
I Helsinge skola i Vanda har man satsat på att höja svenskans status med hjälp av ett språkråd. Språkrådet består av representanter från alla tre årskurser. De ordnar evenemang och tävlingar som lockar till att bekanta sig med svåra svenska ord och att läsa på svenska.
- Förra året ordnade vi en flashmob med fyrahundra deltagare. Vi gick till biblioteket mittemot och läste alla en bok på svenska, berättar Linus Lehtinen som går i åttan och är med i språkrådet andra året i rad.
Det senaste initiativet är att hänga upp lappar med svåra ord på svenska med den finska översättningen på skolans väggar.

- Vi har haft ord som ruin och dörrgavel, berättar Nina Karlsson som också är på åttonde klass.
Språkrådet koncentrerar sig främst på att främja användingen av svenska. Ett annat mål är att öka intresset för språk överlag.
- Det är bra med många språk och vi vill lyfta fram det som är roligt med språk, säger Siri Nordman som sitter med andra året i språkrådet.
- Vi vill hjälpa mänskor att våga tala svenska, och andra språk, förklarar Karlsson.
Finska ett häftigare språk än svenska
Språkrådet är viktigt för att många av eleverna inte använder svenska utanför klassrummet, förklarar modersmålslärare Anne Ahlqvist som är en av de ansvariga lärarna för rådet.
- Språkrådets verksamhet är främst att höja svenskans status här i huvudstadsregionen. Trots att det är en svensk skola, talar många ändå finska utanför skolan, säger hon.
Ett av problemen är att finskan anses vara ett häftigare språk än svenska.
- All ungdomskultur här i huvudstadsregionen är ju på finska. Där har språkrådet också en uppgift, att till exempel bjuda in sådana gäster som intresserar ungdomarna, förklarar Ahlqvist.
Helsinge bjöd bland annat in sportkommentatorn Kaj Kunnas för att tala om mångspråkighet tidigare i år.
Allt populärare
Språkrådet, som nu är fem år gammalt, har vuxit i popularitet under årens lopp. I år är första året som det finns fler intresserade än vad det finns platser i rådet.
- De har gått in i klasserna och berättat på ett ganska trevligt sätt om vad ett språkråd är. Jag tror att det kan vara roligt att få sitta med i ett råd, säger Ahlqvist.

För att locka alla att delta i språkrådet har lärarna satsat på att välja elever med olika intressen.
- Det har varit väldigt viktigt att det inte bara är de som har en tia i modersmål som sitter i språkrådet, utan att man tänker på att ha elever med olika social status, berättar Ahlqvist.
Språkrådets uppgift är att göra svenskan mer attraktiv för eleverna, men också att stärka elevernas kunskap i svenska.
- Det handlar om att klara av skolan helt enkelt, säger Ahlqvist.