
Ammoniaken i partitorgets fryshus klassas som miljöfara men staden har inte hittat pengar för en totalrenovering. Nu har matföretagarna tröttnat. Ammoniaken stoppar dessutom ett planerat bostadsbygge i kvarteret.
Fryshuset på Helsingfors partitorg är byggt 1956 och behöver rivas. Det gjordes en projektplan för hur fryshuset kan byggas om redan för tio år sedan, men ända sedan dess har Helsingfors stad vänt på slantar och papper för att hitta en billigare plan för renovering och ombyggnad.
Den ursprungliga planen skulle kosta 35 miljoner att genomföra och sådana summor har staden inte varit villig att slå i bordet.
- Det ekonomiska läget är ju vad det är i dag, därför fattas det ett beslut om pengarna, säger Partitorgets vd Tommi Tapana.
Ammoniak irriterar luftvägarna
Enligt urprungsplanen skulle hela gamla delen av fryshuset ersättas med en ny, och kylanläggningen med ammoniak bytas ut så att den i stället fungerade med koldioxid. Ammoniakångor kan irritera luftvägarna och i värsta fall vara livsfarligt. Fryshusets behållare rymmer just nu upp till 10 000 ton ammoniak och läcker inte - men:
- Ammoniak passar inte för ett fryshus som finns mitt i en stad, säger Tapana. Även om det är det effektivaste ämnet för en kylanläggning.
Matföretagarna rädda för privat investerare
Ett billigare alternativ som förts fram är att bara delvis förnya fryshuset, ett annat att staden skulle gå in med en del av pengarna och resten skulle hittas från någon privat investerare.
Går man inför en privat ägare är risken stor att verksamheten ändras så den inte beaktar småföretagarna.
Inget av de alternativen lockar partitorget eller företagarna där. En mindre renovering skulle resultera i färre kylutrymmen och driva bort flera av företagarna.
Om fryshuset drevs av en privat aktör, skulle livmedelsmyndigheterna ha ingripit för länge sedan.
- Och går man inför en privat ägare är risken stor att verksamheten ändrar så att den riktar in sig på bara de stora aktörerna och inte beaktar småföretagarna.
Två möjliga finansieringsalternativ
Företagarna har haft flera diskussionsmöten med stadens och de politiska partiernas representanter för att poängtera hur viktigt fryshuset och dess centrala placering är för dem - det senaste mötet hölls i går.
En av de som deltog är Jani Poussu, ordförande för Partitorgets företagarförening.
- Om fryshuset drevs av en privat aktör, skulle livmedelsmyndigheterna ha ingripit för länge sedan, säger Poussu.
På mötet diskuterade man olika alternativ för hur staden skulle kunna lösa finansieringsproblemet.
- Två möjliga alternativ som lyftes fram var att antingen sälja tomterna på Partitorget och använda pengarna till renoveringen, eller att periodisera kostnaderna för renoveringen på flera år.
Ammoniaken hindrar bostadshus
En annan som väntar på ett besked om fryshuset är byggbolaget YIT Rakennus som har både tomtreservation och färdiga ritningar för tre bostadshus på Sörnäsgatan 14.
Vi är färdiga att börja bygga så fort vi bara får.
Men miljörisken det innebär i fall ammoniak skulle läcka från det gamla fryshuset betyder att inga bostadshus får byggas inom en 100 meters radie från det.
- Byggnaden skulle inte få tas i bruk innan fryshuset är borta eller har förnyats. Men vi har allt klart, vi är färdiga att be om bygglov och börja bygga så fort vi bara får, säger projektchef Johanna Palosaari på YIT.
Tror det finns politisk vilja
Nämnden för tekniska tjänster beslöt förra veckan enhälligt att ursprungsplanen på renovering för 35 miljoner skulle vara det bästa steget framåt. Enligt nämnden spelar fryshuset en avgörande roll för stadens näringsliv, alltså matbranschen.
- Ursprungsplanen skulle försäkra att fryshuset fortsätter vara stadens eget, vilket skulle garantera att också småföretagare har tillgång till det, säger Tommi Sevander (SDP), ordförande för nämnden.
- Det här blir en fråga för budgetbehandlingen. Företagarna har varit väldigt aktiva med att föra fram sin sak, min uppfattning är att det nog kan finnas politisk vilja för investeringen nu.