Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25454

Staden vill sälja anrika kiosker

$
0
0

På torsdag ordnade Fastighetskontoret och Byggnadsverket tillsammans en kioskworkshop där man diskuterade kioskernas framtid. Lokalcentralens uthyrningschef Risto Heikkinen förde fram tanken om att sälja en del av de gamla kioskerna som byggdes i början av 1900-talet.

Heikkinen säger att man vid Lokalcentralen vill avstå från en del av kioskerna redan under det här året.

- När vi sedan diskuterade det här märkte vi att det fanns intresse för det. Nu måste vi få klart för oss vilka kiosker vi kunde avstå ifrån och vilka kiosker vi inte skulle sälja. Därefter ska vi göra upp spelregler för hur försäljningen skulle gå till i praktiken, förklarar Heikkinen.

I nuläget måste staden vända på varenda slant menar Heikkinen.

- Vi kommer att avstå från en del av våra fastigheter. Det handlar inte enbart om kiosker. Lokalcentralen kan inte upprätthålla alla stadens fastigheter och det är inte heller lönsamt. Det skulle kosta tiotals miljoner euro att rusta upp alla fastigheter som är i behov av renovering.

En del av kiosker har förfallit och är nu i så dåligt skick att en renovering inte längre skulle vara lönsam. Som exempel nämner Heikkinen en skyddad grillkiosk vid järnvägstorget.

- Det skulle kosta över 200 000 euro att totalrenovera kiosken som är 12 kvadratmeter stor. Där borde precis allt förnyas. Om kiosken skulle renoveras skulle hyran stiga så mycket att det knappast skulle finnas någon som är villig att hyra kiosken. Det är en svår ekvation att lösa.

Det finns ändå stora skillnader kiosker emellan när det gäller deras skick. Då prislappen för en kiosks renovering landar på 200 000 euro kan prislappen för en annans landa på 50 000 euro.

Hyresgäst: renovera kioskerna med skattemedel

Ville Linna är en av stadens långvariga hyresgäster. För lite på hundra euro i månaden har han hyrt en gammal träkiosk på Fabriksgatan i 6 år. Där har han haft ett café på somrarna med uteservering och livemusik.

Jag träffar Linna i hans lilla affär i Tölö. Han blir bestört då han hör om planerna på att sälja kioskerna.

- Det känns underligt att staden skär ner på kostnaderna just här. Det finns endast 20 gamla kiosker med visirformat tak i Helsingfors. Jag tycker att de borde renoveras och tas i nyttobruk, säger Linna.

Det värsta skulle vara om stora restaurangkedjor köper upp kioskerna, tycker Ville Linna.YLE/Rose-Marie Sundström

Flera av kioskerna är ju i dåligt skick...

- Visst. Största delen av kioskerna har omfattande fuktskador som fortfarande kunde åtgärdas. Men staden låter dem förfalla för att sedan kunna riva dem. Det här tror jag åtminstone att Lokalcentralen önskar.

Du tycker att kioskerna ska renoveras, men med vilka pengar?

- Med skattebetalarnas pengar! Det här är ett jättebra ändamål, vart skulle man annars sätta sina skattepengar?

Staden är ändå tvungen att spara. Varifrån ska pengarna tas?
Efter en lång tystnad svarar Linna.

- Värdefastigheter ska inte vara det första sparobjektet. De är kulturhistoriskt betydande byggnader och de får inte underskattas.

Han suckar gång på gång och försöker samla sina tankar.

- Man kan inte enbart skylla på staden. Det är lika mycket privatpersoners och föreningars fel att vi inte tidigare har öppnat ögonen för kioskerna. Det har ju funnits under näsan på oss hela tiden!

Kiosker kan vara till salu redan i mars

Torsdagens diskussion gläntade på dörren för ett möjligt beslut. Nu ska stadens tjänstemän förbereda ärendet och tidigast i mars kan den första kiosken vara till salu.

Vid det här skedet vill Risto Heikkinen vid Lokalcentralen inte ta ställning till prisnivån.

De kulturhistoriskt värdefulla kioskerna byggdes av stadsarkitekt Gunnar Taucher på 1930-talet. Kioskerna kännetecknas av sitt tak som är format som brättet på en hatt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25454


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>