
Går det att sätta likhetstecken mellan kärlek och feminism? Hur ser en feministisk kärlekshistoria ut? Feminism och kärleksrelationer är temat när tidskriften Astras chefredaktör Nina Nyman intervjuar Märta Tikkanen på bokmässan.
Uppslutningen kring Tikkanen är så stor att det till och med börjar vara ont om ståplatser. Och de unga är kanske rentav i majoritet här kring åttio – års jubilaren, vars bok Århundradets kärlekssaga kommer ut i nytryck.
Vad feminismen har lärt oss
Det som feminismen väl har lärt oss om kärlek är att den ingalunda betyder att man enbart ska uppoffra sig och jämna vägen och göra sig själv till något slags bakgrundsfigur, inleder Tikkanen och fortsätter:
- Nu ska man ju naturligtvis vara den man är och fortsätta att vara den man är också om man blir huvudlöst förälskad. Och det är ju någonting som man kanske borde ha tänkt på lite mera när man var så där jätteung och trillade dit ordentligt…
Vad kärleken kan lära den feministiska kampen
Tikkanen ser också att den feministiska kampen i sin tur kan lära sig en hel del av de kärleksrelationer vi är inblandade i. I synnerhet ifall vi råkar ha partners som också har förmåga att tänka och att formulera sig och att delge andra sina åsikter.
På den punkten säger Tikkanen sig vara verkligt lycklig över hur hon och hennes man, författaren Henrik Tikkanen kunde föra en dialog. Tikkanen har många gånger tänkt att hon borde samla ihop de av Henriks tidningsaforismer som hade med kärlek, äktenskap och omöjliga kvinnor att göra.
Inspirerande med en motvind
För det var ju det Henrik Tikkanen fick material till i sin vardag. Och han var ju vansinnigt dräpande många gånger så att man fick nog tänka efter och det låg ju alltid korn av sanning i det som han sade.
Och samtidigt var det himla inspirerande för oss båda, konstaterar Tikkanen. Det är ju ett privilegium att ha en stark motvind på nära håll. Då är man tvungen att spetsa sina argument och tänka genom vad man i själva verket menar.
Nordens mönstermonster
I sammanhanget vill Tikkanen inflika att Henrik Tikkanen helt oförtjänt fick något slags rykte om sig att vara Nordens mönstermonster, förtrycket personifierad. Det var ju helt orättvist för inte var han ju det, säger hon.
- Jag borde ju ha sagt ifrån betydligt tydligare än jag gjorde. Det vill säga jag borde ha sagt ifrån i tryck.
Aldrig ge sig på en mindre
Som svar på en fråga om hur feminister ska orka fortsätta kämpa för sina målsättningar berättar Tikkanen en anekdot om en situation där ett av hennes och Henriks barn gav sig på ett syskon. Henrik råkade just då komma in, rusade fram till barnen och for ut:
- Jag ska ge dig för att slå en som är mindre. Då svarade sonen: Slå du bara, slå du bara en som är mindre.
Så man klarar sig ganska bra med en bra replik också, skrattar Tikkanen och tillägger att det är diskussion som gäller, mjukt och följsamt.
Tikkanen får en publikfråga om hon kunde kommentera synen på att mannen ska vara den som tar det första steget. Också nu berättar hon en anekdot:
Hur gör man med glasögon?
Tikkanen och hennes första man var sexton och sjutton år när de skulle skiljas utanför en port. Märta väntade på en kyss, men ingenting hände. Till slut frågade hon varför han inte kysser henne, varpå han svarade:
- Jag vet inte hur man gör när man har glasögon?
Så Tikkanen säger att hon tror att man kan hjälpa till. Mycket handlar också om HUR man säger saker i sin relation. Ju mer man älskar dess sårbarare blir man, men den andra/andre kan inte läsa ens tankar hur mycket man än tycker att motparten borde fatta.
Feminister som inte vill älska män
En annan publikfråga handlar om att en del feminister har avsagt sig kärleken till män. Vad tänker Tikkanen om det?
Tikkanen svarar att kärlek som kärlek. Det viktiga är att man ska få tycka om sig själv. Det är en bra grund, säger hon.
Före detta har diskussionsledaren Nyman tagit på tal att det i kärleksrelationer ofta handlar om ett ömsesidigt beroende. Hon efterlyser tips på hur man ska handskas med det. Också här är Tikkanen mycket tydlig i sitt svar:
- Hemskt mycket handlar om respekt.
Mera komplicerat i dag?
Det upprepar Märta Tikkanen sedan under dagens andra framträdande tillsammans med författaren Sara Jungersten. Samtalet bär rubriken feminismen – var står vi idag?
Jungersten för fram bilden av att kvinnors utmaningar i dag är mycket större och av en annan sort. Allt är mera komplicerat när ens identitet vilar på så många plattformer och man som kvinna ska prestera så många olika roller, säger hon.
Tikkanen replikerar att det är exakt samma problematik i dag, men att den bara har förskjutits till ett annat ställe. Om man känner sig försvarslös emot alla attityder på de sociala medierna kan man ju stänga av dem, föreslår Tikkanen och slår fast att hon aldrig tänker öppna Facebook.
För sin del tror Tikkanen dessutom att attityderna har förändrats en hel del. I dag har vi hemskt många pappor som lever närmare sina barn.
Även i denna diskussion går Märta Tikkanen tillbaka till grunden:
- Jämställdhet handlar om att man ska respektera varandra, ge varandra egen tid och att man faktiskt stöder och peppar varandra.
Se också:
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/25/vi-samlas-kring-marta-tikkanen