
Daghemmen i huvudstadsregionen går mot att avveckla de små enheterna och öppna nya storenheter, ofta med över hundra barn under samma tak. Nu vill föräldrar sätta stopp för utvecklingen.
Christer Schoultz är pappa till två barn i Helsingfors och tror inte på stora daghem. Därför startade han gruppen "Nej till stora dagisgrupper".
- Det kommer som en överraskning för många att man planerat så stora dagisenheter. Jag hoppas det finns initiativ bland tjänstemän och politiker att skrika stopp för det eländiga ekonomiska tänkandet när det gäller barn, säger Schoultz.
Hundra barn på samma gård
Christer Schoultz tror för sin del att småbarn mår bättre i små sammanhang. Han är rädd att många barn på samma gård bäddar för farliga situationer när de vuxna inte kan överblicka allt som sker.
- Barn kan klättra över staket och ta sig ut på gatan, man upptäcker inte bråk lika lätt.
Facebookgruppen mot stora daghem startades efter en artikel i Helsingin Sanomat och fick hundratals medlemmar på bara en dag. Christer Schoultz frågar sig varför ingen lyfte upp frågan före kommunalvalet.
- Jag tror att många hade röstat annorlunda om de hade fått höra kandidaternas åsikt om det här, säger han.
Jättedagis planeras i tysthet
När Helsingfors öppnar nya daghem ska de ha minst 84 platser på finskt håll och på svenska är normen 63 platser. Vanda har öppnat nya 150-barnsenheter de senaste åren och Esbo stad är också för att öppna nya daghem med möjligast många platser. I dagens läge är har Helsingfors största svenska enhet över 150 barn på daghemmet och förskolan Tärnan på Drumsö.
På Helsingfors stad säger man att små enheter är sårbara till exempel om någon i personalen blir sjuk jämfört med stora enheter där den sammanlagda personalstyrkan bättre kan täcka tillfälliga brister. Fler pedagoger som tänker ihop kan också ge bättre kvalitet i dagvården resonerar man på staden. Och därför går man in för färre små och fler stora daghem.