
Har Michelangelo livvakter? Sitter van Gogh i businessklass på flyget? Kristina von Knorring som är registrator vid Statens konstmuseum berättar hur konstverk reser.
I konstmuseet Sinebrychoff i Helsingfors kan man se utställningen Michelangelo och Sixtinska kapellet. Där ställs teckningar och målningar från Casa Buonarrotis samlingar i Florens ut. Men innan man har kommit så långt att besökare kan flanera omkring på museet och titta på verken måste de ju ha tagit sig dit. Hur går det här egentligen till?
För Kristina von Knorring är det här vardagsmat, men hon erkänner att det nog ändå är spännande att ha så stort ansvar. Hon berättar att verken reser från ett land till ett annat i klimatiserade konstverkslådor där de är packade så tätt med ett skumgummiliknande material att de inte kan röra på sig under transporten. Verken åker naturligtvis inte på bandet med väskorna och skidorna utan packas på en egen plattform. De åker inte heller tillsammans med djur i bagageutrymmet utan ska transporteras skilt.
När lådorna kommer fram ska de acklimatisera sig i ett dygn och kan först sedan öppnas. Temperaturen och luftfuktigheten måste alltså först jämna ut sig.
- Det är spännande när lådorna öppnas, för man väntar ju på att få se konstverken!
Se men inte röra
Röra verken får personalen inte, hur mycket det kanske än skulle fresta att få känna favoritkonstnärens penseldrag under sina fingertoppar. Museernas konservatorer får förstås göra vissa åtgärder om de har tillåtelse till det, men annars gäller det att bara titta på verken med förstoringsglas för att se att de har klarat resan bra.
När ett museum skickar konstverk till ett annat museum åker alltid en kurir med som är på plats när konstverken packas fram. Så reser också Michelangelos verk med en konservator från Casa Buonarroti. Kristina von Knorring har själv ledsagat många verk ut i världen.
- Av Statens konstmuseers verk är det impressionisterna Cesanne och Gauguin som har rest mest. Finch reser också mycket, och även Gallén-Kallela och Schjerfbeck, berättar von Knorring.
- Vi har en jättefin Van Gogh som är mycket efterfrågad, men den kan inte resa så mycket som det bes om.
van Gogh trött på att resa
Det är inte bara människor som kan tycka att det är slitsamt att resa mycket - också konstverk måste vila mellan resorna, eftersom allt resande tär på dem.
- Att bli upp- och nedpackad och hanterad tär på verket. Speciellt känsliga är pasteller, akvareller och ljuskänsliga teckningar. Dem kan man ha framme i en utställning i maximalt tre månader och sedan måste de vila.
- Till exempel van Goghen skulle det vara stor efterfrågan på ute i världen, men vi vill ju ställa ut den här hos oss, och så måste den få vila emellanåt.
Man får hoppas att Michelangelo inte lider av alltför svår jetlag när utställningen i Konstmuseet Sinebrychoff kommande fredag öppnar. Verken kan ses 15.2 - 19.5 2013.