
Securitas-fallet, där en kvinna blev diskriminerad på grund av hennes kön och dessutom blev avskedad, är inte unikt. Miko Lempinen, överinspektör vid jämställdhetsombudsmannens byrå, menar att de får den här typen av frågor så gott som varje dag.
- Det är hemskt vanligt att kvinnor blir utsatta av kolleger eller kunder främst på grund av sitt kön, säger Lempinen som anser att Securitas borde ha stått bakom den anställda kvinnan.
Forntida strukturer
Lempinen tror att framför allt kvinnor blir ifrågasatta av kunder och kolleger, eftersom det fortfarande är vanligare med kvinnor i mansdominerande branscher än tvärtom.
- Redan under studietiden kan kvinnor stöta på problem. En kvinnlig bilmekaniker kan till exempel ha svårt att få praktikplats, medan de manliga bilmekanikerna inte har sådana problem. Och väl i arbetslivet finns de här forntida strukturerna kvar. Det behövs mycket jobb för att få en förändring, menar Lempinen.
Vad ska kvinnan göra då?
Jämställdhetsombudsmannen tar hand om fallet om man misstänker att man blivit diskriminerad på grund av kön. Men arbetarskyddsförvaltningen har sedan en bredare kompetens att ta hand om fallet när det gäller arbetsavtalslagen och kan i sista hand polisanmäla fallet om de anser att ett brott begåtts.
Lempinen försäkrar att fallet till slut alltid hamnar hos den kompetenta myndigheten. Men helt okomplicerat är det inte.
- Går det till rätten så innebär det inte att man får sin arbetsplats tillbaka. Det kan man glömma. Och ersättningen är också liten och motsvarar inte tiden man varit arbetslös, menar Lempinen.
Så lönar det sig att anmäla?
- Absolut! Det är önskvärt att arbetsgivaren lär sig något och att det här fallet är det sista. Det innbär att man förhoppningsvis har en till rejäl arbetsgivare, säger Lempinen.
Läs också:Trakasserier i väktarbolag löstes genom att avskeda offret