
Hälften av Arcadas 13 studielinjer har antagit nästan bara flickor eller bara pojkar. Vård och turism har lockat flickor, medan plastteknik, distribuerande energisystem och informations- och medieteknik är pojkdominerade.
- Man har genom åren på olika sätt försökt locka pojkar till vården och flickor till tekniken med mindre framgång. Det vi kan göra och som vi också gör i broschyrer och annat material är att vi försöker plocka fram såkallade atypiska studerande; kvinnliga ingenjörer och manliga vårdare, säger Arcadas rektor Henrik Wolff.
Antagna studerande totalt inom parentesArcadas flick- och pojklinjer
Vård och omsorg lockar fortfarande mest kvinnor
Social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet visar på samma indelning där utbildningen i socialt arbete och socialpolitik har fyra nya manliga studerande bland 23 kvinnliga, och ämnet sociologi har en pojke och femton flickor bland årets nya antagna.
På Arcada är fysioterapi och akutvård de enda vårdinriktningar som brukar locka manliga sökande.
Värderingarna präglas före studiestarten
Överlag har högskolorna fler kvinnliga sökande och studerande. På Arcadas utbildningar i film och tv, idrott, akutvård, kulturproducentskap och företagsekonomi är könsfördelningen jämnare. Högskolans rektor säger att man gör en del för att jämna ut fördelningen ännu mera.
- Vi gör vad vi kan för att försöka bryta invanda mönster. Men värderingarna uppstår inte i det skedet då man ska söka sig till utbildningen. Det är ganska lite högskolan kan påverka attityder i det här fallet.
Arbetsmarknaden är könsuppdelad
En svensk rapport från år 2013 http://www.av.se/dokument/aktuellt/kunskapsoversikt/RAP2013_01.pdf visar att Finland och Sverige har Västeuropas mest segregerade arbetsmarknad. Det här kan bli problem för den som avviker från normen och är ensam man eller kvinna i sin bransch och därigenom sämre möjligheter påverka sin arbetssituation.
- Det skulle ju vara bättre med en jämnare fördelning förvisso, säger Henrik Wolff. Ett större samhälleligt problem än vården är att flickor inte söker till tekniken, där vi har ett allmänt underskott i sökande inte bara på Arcada utan allmänt taget i Finland.
Branschens sak att reagera
Arcadarektorn Henrik Wolff tycker att det är arbetsorganisationerna som borde ta itu ifall de ser den könssegregerade arbetsmarknaden som ett problem.
- De olika branschorganisationerna borde kanske bära ett större ansvar om de tycker att det här är ett problem. Men jag vet inte om sjukhusen ser att det är ett stort problem och om de vill ha fler manliga vårdare.