
Stadsfullmäktige i Esbo utdelade i går måndag en varning till den mutdömda tekniska direktören Olavi Louko. Diskussionen pågick i någon timme, men fullmäktige valde att inte ändra på stadsstyrelsens förslag i frågan. Esbo ska nu se över spelreglerna för tjänstemännen.
Louko dömdes år 2011 av tingsrätten till 40 dagsböter men i fjol skärpte hovrätten domen till 60 dagsböter. Under hela rättsprocessen gång har Louko suttit kvar på sin post som direktör för det tekniska väsendet Orsaken till domen var att.Louko tagit emot nio resor till Lappland av ett byggföretag. Också Loukos fru var medbjuden på resorna.
I flera inlägg under gårdagens fullmäktigemöte nämndes orden "stadens förtroende". Det kunde antagligen varenda en fullmäktigeledamot enas om att mutdomen mot Louko varit ett stort slag mot stadens förtroende. Ledamöternas uppgift var också delvis att återge staden sitt förtroende.
En varning är naturligtvis en allvarlig sak - det får inte upprepas för då skrider man till mycket strängare åtgärder/ Christina Gestrin (SFP)
Gestrin: Varning var rätt beslut
Stadsstyrelsen beslöt i december att Louko får en varning. Enligt stadsdirektörens ursprungliga förslag skulle det ha blivit endast en anmärkning. Det var SFP:s Christina Gestrin som föreslog att vidta lite strängare åtgärder då.
Med 59 mot 13 röstade fullmäktige för stadsstyrelsens förslag i går i fullmäktige. Där ingick också en kläm om att staden ska förtydliga sina spelregler för stadens samarbete med olika samfund.
Christina Gestrin tycker att fullmäktige gjorde rätt beslut.
- Vi har bedömt helheten och tycker att han kan fortsätta tills han är pensionerad. En varning är naturligtvis en allvarlig sak - det får inte upprepas för då skrider man till mycket strängare åtgärder, säger Christina Gestrin (SFP).
Var Loukos höga ålder en av orsakerna varför han fick stanna kvar på sin post?
- Inte direkt. Det handlar om att man har sett att han under väldigt många år har skött sitt arbete väldigt bra och klanderfritt. Kanske man kan säga att staden till en del hade ganska oklara instruktioner, säger Gestrin.
Enligt Pia Kauma (Saml) var Loukos höga ålder en bidragande orsak för en del av ledamöterna men inte för henne personligen. Hon tycker att en varning var en tillräcklig åtgärd från stadens sida.
Det är jätteviktigt att vi gör upp tydliga spelregler för vad som är okej att ta emot och vad som inte ska tas emot/ Pia Kauma (Saml)
- I och med det här fallet drar vi en gräns. Det är jätteviktigt att vi gör upp tydliga spelregler för vad som är okej att ta emot och vad som inte ska tas emot. Samtidigt vill jag inte att tjänstemän ska bli rädda för att delta i seminarier och evenemang, säger Kauma.
"Nyckelfrågan är vem som står för notan"
Det var redan i och med den första domen mot Louko som kom år 2011 som stadsstyrelsen beslöt att spelreglerna måste förtydligas. Det här beslutet blev ändå bara en mening i ett protokoll som aldrig förverkligades.
Sirpa Hertell (De gröna) satt då i stadsstyrelsen och säger att hon nu skäms för att beslutet inte följdes upp. Hon tror ändå att måndagens beslut sätter fart på arbetet.
- Det är självklart, enligt min åsikt, att staden ska få samarbeta med företag och olika samfund. Det behövs för vi är ju inte ensamma i staden. Nyckelfrågan blir vem som står för notan och det är kring det här som våra regler varit väldigt otydliga, säger Hertell.
Hertell är nöjd att måndagens diskussion kunde föras i ganska saklig ton.
- En varning är ett lämpligt straff. Jag tycker att fullmäktige klarade av att på en ganska så saklig nivå diskutera fallet. Det är ändå så svårt att hålla inne sina känslor när det handlar om enskilda personer, säger Hertell.
Så det fanns en risk att diskussionen skulle bli osaklig?
- Louko har jobbat vid staden länge och förknippas med flera stora projekt som Västmetron och Kägeluddens tornhus. Han är en man som gör djärva beslut och kan därför också väcka mycket motstridiga känslor, förklarar Hertell.
Det här betyder att Esbo stad godkänner att man tar emot mutor. Det här är horribelt!/ Kurt Byman (Sannf)
Byman krävde avsked
En man som hade mycket att säga i frågan var Sannfinländarnas Kurt Byman. Han föreslog att Olavi Louko skulle avskedas. Hans förslag fick stöd med 7 röster från partikamraterna.
- Om en tjänsteman döms för mutbrott och så vidtas inga åtgärder från stadens sida. Det här betyder att Esbo stad godkänner att man tar emot mutor. Det här är horribelt! säger en besviken Byman.
Ett annat, strängare alternativ framom varningen, kom från De grönas Susanna Rahkola som föreslog att Louko skulle förflyttas till andra uppgifter. Ett förslag som också Byman kunde ha gått med på.
- Det fanns två alternativ, endera att avskeda honom eller förflytta honom till andra uppgifter. Då skulle det ha gått rätt till, säger Byman.
Rahkolas förslag fick 13 röster.
Fullmäktige kan inte vara en inkvisitor och inte heller agera som en domstol som ger en dom på en annan/ Maria Guzenina-Richardson (SDP)
"Louko måste själv dra sina slutsatser"
Maria Guzenina-Richardson (SDP) vill skilja på domstolens och fullmäktiges beslut.
- En varning är tillräcklig vid det här skedet då det redan finns ett domslut som är det offentliga straffet. Fullmäktige kan inte vara en inkvisitor och inte heller agera som en domstol som ger en dom på en annan, säger Maria Guzenina-Richardson (SDP).
På frågan om en varning är en tillräcklig signal för Esboborna att staden verkligen fördömt Loukos brott ger Guzenina-Richardson ett kryptistk svar.
- Louko måste själv dra sina slutsatser. Susanna Rahkonen (De gröna) föreslog ju att han skulle förflyttas till andra uppgifter. Men vi (SDP:s fullmäktigegrupp) har talat med jurister som har sagt att man inte enligt lagen kan tvinga Louko till andra uppgifter utan initiativet måste komma från honom själv, säger Guzenina-Richardson.
"Louko var offer för sin tid"
Stig Kankkonen (SFP) anser att man inte ska överdramatisera Loukos mutbrott men att man nog ska ta det på allvar.
- Vi har en helt annan syn i dag på vad som är acceptabelt och vad som är oacceptabelt. Vi kan inte bedöma gärningar som begåtts i en annan kultur med dagens facit i hand. Det är bland annat mot den bakgrunden jag tycker att eftersom Loukos förmän inte har ingripit så är det för mycket begärt att Louko själv skulle ha insett att det var fel, säger Kankkonen.
Så han hade inget personligt ansvar överhuvudtaget?
- Vi har alla personligt ansvar för det vi gör men vi handlar också alla i en bestämd tid och på en bestämd plats. Vi påverkas av den miljön på ett sätt som gör att jag inte kan vara helt övertygad om att efter 10-20 år så frågar man sig "hur kunde Kankkonen göra så här?" och då kan det vara helt oacceptabelt.
Var Louko offer för sin tid i så fall?
- Jag skulle svara ja på den frågan. Jag tror att det tyvärr var på det sättet.
Tidigare artiklar om fallet:
Stadsstyrelsen gav Louko en varning
Loukos mutdom leder inte till åtgärder
Mutdomen mot Olavi Louko står fast
Esbopolitikerna avvaktar - tills Louko pensioneras?
Louko får fortsätta tillsvidare
Hovrätten skärpte Loukos dom - Esbo besluter om hans framtid på måndag
"Loukodomen leder inte till åtgärder"
Olavi Louko dömd för mutbrott