Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25448

Janina Svaetichin: ”De mest lämpade får komma till Finland”

$
0
0

I våras åkte socialarbetaren och Helsingforsbon Janina Svaetichin till Turkiet för att intervjua tänkbara kvotflyktingar till Finland. Enligt Svaetichin är det ett svårt, men givande arbete, där de med mest behov, men även utbildning och språkkunskaper blir valda.


Svaetichin blev vald av Migrationsverket till delegationen med sakkunniga som åkte till Ankara i våras. Till hennes uppgifter hörde att först informera om Finland och sedan intervjua flyktingar som FN:s flyktingorgan UNHCR hade valt. Migrationsverket gjorde det slutliga beslutet om vem som fick komma till Finland.

- Man utgår från humanitära behov och de som behöver det mest får komma till Finland.Till min uppgift hörde att kolla hur väl flyktingarna lämpade sig för att komma just till Finland och vilka förutsättningar de skulle ha här, berättar hon.

Delegationen i Turkiet intervjuade familjer från Iran, Irak, Afghanistan och Somalia, som hade kommit till Ankara. Av ungefär 200 som intervjuades fick 150 komma till Finland.

Utbildning och språkkunskaper är en fördel

I intervjuerna frågade Svaetichin om bland annat utbildning och språkkunskaper. Enligt henne är många av kvinnorna närvårdare och sjukskötare, som dessutom ofta kan engelska.

- Det är svårt att komma till Finland om man inte är läs-och skrivkunnig och de flesta som valdes från kontoret i Turkiet är högt utbildade. Utbildning och språkkunskaper gör att det blir lättare för kvotflyktingarna att integrera sig, berättar Svaetichin.

Enligt henne var uppgiften svår. Det blev långa dagar och ännu på kvällen diskuterade man flyktingarna med de övriga i delegationen.

- Det går inte att ta dem alla. Men de man säger nej till antar man att på något sätt klarar sig. Några har hittat ett jobb eller så åker de till ett annat ställe, förklarar Svaetichin.

Vad händer sedan med kvotflyktingarna?

- Under tre till fyra år får de specialstöd från kommunen. De får hjälp med allt från börja till slut. Med bostad, språkkurser, hälsovård, dagis och skola.

Svaetichin påpekar ändå att integration inte är lätt.

- Eftersom det redan finns många flyktingar och invandrare, kan de stöda varandra. Och genom olika stödprojekt och nätverk får man hjälp.

"Samarbeta med dem som vet"

Finland tar emot ca 700 kvotflyktingar. Är det tillräckligt?

Säkert skulle man kunna ta flera, men det är upp till kommunerna. Kommunerna borde samarbeta sinsemellan och lyssna på dem som länge har tagit emot kvotflyktingar, säger Svaetichin som själv har arbetat med flyktingar för Borgå stad.

- Man måste utnyttja den kunskap som redan finns, så blir det lättare.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25448


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>