
De finländska församlingarna får sina nattvardsoblat från ett ställe i Finland, Diakonissanstaltens bageri. Där steker, klipper och paketerar två anställda tunna, smaklösa oblater med krucifix på till de lutherska församlingarna runt om i Finland.
Diakonissanstaltens finansdirektör Riitta-Leena Rossi tar mig till det lilla bageriet som inte tillverkar något annat än oblater. I framtiden kommer bageriet att vara större med ett fönster så att man kan kika in och följa med tillverkningen. Men än så länge renoveras det ännu och de anställda får nöja sig med ett litet rum .
Idag är det Laila Toivonen och Ljudmila Harakka som blandar ihop smeten, sätter den i den voffeljärnsliknande stekplattan men krucifixmönster och som sedan klipper ut de runda oblaterna.
- Man måste ha bra syn för att klippa ut oblaterna rätt. Här under lampan genomgår de en kontroll och de som jag inte godkänner hamnar i sopkorgen, berättar Toivonen och ber mig smaka på en oblat.
Torrt och smaklöst. Den tunna skivan smälter snabbt i munnen. Men enligt Rossi är inte smaken det viktiga, utan vad oblaten innebär för människorna.
- Du får smaka när den inte ännu är helig. Man välsignar oblaterna före man tar nattvarden och först då blir de betydelsefulla, berättar Rossi.
Diakonissanstalten har tillverkat oblater sedan 1926, en tradition de snappade upp från andra nordiska länder och Tyskland. Idag tillverkar de upp till tre miljoner oblater som sedan Sacrum Oy säljer vidare till församlingarna.
Man får tro på vad man vill
En tredjedel av oblaterna som görs är glutenfria. Men helt okomplicerat är det inte.
- I något skede funderade vi på att helt och hållet satsa på glutenfritt. Men tillverkningen är långsammare och de går lättare sönder, så vi har inte gått över till bara glutenfritt.
Laila Toivonen trivs bra i oblatbageriet där det är tystare och lugnare än i i diakonissanstaltens kök. Men hur kristen måste man vara för att arbeta med oblater?
- Det här är en kristen anstalt, men våra anställda har friheten att tro på vad de vill. De flesta har respekt för det här och vad nattvarden betyder. Annars är det här ett helt vanligt brödbageri, berättar Rossi.