
För ett år sedan skickade Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs ut ett bokpaket med genusmedveten barnlitteratur till alla svenska daghem i Helsingfors. Ida Schoultz skriver som bäst en pro gradu-avhandling om hur paketet togs emot. Bland annat har personal på daghemmen fyllt i en enkät.
- Emottagandet har till stor del varit positivt, många tackar för de fina böckerna, berättar Schoultz i Morgonöppet.
Paketet innehöll ett antal finlandssvenska och svenska böcker där stereotypa könsroller sätts på prov. Prinsessor är vilda, pappor gråter och en del karaktärer kan tolkas som både flickor och pojkar.
- De största hittarna verkar ha varit Stina WirsénsVem är arg och Kristina Murray Brodin och Bettina JohanssonsVarför gråter pappan? Den gråtande pappan har väckt många tankar hos barnen. Många tycker han är tassig och funderar på hur det kan vara möjligt att en pappa är ledsen.
Nej tack till "hen"
Schoultz forskning visar också att genus ingalunda är ett främmande begrepp för daghemspersonalen. Flera uppger i enkäten att de deltagit i seminarier kring ämnet och kontinuerligt funderar på hur de bemöter barnen. Men det har också funnit en viss kritik gällande genustänk i Schoultz material
- En del tog upp ordet "hen" som de helst vill ta avstånd ifrån.
Litteraturvetaren Schoultz tycker att böckerna i paketet kan vara effektiva verktyg för både barnen och personalen.
- Man kan ju se sagor som exempel på hur man kan leva. Studier visar att pojkar fortfarande får ta mera plats på dagis medan flickorna hamnar i skymundan. Sådant här sitter i också när barnen växer upp, så det är viktigt att frågorna hålls vid liv. Böckerna visar att flickor också får vara busiga och pojkar känslosamma.
Tisdagen den 14 maj kl 17.30 ordnas ett diskussionstillfälle kring Ida Scholutz forskning på Richardsgatans bibliotek.