
En polisutredning om svartjobb i byggbranschen i huvudstadsregionen har visat sig vara större än man tidigare trott. Antalet inblandade svartjobbare har ökat från 150 till omkring 700, och nu utreds fallet också som grov penningtvätt.
I omkring ett år har Centralkriminalpolisen utrett ett omfattande fall av grå ekonomi i byggbranschen i huvudstadsregionen. För ett år sedan meddelade polisen att två män med näringsförbud är huvudmisstänkta och att de har haft 150 byggjobbare som jobbat svart samtidigt.
- Nu visar det sig att antalet svartjobbare är omkring 700, fastän de inte har varit på jobb samtidigt. Det är exceptionellt många. Det är fråga om den mest omfattande förundersökningen om grå ekonomi i Finland under de senaste tio åren, säger kriminalinspektör Janne Järvinen vid Centralkriminalpolisen (CKP).
Lönerna som har betalats ut svart ligger på över sju miljoner euro.
- Jag vet inte om någon på skattemyndigheterna eller på arbetspensionsförsäkringbolagen har uppgifter om att det i samma utredning tidigare har funnits 700 svartjobbare.
Lönerna som har betalats ut svart ligger på över sju miljoner euro.
"Underleverantörskedjor möjliggör skumma företag"
Svartjobbarna har jobbat för både privata och offentliga uppdragsgivare. Byggarbetsplatserna har funnits i Esbo, Helsingfors och Östra Nyland. Bland annat har de gjort byggjobb på Esbo stads skolor och daghem.
- De har inte gjort avtal direkt med staden men har jobbat som underleverantör. Alltid när det ges möjlighet att använda en underleverantör kan skumma företag komma med och förorsaka skador för miljoner för samhället. De underleverantörer som inte betalar skatt har en stor konkurrensfördel gentemot de företag som sköter sig. Det är omöjligt för dem att tävla på den fria marknaden, säger Järvinen.
De underleverantörer som inte betalar skatt har en stor konkurrensfördel gentemot de företag som sköter sig. Det är omöjligt för dem att tävla på den fria marknaden.
Har kringgått skatter på 4,6 miljoner euro
Sammanlagt har företagen kringgått skatter på 4,6 miljoner euro.
- Summan är ovanligt stor. Omsättningen i företagen som har använt sig av svartjobbare har varit över tio miljoner euro. Och då måste man beakta att brotten har begåtts mellan hösten 2013 och början av november 2015. Allting har skett under bara två år.
Antalet misstänkta är i det här skedet omkring 40.
Har gjort förhör utomlands
Tre personer var häktade under flera månader, men i nuläget är ingen häktad.
- Polisen har också gjort förhör utomlands. Det handlar om de baltiska länderna, speciellt Estland. Därifrån kommer en stor del av arbetskraften.
Brottsrubriceringarna uppgavs tidigare vara grovt skattebedrägeri, grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri, grovt bokföringsbrott, grov miljöförstöring, registeranteckningsbrott och brott mot näringsförbud. Miljöförstöringen har att göra med att byggavfall har dumpats olagligt i terrängen.
Vi misstänker att den ekonomiska vinningen av brottet har flyttats och gömts undan.
Nu misstänker CKP också penningtvätt
Centralkriminalpolisen utreder nu också härvan som grov penningtvätt, grovt bedrägeri och överträdelse av myndighetsförbud.
- Penningtvätten handlar om att vi misstänker att den ekonomiska vinningen av brottet har flyttats och gömts undan, säger Järvinen.
- I slutet av sommaren försökte en av de misstänkta föra iväg en av byggställningarna som polisen hade beslagtagit eller belagt med kvarstad. Det utreds nu som överträdelse av myndighetsförbud.
Det är arbetsdrygt att följa med penningtransaktioner och det är utmanande med så här många inblandade.
När förundersökningen blir färdig kan Järvinen inte säga. Det räcker i alla fall till nästa år.
- Det är arbetsdrygt att följa med penningtransaktioner och det är utmanande med så här många inblandade.