Här publicerar vi namnen på vårens studenter i de svenskspråkiga gymnasierna våren 2017. Svenska Yle gratulerar!

Läs också:

Så här klarade sig gymnasierna i studentskrivningarna 2016

Kolla hur gymnasierna klarade studentexamen 2015

Så klarade sig ditt gymnasium i studentexamen 2014

Jokerit förstärker målvaktsavdelningen – Karri Rämö klar för comeback i KHL

$
0
0

Helsingforsklubben Jokerit meddelar att man tecknat kontrakt med målvakten Karri Rämö enligt modellen 1+1. 30-årige Rämö kommer närmast från Pelicans, men spelade före det i NHL i fyra år.

För Rämö innebär kontraktet en comeback till KHL. Våren 2012 agerade Rämö burväktare i Avangard Omsk, som tog sig ända till Gagarin Cup-final.

Rämö har också spelat 159 matcher i NHL under sin karriär, både i Tampa Bay Lightning och Calgary Flames. I Lejonen har Rämö fått fira ett VM-brons, år 2008.

JYP meddelar för sin del att både HIFK-målsprutan Juuso Puustinen och utlånade Miika Lahti anländer till klubben.

29-årige Puustinen hörde inte till HIFK:s bärande krafter under grundserien 2016-17, men stod för solida 6+6 på 13 matcher i slutspelet.

Miika Lahti återvänder för sin del från KHL, men klubben uppger att veterancentern dras med en allvarlig skada. Enligt klubbens pressmeddelande kommer Lahti att höftopereras och man förväntar sig inte att han spelar före 2018.

900 kilometer senare har Finland 100-stafetten gått i mål - se den sista biten här!

$
0
0

De senaste veckorna har elever från över 100 skolor runtom i Svenskfinland gemensamt fört fram en stafettpinne genom Finland. Nu har pinnen äntligen nått sitt mål - Stafettkarnevalen i Esbo.

Cheerleading på stafettkarnevalen, ungdomar med vita och gröna pom-poms
Äntligen stafettkarneval! Cheerleading på stafettkarnevalen, ungdomar med vita och gröna pom-poms Bild: Yle/Björn Karlsson Cheerleading,löpning,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017,Svenskfinland

Det var ett rungande jubel som mötte eleverna från Mattlidens skola och Mattlidens gymnasium när de sprang in på Alberga idrottsplan. Med sig hade de den stafettpinne som nu rest genom hela Svenskfinland för att slutligen gå i mål i Esbo där Stafettkarnevalen ordnas i år.

Inmarschen på stafettkarnevalen
Spänstig inmarsch i år! Inmarschen på stafettkarnevalen Bild: Yle/Björn Karlsson inmarsch,löpning,maskotar,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017,Svenskfinland

- Det känns bra, först var man ganska spänd när det var så mycket publik. Men inte var det annat än lyckohormoner när man väl sprang in, säger Rebecca Ehrnrooth, från Mattliden som är av dem som fick vara med om detta historiska ögonblick.

Rebecca Ehrnrooth på stafettkarnevalen
Rebecca Ehrnrooth som sprang den sista sträckan Rebecca Ehrnrooth på stafettkarnevalen Bild: Yle/Björn Karlsson löpning,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017,Svenskfinland

Tillsammans har över 2000 elever fört fram stafettpinnen genom Finland. Rutten har gått från Vanda via Borgå, upp till Österbotten, till Åboland och ner igen. Totalt har eleverna sprungit över 900 kilometer.

Senaste en liknande stafett genomfördes var 1952 i samband med de olympiska spelen.

- Nog aspirerar man ju lite på att någon gång få springa in också på OS med facklan.

Nu drar karnevalen i gång

Startskottet för stafetten gick den 24 april och i dag, den 19 maj fick Mattlidens högstadium och gymnasium springa in på Alberga idrottsplan och motta publikens jubel. I samband med att eleverna kom i mål gick också startskottet för den 56:e Stafettkarnevalen.

Inmarschen på stafettkarnevalen. Flicka med pom-poms
Fint väder för pom-poms på stafettkarnevalen! Inmarschen på stafettkarnevalen. Flicka med pom-poms Bild: Yle/Björn Karlsson inmarsch,löpning,maskotar,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017,Svenskfinland

Här kan du se hur det såg ut när stafettpinnen kom i mål och Stafettkarnevalen 2017 inleddes!

Hetta, hejarklackar och hårda heat - så här såg det ut i Alberga i dag!

$
0
0

Efter ett år i Vasa var Stafettkarnevalen i år tillbaka i huvudstadsregionen, vilket syntes på läktaren. Huvudstadsregionens skolor hade intagit så gott som hela nedre delen av huvudläktaren på stadionen i Alberga i Esbo.

Stafettkarnevalen arrangerades också i Alberga 2010. Normalt ordnas den på Olympiastadionen i Helsingfors, men eftersom stadion renoveras kan den inte ordnas där.

Så här såg det ut under eftermiddagens tävlingar, som ordnades i gassande solsken:

Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors hejar.
Cygnaeus lågstadieskola, Helsingfors. Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors hejar. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn cygnaeus lågstadieskola,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Flickornas 5x80 meter, upploppet i heat 3.
Solf skola distanserar Brändö lågstadieskola på upploppet i ett heat i flickornas 5x80 meter. Flickornas 5x80 meter, upploppet i heat 3. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Alberga, Esbo stad,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Kungsgårdsskolan i Esbo.
Kungsgårdsskolan, Esbo. Kungsgårdsskolan i Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,kungsgårdsskolan,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Bobäcks skola i Kyrkslätt.
Bobäcks skola, Kyrkslätt. Bobäcks skola i Kyrkslätt. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn bobäcks skola,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat.
Karamalmens skola 1 (Esbo) segrade i heat 13 i flickornas 5x80 meter. Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn stafett,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Granhultsskolan från Grankulla.
Granhultsskolan, Grankulla var också på plats. Granhultsskolan från Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Finno skola i Esbo.
Finno skola, Esbo. Finno skola i Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn finno skola,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat.
Degerö lågstadieskola 1 (i blått) slutade på tredje plats i sitt heat i flickornas 5x80 meter. Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat.
Hoplaxskolan 2 (nummer 62) slutade på fjärde plats i heatet i flickornas 5x80 meter. Stafettkarnevalen 2017, flickornas 5x80 meter, heat. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017
Västersundoms skola i Vanda.
Västersundoms skola, Vanda drar sin hejarklacksramsa. Västersundoms skola i Vanda. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen 2017,västersundoms skola

Svenska skolan i Lahtis är bäst på hejaramsor

$
0
0

Priset för bästa hejaramsa i klassen för lågstadier gick i år till Svenska skolan i Lahtis med ramsan Skepp Ohoj! Ramsorna har skickats in på förhand och en jury har valt ut vinnaren samt två skolor som fått hedersomnämnande.

Tävlingsjuryn poängterade att en bra hejarramsa bör vara rytmisk, en bra stödande melodi är ett plus. Ramsan ska ha en fyndig text som gärna kan ha lokal färg och ska uppmuntra det egna laget, utan att vara negativ mot andra lag.

Speciellt ovanliga melodier och underfundiga texter premierades.

Så här lyder motiveringen för Lahtisskolans vinst:

"Texten är skriven för årets karneval. Det är trevligt och ovanligt med dialogen mellan kapten och besättning och fyndigt att de kommer seglande från sin språkö till Esbo."

Ramsan ska sjungas till Pirates of the Caribbean.

SKEPP OHOJ!
Rop:
Kaptenen: Ställ er på startlinjen!
Alla: Aj, aj, kapten!
Sång:
Vi har seglat hit till Esbo från vår språkö – SKEPP OHOJ!
Kastat ankarn, står på plankan, vi är redo – SKEPP OHOJ!
Vi ska springa, vi ska vinna, vi ska göra allt vi kan
Hissa flaggan, land i sikte, kämpa på nu varje man!
Rop:
Kaptenen: Håll kursen!
Alla: Aj, aj, kapten!
Sång:
Vi har seglat....

Hedersomnämnanden gick till Vendlaskolan i Nurmijärvi med ramsan Sjörövargänget, och Rödskog skola i Esbo med ramsan Vi ska vinna idag.

Skolorna ska skicka in sina ramsor i förväg, varpå en jury väljer ut de bästa bidragen. Inom utsatt tid kom 51 bidrag från 22 skolor.

Tävlingen för Stafettkarnevalens bästa hejarramsa i klassen högstadier/gymnasier avgörs på lördagen.

Storängens ankare: ”Jag hade krafter kvar”

$
0
0

Det blev en hård spurtuppgörelse om guldet i gatustafetten för pojkar i årskurs 1–6. Starkast var Anton Sandström som förde Storängens skola från Esbo till seger.

När löparna kom in på upploppet var allt öppet i guldkampen. Storängens skola och Katarinaskolan kämpade sida vid sida. Till slut var det Anton Sandström från Storängens skola som drog det längre strået.

– Det var riktigt tufft, jag kände på mig att det skulle bli en duell på målrakan. Jag hade krafter kvar fast benen är lite sjuka, säger Anton.

Är du överraskad att det blev guld?

– Nej, vi gjorde det väldigt bra förra året. Vi slutade på sjätte plats då så jag är inte överraskad att det blev guld. Det var ett mål att vinna, säger han.

Anton hinner inte fira segern speciellt länge.

– Jag ska ännu springa 5 x 80 meter i kväll, säger han.

Bronset i gatustafetten gick till Granhultsskolan.

Resultat:

1. Storängens skola 10.01,2
2. Katarinaskolan 10.02,1
3. Granhultsskolan 10.06,6
4. Vasa övningsskola 10.15,4
5. Smedsby-Böle skola 10.23,5
6. Finno Skola 10.24,7
7. Solf skola 10.32,6
8. Karamalmens skola 10.35,4

Ugglan WhoooWhooo är lågstadiernas bästa maskot

$
0
0

Bobäcks skola från Kyrkslätt är vinnare i maskottävlingen för lågstadier på Stafettkarnevalen i år.

Så här lyder juryns motivering:

"WhoooWhooo. På ett finurligt sätt lyfter de fram skolans ursprung, boet i bäcken. Juryn uppskattar det enorma handarbete som krävts för att färdigställa den fantastiska kreationen på ett vackert bo med en inhyst liten uggla."

Bobäcks skolas hejarklack med maskot på prispallen på stafettkarnevalen 2017.
Bobäcks skola och WhoooWhoo i sitt bo. Bobäcks skolas hejarklack med maskot på prispallen på stafettkarnevalen 2017. Bild: Yle bobäcks skola,maskottävling,Stafettkarnevalen

Hedersomnämnanden gick till Oxhamns skola.

"Ett fint samarbete mellan starka oxar och en stark gymnast som på ett utmärkt sätt bidrog med rörelse och glädje till inmarschen", lyder motiveringen.

Tongåvan har hängt med i familjen Sanchez sedan 70-talet

$
0
0

För Margaretha och Ramon Sanchez betyder fredag och Tongåvan avslutning på arbetsveckan. Trots att de varit pensionerade sedan några år tillbaka vill de ändå göra skillnad på vecka och veckoslut.

Då han heter nånting så spanskt som Ramon har han otaliga gånger fått frågan om när han har flyttat till Finland. Och snällt orkar han svara på frågan än en gång.

- Jag är faktiskt född i Finland och det är min pappa också. Det var min farfar som kom hit år 1898.

Farfar skulle stanna i Finland i bara sex månader men så träffade han Ramons farmor och där började Sanchez-släktens koppling till Finland.

Ramon har spanskt medborgarskap och har gjort sin värnplikt i Spanien. Det var under Francos tid och värnplikten räckte 18 månader.

Det exotiska släktnamnet

Hans hela namn är Ramon Sanchez-Beyrath. Han berättar att alla spanjorer får både mammas och pappas släktnamn. Hans pappas första släktnamn är Sanchez och mammas är Beyrath.

- Numera är vårt släktnamn inte längre så exotisk då Finland är så pass internationellt. Men nog har jag under åren fått heta allt från Sandsäck i efternamn, skrattar Ramon.

Vår och höst på Mallorca

Margaretha och Ramon brukar ofta förlänga sina somrar både på våren och hösten genom att åka till varma Mallorca, där de har en lägenhet.

- Vi bor alldeles vid havet så på hösten då havet är varmt brukar vi bara gå över gatan till stranden och tar oss ett morgondopp, berättar Ramon.

De gillar Mallorca. Där är lummigt och vackert och där blåser ofta så det blir aldrig riktigt stekande hett.

"Läraryrket är härligt"

Margaretha har en 38 år lång karriär som lärare i tyska bakom sig. Många av dem som har gått i Östra svenska läroverket (senare Botby högstadium) och Brändö gymnasium har fått sin tyskaundervisning av just henne.

- Att jobba som lärare är nog ett härligt yrke, säger Margaretha. Alla de kontakter man har till ungdomarna gör att man känner sig yngre. När man blir pensionerad och förlorar de här kontakterna blir man nog många år äldre med detsamma.

Dottern Veronica har gått i mammas fotspår och jobbar också som lärare i tyska och trivs med sitt jobb, säger Margaretha.

Ramon kan spanska viner

Ramon har jobbat med ett företag som hans farfar i tiderna grundade. Det har gällt import av alla tänkbara produkter från Spanien - allt från frukt, textiler till fartygsgrejer och viner. Sedan 1994 har det enbart handlat om import av viner.

- Det känns fint att kunna hålla så tät kontakt till Spanien och att få kommunicera på spanska, berättar han.

Tongåvan markerar början på veckoslutet

I Tongåvan hörs Margarethas och Ramons hälsningar med jämna mellanrum. Oftast går hälsningarna till dottern Veronicas familj - svärsonen Filip och barnbarnen Klara och Seddi. Dessutom brukar de skicka hälsningar till en långvarig granne, som numera bor i västra Finland.

Speciellt dotterns familj brukar rimma ihop trevliga verser till födelsedagarna och musiken som önskas brukar i allmänhet vara någonting från de sydeuropeiska länderna.

Då det är dags för fredag och Tongåvan brukar paret varva ner efter veckan - hon plockar fram sin stickning och han sätter igång med att lösa korsord. För barnbarnen brukar Tongåvan vara en signal att nu är det veckoslut, nu får man äta chips.

- Tongåvan bjuder på nostalgi, på omväxlande musik och det är avkopplande att lyssna på programmet.

Programmet har hängt med Sanchez´ fredagar ända sedan 70-talet då programmet ännu hette En gåva i toner.

Efter backens bedrövliga självmål – Morriseys hattrick säkrade tre poäng för VPS

$
0
0

Med tio minuter kvar på klockan spelade VPS i numerärt överläge med 1-1 på klockan – efter ett minst sagt otroligt självmål. Sedan kom bortalaget igång, och slog till slut ligajumbon JJK med 4-1.

Steven Morrisey hade fört upp ”Vepsu” till 1-0 redan i den åttonde spelminuten före Vasaförsvaret gjorde bort sig. I den 36:e spelminuten fick ytterbacken Markus Jurgenson bollen och satte den, högt, tillbaka mot det egna målet.

Landsmannen Marko Meerits i VPS-målet försökte parera lobben med huvudet, men kunde inte rädda situationen – bollen gick in och matchen var kvitterad.

Hoppa över Twitterpostning

JJK:s svenska förstärkning Felix Gustavsson drog ändå på sig två gula kort under loppet av 15 minuter under den andra halvleken, och VPS fick avsluta matchen i numerärt överläge. Med nio minuter kvar på klockan satte Andre Clennon först 2-1 och Steven Morrisey utökade ledningen till 3-1 några minuter senare.

I stoppminuterna blev jamaicanen Morrisey hattrickhjälte då han pangade in segersiffrorna 4-1.

Skip Instagram post

"Kaikkien aikojen Jamaikalaisvahvistus!" @steventaddy Hattrickhero!❤️

A post shared by Sebastian Strandvall (@sebastrandvall8) on

Svettigt kamratderby

På Tölö fotbollsstadion stod HIFK värd för IFK Mariehamn. Trots det till pappers starkare laget hade de regerande grönvita finska mästarna stora svårigheter att punktera HIFK-försvaret.

I den 16:e spelminuten klarade gästerna ändå av att utnyttja ett överläge. Matias Hänninen tappade bollen i backlinjen och Robbin Sellin kunde passa fram Aleksei Kangaskolkka för 1-0 till IFK Mariehamn.

Hemmalaget ångade på och en kvart senare var matchen kvitterad – i form av ingen annan än Matias Hänninen själv.

Backen höll på att göra bort sig igen i den andra halvan då Sellin igen var på hugget och stal bollen i ett farligt läge, men svensken klarade inte av att föra bollen vidare. Slutresultatet stod 1-1.

Resultat, fotbollsligan:

PS Kemi – HJK 0–1 (0–1)
Morelos 7'
Publik: 777

FC Lahti – KuPS 1–2 (0–0)
Salami Gbola 61' 0–1
Gabriel 68' 0–2
Jovanovic 90+3' 1–2
Publik: 2242

Ilves – FC Inter 0–2 (0–0)
Furuholm 52' 0–1
Kuqi 82' 0–2
Publik: 3392

JJK – VPS 1–4 (1–1)
Morrissey 8' 0–1
Självmål Jurgenson 36' 1–1
Clennon 81' 1–2
Morrissey 84' 1–3
Morrissey 90' 1–4
Publik: 1723

HIFK – IFK Mariehamn 1–1 (1–1)
Kangaskolkka 16' 0–1
Hänninen 30' 1–1
Publik: 2351

SJK – RoPS 3–0 (2–0)
Självmål 15' 1–0
Mboma 25' 2–0
Mboma 73' 3–0
Publik: 3644

Jämför gymnasiernas studentresultat ämne för ämne

$
0
0

Det finns stora skillnader i hur gymnasierna klarar de olika ämnena i studentexamen. Yle Nyheter har räknat ut medeltalen ämne för ämne.

I år presterade Kotka svenska samskola bäst i Svenskfinland. Där skrev eleverna i medeltal M i de fyra obligatoriska ämnen. Gymnasiet Lärkan och Kristinestads gymnasium hör också till de skolor som klarade sig bra i årets studentskrivningar.

Här kan du jämföra de ämnesvisa studentresultaten. Tjänsten omfattar alla gymnasier där flera än en elev har skrivit finländsk studentexamen. Du kan också jämföra resultatet i två olika skolor.

((vis:1196705))

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Under ämnena står hur stor andel av studenterna som har skrivit dem. Under ämnena går det att läsa ett mera exakt medeltal. 4,5 betyder till exempel ett svagt M och 4,2 ett starkt C. Det andra inhemska språket innebär finska i svenskspråkiga gymnasier och svenska i finskspråkiga.

Stafettkarnevalen: Här hittar du alla fredagens lopp

$
0
0

Inmarsch, invigning, ramsor och löparglädje - bland annat dessa bestod Stafettkarnevalens första dag av. Här samlar vi samtliga fredagens lopp på ett och samma ställe så att du kan uppleva och återuppleva den glada stämningen i Alberga.

Maskottävlingen för grundskolor åk 1-6
Hejarklackstävling och hejarklacksramsor för grundskolor åk 1-6

Grundskolor årskurs 1-6

5 x 80 m, flickor, försök
5 x 80 m, pojkar, försök
8 x 50 m, mixed, försök
600 + 600 + 400 m, flickor, final
Gatustafett, 4-manna, pojkar

Grundskolor årskurs 1-6, små skolor

600 + 600 + 400 m, flickor, final
Gatustafett, 4-manna, pojkar
5 x 80 m, mixed, försök

Anpassade skolor, träningsskolor

6 x 60 m, skyttelstafett, mixed, u.p.v. åk 1-6, final
6 x 60 m, skyttelstafett, mixed, u.p.v. åk 7-9, final

Heatindelningen hittar du här.

Resultaten från loppen hittar du här.


TPS åkte på säsongens första förlust – HJK stal poängen i uddamålsseger

$
0
0

TPS har gått från klarhet till klarhet i damligan, men på fredagskvällen åkte Åbolaget på säsongens första förlust. HJK stal poängen i Pemar – efter ett självmål i den första halvleken.

Matchens enda fullträff såg dagens ljust i den 43:e spelminuten och uddamålsledningen höll matchen ut.

Hoppa över Twitterpostning

TPS sitter ännu på förstaplatsen i tabellen, med en poäng mer än FC Honka och dagens motståndare HJK. Esbodamerna har ändå spelat en match mindre.

Stafettkarnevalen dag 2 – följ direkt med start klockan 8.25

$
0
0

Lördagen är högstadiernas, andra stadiets och de många finalernas dag på Stafettkarnevalen i Alberga. Omöjligt att uppleva karnevalstämningen på plats och ställe? Här kan du följa med från arla morgonstund till slut!

Streamen börjar klockan 8.25 på Arenan och på Svenska.yle.fi.

Du kan kolla in minutprogrammet för att veta hur heaten går, och på heatindelningen för att kolla när vilken skola springer.

På lördagens agenda står bland annat 4x100 meter, dubbel svensk stafett och gatustafetter.

Förstås kommer också den bästa hejaramsan, den bästa hejarklacken och den bästa maskoten att utses.

Under finalpasset, från ungefär 13.55, finns programledarna Antti Koivukangas och Pernilla Karlsson på plats med gäster och intervjuer av olika slag. Finalerna refereras av Leif Lampenius och Magnus Eklöv.

Glöm inte heller livebloggen som startar klockan 11!

Filippinsk kock i Finland: Första lågavlönade tiden en investering i framtiden

$
0
0

- Den som tycker att min lön var låg missar poängen. Det viktiga var att jag fick komma hit. Lönen är en sak, men Finland har så mycket mera än det att erbjuda mig.

Richard Agbada kommer från en liten stad i Filippinerna men bor nu i Esbo och arbetar i ett trendigt café i Helsingfors som kock och skifteschef. År 2009 blev han och några andra filippinska kockar rekryterade till Finland. En hurdan lön han blev erbjuden vill han inte avslöja, men han är väl medveten om att den inte var hög med finländska mått mätt.

- I Filippinerna hade jag en lön som precis täckte mina utgifter. Det gjorde lönen också här i Finland. Så det var egentligen lika.

När han får höra att andelslaget HOK Elanto just nu rekryterar kockar i Filippinerna och erbjuder 1300 euro i månaden för trettio timmars arbete i veckan nickar han.

- 1300 låter i mina öron som en bra lön. Jag skulle säkert ha accepterat ett sånt erbjudande, säger han.

En plan

För många finländare låter det upprörande att man betalar en kock från Filippinerna mycket mindre än en finländsk kock. Har filippinierna förstått vad det kostar att leva här, särskilt i huvudstadsregionen? Förstår de att nästan ingenting av lönen kommer att bli över?

Richard Agbada kan bara tala för sig själv, men han för sin del visste precis vad han gjorde. Han hade en plan.

- Det första året var det ganska svårt att klara sig på lönen. Men jag hade bestämt mig för att kämpa mig igenom det där första året. Det var en investering i framtiden. Jag måste ta det här steget för att kunna skapa en bättre framtid för min familj.

Finland är ett av de finaste länderna i världen. Hälsovård som alla har tillgång till. Gratis skolgång och utbildning. Gratis!

Agbada jobbade ett år under det första kontraktet i en restaurang i Helsingfors. Efter det skrev han under ett annat kontrakt med restaurangen. Det var en del av planen som gick ut på att skapa sig ett liv i Finland.

- Finland är ett av de finaste länderna i världen. Hälsovård som alla har tillgång till. Gratis skolgång och utbildning. Gratis! Var annanstans kan du få det än i Finland?

Han är mycket belåten över hur bra han tycker att allt fungerar här i Finland, och återkommer till känslan av trygghet som han upplever, som inte fanns hemma i Filippinerna.

- Jag ser hur samhället hjälper oss utlänningar. Det inspirerar mig till att bli mera ansvarsfull och i min tur bidra med vad jag kan. Samhället hjälper mig och jag hjälper samhället.

Gick till skolan för att be om råd

Snart började Richard Agbada med processen att få sin fru och sin då sjuåriga dotter till Finland. Han berättar att han hade en lista på vad som krävdes för att man ska få ta sin familj till landet. Man måste bland annat kunna bevisa att man har någonstans att bo och att man kan försörja familjen.

Han hade en liten lägenhet med bara ett sovrum. Den nya lönen han förhandlat sig till räckte. Han bockade snart av alla punkter på listan, och ett år efter att han anlänt till Finland kom de.

- När jag fick hit dem... Det var den lyckligaste dagen i mitt liv!

Migrationsverkets dörr i Reso.
Migrationsverkets dörr i Reso. Bild: Yle/Lotta Sundström Migrationsverket,migri

Det första Agbada gjorde var att se till att hans fru och dotter fick finländska personnummer. Sedan letade han och hustrun rätt på en plats där hon kunde börja lära sig finska. Han hade redan innan familjen anlände tagit reda på var dottern skulle gå i skola.

- Jag gick till första bästa skola och frågade om råd. Då fick jag veta att min dotter redan var insatt i systemet och att man redan hade valt en skola åt henne.

Agbada ler stort. Det här är fantastiskt, tycker han. Att man blir omhändertagen på det här sättet.

- Vi är trygga i Finland. Verkligen trygga. Människorna är snälla och vänliga, även om de kan vara lite kyliga och behöver sitt personliga utrymme.

Ambition

Hustrun var sjuksköterska hemma i Filippinerna, och så fort hon kunde gick hon en tvåårig påbyggnadsutbildning för att kunna jobba som sköterska också i Finland.

Sen två år tillbaka jobbar hon nu vid Dals sjukhus i Helsingfors. Dottern är i dag en fjortonåring som talar flytande finska. Familjen har dessutom utökats med en treårig flicka. Det har många gånger varit tungt och kämpigt att bygga upp det nya livet i Finland, men Richard Agbada upplever att han har lyckats.

- Det är inte bara jag som har åstadkommit det här. Det är hela familjen som har jobbat hårt och bra tillsammans.

Agbada poängterar hur viktigt han tycker att det är att man visar ambition och en vilja att arbeta för det man vill ha. Det är karaktärsdrag han hade fått lära sig av sina föräldrar.

- Jag ville inte pusta ut när jag hade kommit hit. För mig var det bara början. Bara början.

Kocken Richard Agbada sorterar köksredskap i restaurangköket.
Till jobbet hör också att hålla ordning i köket. Kocken Richard Agbada sorterar köksredskap i restaurangköket. Bild: Yle/ Karin Filén richard agbada

Richard Agbada berättar att han varje dag medvetet försöker ha en positiv attityd på jobbet och arbeta hårt.

- Jag försöker vara mitt bästa jag. Här i Finland ser din chef dig, och om han tycker att du gör ett bra jobb märker han det och kan ge dig en befordran och högre lön.

Kände till Finland från förut

Det bör nämnas att det kanske varit lättare för Agbada än för många andra filippinier att göra upp en plan och att anpassa sig till Finland, eftersom han redan hade lite erfarenhet av Finland. Han arbetade i början av 2000-talet i några år på ett kryssningsfartyg på Östersjön. Han räknar upp:

- Alexandersgatan, Stockmann, Nokia... Helsingfors och Finland var inte helt främmande för mig. Jag googlade också hemma i Filippinerna en hel del för att ta reda på mera.

Richard Agbada vet att det många gånger är svårt, "en berg-och-dalbana", som han uttrycker det, men han tycker inte att någon ska tycka synd om hans landsmän som kommer hit och arbetar för låg lön.

- Rekryterarna tvingar ingen att ta det här erbjudandet. Det är upp till var och en själv. Och sen är det upp till var och en själv om man vill lyckas.

Lördagen på Stafettkarnevalen – se flödet

$
0
0

Yle Sporten följde med den andra dagens tävlingar från Stafettkarnevalen med hjälp av era bidrag på sociala medier. Se Livebloggen här.

Liveblogg:

Bilder från lördagen på Stafettkarnevalen 2017

$
0
0

Stafettkarnevalen 2017 i Alberga har tur med vädret. Stämningen i solen är på topp och i högtalarna ekar det påminnelser om att dricka vatten i god tid.

Publik i läktare på stafettkarnevalen 2017 klädda som hippies
Fina färger i klacken i år Publik i läktare på stafettkarnevalen 2017 klädda som hippies Bild: Yle/Björn Karlsson Cheerleading,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017

Alla löpare hade galet klipp i steget.

En löpare på stafettkarnevalen 2017
Bra klipp En löpare på stafettkarnevalen 2017 Bild: Yle/Björn Karlsson löpning,Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen2017

Så även lördagen ser ut att bli en Stafettkarnevalssuccé. Här i galleriet nedan kan du se resten av bilderna från lördag förmiddag.


Läs mera:

Finland 100 år klungan springer in på stadion

900 kilometer senare har Finland 100-stafetten gått i mål - se den sista biten här!

De senaste veckorna har elever från över 100 skolor runtom i Svenskfinland gemensamt fört fram en stafettpinne genom Finland. Nu har pinnen äntligen nått sitt mål - Stafettkarnevalen i Esbo.

Viewing all 25270 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>