
För flera av dem som sitter i stadsfullmäktige i Helsingfors är hatpost och hot inte främmande. De flesta är också överens om att hoten har ökat. Det verkar gälla oberoende av partibeteckning.
- Jag har råkat ut för hatpost och hot många gånger. Jag fick det redan då jag jobbade på tv, men efter att jag gick med i politiken får jag väldigt mycket. Jag har därför hemlig adress, säger Silvia Modig som är gruppordförande för Vänsterförbundet i Helsingforsfullmäktige och riksdagsledamot.
En del av den post hon får har att göra med att hon är homosexuell.
- Tidningarna skrev mycket om min homosexualitet då jag var ny inom politiken och sedan skickade någon tiotals bilder på manliga genitalier. Jag förstår inte varför. Det var helt galet!
Modig säger ändå att hon sällan får hatpost med hot som är så allvarliga att hon fruktar för sitt liv.
- Mina värderingar verkar ändå förarga många.
Fallet Antti Korhonen ledde till dödshot
Den hetsiga debatten om den avskedade läraren Antti Korhonen vid Alphyddans högstadium ledde till att utbildningsnämndens ordförande fick ett dödshot.
- Den som hotade mig trodde endera att jag jobbade vid utbildningsverket eller så förutspådde personen att den avskedade läraren kommer att föra ärendet till nämnden. Budskapet var att om jag inte upphäver uppsägningen står jag först i skottlinjen, säger nämndens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna).
Sannfinländarnas gruppordförande i fullmäktige Harri Lindell säger också att han får en del hatpost.
- Jag har fått hatpost, men det gäller att inte ta saken så allvarligt. Jag känner mig inte hotad. Jag svarar ändå inte på telefonsamtal som kommer från ett dolt nummer, om man vill diskutera med mig ska man ringa så att numret syns, säger Lindell.
Lindell har bland annat fått en del hatsamtal av personer som vill att homosexuella ska få gifta sig. Själv anser han att äktenskapet enbart är till för man och kvinna.
Marcus Rantala (SFP) får en del osaklig respons, men inga direkta hot.
- När vi diskuterade vården av papperslösa i stadsstyrelsen fick jag en del osakliga kommentarer efter beslutet, men det har hållits på en relativt saklig nivå. Jag har inte fått några dödshot, säger Rantala.
Harry Bogomoloff (Saml) är känd för att komma med provokativa uttalanden. Han säger ändå att han inte fått hatpost.
- Någon direkt hatpost har jag inte fått. Jag har mest fått sansad kritik i samband med olika uttalanden som jag har gjort. Men det har inte varit fråga om hatpost, säger Bogomoloff.
Sannfinländarna orsak till hatet?
Samtliga verkar ändå vara överens om att hatet har ökat under de senaste åren.
- Det har helt klart skett en ökning. Många skyller på Sannfinländarna för att hatet har ökat. Jag skulle inte göra det så enkelt, men om det finns personer i riksdagen som har begått rasistiska brott så underlättar det också att uttala sig rasistiskt, säger Silvia Modig (VF).
Så här kommenterar Harri Lindell (Sannf) Modigs uttalande:
- Vi är ett invandringskritiskt parti och därför stöter vi på en del motstånd. Jag är ändå inte emot all invandring. De som vill jobba är välkomna hit, men inte de som lever på stöd, säger Lindell.
Lindell anser däremot också att hatet har ökat.
- Det beror på illamåendet i samhället med arbetslöshet och alkoholproblem och det illamåendet spys sedan ut över politikerna.
Marcus Rantala (SFP) ser med oro på utvecklingen:
- Det här hatet gör det inte direkt lättare att locka människor till politiken. För vem skulle vilja utsätta sig själv, sin familj och sina barn för det här?
Läs också:
- "Det går att sätta fast näthatarna"
- Folktinget har blivit hotat
- Också Päivi Storgård har blivit hotad
- Bettina Sågbom mordhotad
- Dags att sluta tiga om näthatet
- "Jag fick tiotals bilder på genitalier"
- Räsänen om mordhoten: Gör polisanmälan!
- Historiker: Myndigheter och politiker måste reagera
- "Jag älskar svenska" på Twitter