
Den häktade polischefen för Narkotikaroteln i Helsingfors, Jari Aarnio, misstänks bland annat för grovt missbruk av tjänsteställning, medhjälp till grovt bedrägeri, grovt tagande av muta, grovt narkotikabrott, anstiftan till brott mot tjänsteplikt, brott mot tjänstehemligheter och grov förvanskning av bevismaterial
Aarnio, som har suttit häktad sedan november 2013, förnekar själv att han begått brott.
Brotten misstänks ha ägt rum mellan 2008 och 2013. De flesta i Helsingfors, men en del i Tusby och Lovisa.
I maj 2014 hittade polisen tiotusentals euro undangömda på byggplatsen för Aarnios egnahemshus i Borgå.
Smuggling av hasch från Holland - samarbete med kriminella ligor
Aarnio misstänks för att ha tagit del av omfattande smuggling av hasch från Holland till Finland och distribution av narkotika i Finland.
Fallet uppdagades 2011 då den holländska polisen hittade en tunna med 141 kilogram hasch på väg till Finland. Aarnio misstänks bland annat ha samarbetat med en medlem i den kriminella gruppen United Brotherhood.
Aarnio misstänkt för jäv vid inköp av polisutrustning
Mutmisstankarna gäller företaget Trevoc som tillverkat och sålt övervakningsutrustning till olika myndigheter - bland annat polisinrättningen i Helsingfors - för över en miljon euro.
Aarnio misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt tagande av muta, grovt bedrägeri och registeranteckningsbrott.
Aarnio misstänks ha varit jävig då Helsingforspolisen köpte utrustning av företaget; polischefen deltog i anskaffningen samtidigt som har var en av företagets ägare. Aarnio misstänks också ha skaffat företaget finansiering i samarbete med en ledare för United Brotherhood.
Det var utredningen kring Trevoc som ledde till misstankarna om narkotikabrott. Aarnio misstänks också bland annat för att ha avslöjat sekretessbelagd information för medierna.
Aarnio - känd och omstridd polis
Jari Aarnio f. 1957 är en av Finlands mest kända poliser och har gjort en lång karriär som narkotikapolis. Polisutredningarna mot honom och Helsingforspolisens narkotikarotels verksamhet bottnar i misstankar om att narkotikapolisen låtit ändamålet helga medlen i bekämpningen av narkotikabrott.
- 1979 inleder poliskarriären vid ordningspolisen i Helsingfors
- 1981 förflyttas till narkotikaroteln
- 1987 utses till årets polis
- 1996 utsätts för ett attentatsförsök med handgranat
- 1999 blir chef för narkotikaroteln
2007 den 10 december: Statsåklagaren börjar undersöka om Aarnio och hans team sett mellan fingrarna med tjallares brott i utbyte mot deras tips. Nästan alla åtalen förkastas och ingen polis bestraffas. Aarnio går helt fri. Saken avslutas i hovrätten 2012.
2013 den 12 november: Polisen griper sin kollega Aarnio. Han misstänks ha tagit emot mutor av företaget Trevoc som levererat teknisk utrustning till polisen. Företaget visar sig ha kopplingar till den kriminella organisationen United Brotherhood.
2013 den 15 november: Aarnio häktas misstänkt för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning och grovt tagande av muta. Hans hustru häktas misstänkt för penningtvätt. Utredarna fokuserar på varifrån paret Aarnio fått pengar till ett dyrt husprojekt.
2013 den 19 november: Helsingin Sanomat rapporterar att Helsingforspolisen i strid med allmänna direktiv inte registrerar sina uppgiftslämnare och att verksamheten knappast alls övervakas.
2013 den 21 november: Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) upprörs av att hon inte känt till hur Helsingforspolisen hanterar sina tjallare. Hon begär riksåklagarämbetet utreda polisens agerande och ger polisöverdirektör Mikko Paatero några dagar tid att överväga om han borde avgå eller inte.
2013 den 25 november: Paatero meddelar att han stannar kvar på sin post och grundligt utreder hur poliserna skaffar sina tips. Räsänen uttalar sitt förtroende för Paatero och vill ha en rapport om läget inom polisen i mars 2014.
2013 den 8 december: Helsingin Sanomat avslöjar att Aarnio 2001 i hemlighet bistått den svenska polisen med att grunda ett bulvanföretag i Finland. Bulvanföretaget grundade ett dotterbolag i Sverige, som hyrde kontorslokaler i Stockholm som den svenska narkotikapolisen använde. Meningen med arrangemanget var att mörklägga var polisutredarna jobbade för att skydda dem. Varken finsk eller svensk lag tillät polisen att grunda företag vid denna tidpunkt.
2013 den 13 december: Aarnio häktas på nytt. Nu misstänks han också för grova narkotikabrott. Fyra av hans medarbetare grips. De släpps några dagar senare.
2014 den 5 februari: Polisen meddelar att man undersöker om Aarnio hade något att göra med att MTV3 våren 2013 fick reda på att Rysslands president Vladimir Putin fanns i Centralkriminalpolisens hemliga register över misstänkta brottslingar.
2014 den 13 februari Aarnio omhäktas av Helsingfors tingsrätt. Misstankarna gäller grovt missbruk av tjänsteställning, medhjälp till grovt bedrägeri, grovt tagande av muta, grovt narkotikabrott, anstiftan till brott mot tjänsteplikt och brott mot tjänstehemligheter.
2014 den 10 april Tingsrätten beslöt mer än fördubbla den del av Aarnios egendom som belagts med kvarstad. Summan höjdes till 1,9 miljoner euro med hänvisning till misstänkt delaktighet i narkotikabrott. Tidigare hade hans egendom till ett värde av 600 000 euro belagts med kvarstad i samband med mututredningarna kring företaget Trevoc.
2014 den 14 april Helsingfors tingsrätt besluter att Aarnio förblir häktad. Åtal måste väckas före slutet av maj.
2014 den 15 maj Iltalehti skriver att tiotalstusen euro har hittats undangömda på Aarnios tomt i Borgå där hans nya hus ska byggas.
2014 den 23 maj Helsingfors tingsrätt förlänger häktningen av Aarnio. Dessutom förlängs tiden för åtalsprövningen fram till slutet av juli.