
Vd:n för Förbundet för mödra- och skyddshem Ritva Karinsalo tror inte att behovet av skyddshem har minskat i Esbo. Enligt stadens egna uppgifter har behovet av skyddshem minskat radikalt sedan Esbo stängde sitt skyddshem vid årsskiftet.
Det här skulle bero på att andra tjänster, som skyddsbostäder utan personal och rådgivande telefonjour, har nått fram. Det rapporterade Yle Huvudstadsregionen i går. Vid Förbundet för mödra- och skyddshem är man ändå misstänksam.
Kan en dygnet runt telefonjour, personlig rådgivning och skyddsbostäder utan personal, faktiskt ha ersatt vistelser på skyddshem för dem som utsätts för våld i hemmet? Knappast, anser Ritva Karinsalo, vd för Förbundet för mödra- och skyddshem.
- Jag har svårt att tro att det plötsligt inte existerar familjevåld i Esbo. Däremot tycks det vara svårare för Esbobor att alls komma till skyddshem. Staden styr i stället till sina andra tjänster
"Skyddshem med personal behövs"
Men i många fall behöver offer för familjevåld ändå ett riktigt skyddshem, med dygnet runt personal, menar Ritva Karinsalo. Hon hänvisar till erfarenheter i Björneborg:
- Också där stängdes skyddshemmet, men då kom klienterna i stället till föreningens utrymmen, där skyddshemmet tidigare verkade. Det räckte inte med en skyddsbostad och att få höra att i morgon kommer det någon från personalen, eller du får tala med någon från öppenvården senare.
Det är oftast polisen som är först på plats när någon har blivit misshandlad hemma, dit kallad av grannen eller offret självt. Det är då man avgör vilken hjälp som behövs, säger kriminalkommissarie Henrik Niklander vid Västra Nylands polisinrättning:
- Vi informerar offret om de olika möjligheterna till hjälp. Alltid emellanåt frågar mänskor om skyddshem och då ger vi de kontaktuppgifter vi har. Jag har inte hört att någon som har behövt, skulle ha blivit utan de här tjänsterna.