![]()
För andra året i rad stannar Skärgårdsdoktorns fästingbuss på Narinkens torg under sin sommarturné. I bussen kan man vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen TBE. Det har varit mycket uppskattat av kunderna, berättar sjuksköterska Niina Kämppi.
Niina Kämppi har jobbat med Skärgårdsdoktorn i flera år
Niina Kämppi, sjuksköterska på skärgårdsdoktorns fästingbuss
Bild: Yle/Julie Ebbe
- Hit kommer gamla bekanta för att förstärka sitt skydd, men såklart också många nya som inte har vaccinet sedan tidigare, berättar hon. Med dem går vi igenom information om vaccinet, för vem det rekommenderas, vilka riskområdena är och sedan gör vi en enskild bedömning och rekommenderar antingen att man tar vaccinet eller att man låter bli.
Vaccinet tas i två doser med två till fyra veckors mellanrum. En första förstärkande dos tar man efter ett år, och efter det med tre till fem års mellanrum, beroende på ålder. Ännu är det inte för sent att vaccinera sig för att bilda ett skydd redan den här fästingsäsongen.
- Fästingarna finns ju inte bara på sommaren, utan allt de kräver är fyra plusgrader och gärna fukt. Det förekommer mest fästingar under sensommaren och tidig höst, så man hinner bra få ett skydd av vaccinet om man tar det nu, säger Kämppi.
Fästingbussen turnerar i huvudstadsregionen hela sommaren, tidtabeller hittar man här.
Hög risk också i huvudstadsregionen
De största riskområdena i Finland för TBE-smitta är Åland och Åbolands skärgård. Också i huvudstadsregionen är risken för smitta förhöjd, i synnerhet på Mjölö utanför Helsingfors, som anses var ett högriskområde, berättar Kämppi. Också i Esbo konstaterades i fjol två fall av TBE. Under de närmaste åren förväntas antalet fall öka.
- Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men en del av det hänger ihop med klimatet, säger Kämppi. Den varma perioden på året har blivit längre och i värsta fall kan fästingar finnas redan i januari.
Dessutom, tillägger Kämppi, får flera smittade idag en diagnos tack vare att metoderna för att ställa en diagnos blivit bättre.
I dagsläget finns det ingen botande behandling mot TBE, som i värsta fall kan orsaka bestående men, som minnesförluster och förlamning. Sjukdomen smittar genast, eftersom viruset finns i fästingens saliv.
Huvudvärk och hög feber
En av de få som i fjol smittades av TBE är skådespelaren Paul Holländer. En november eftermiddag fick han huvudvärk och blev väldigt trött.
- Så jag lade mig för att vila på eftermiddagen, och sov sedan till följande morgon. Nästa dag fortsatte huvudvärken och tröttheten, och sedan kom febern, berättar Holländer.
Febern steg över 40 grader och Holländer kördes till hälsostationen, där han genast skickades vidare till sjukhus, där han lades in.
- Först visste de inte vad det var, men så nämnde jag att vi ju har stuga i Nagu, och där finns det mycket fästingar. De började undersöka det och så visade det sig att det var TBE det handlade om.
"Jag förstod inte hur allvarligt det var"
Holländer låg på sjukhus i tio dagar, och under tiden gick han ner 10 kilo i vikt.
- Jag förstod inte då riktigt hur allvarlig sjukdomen faktiskt var. Min fru har tagit bilder på hur jag såg ut då när jag var sjuk, som hon har visat åt mig senare, skrattar Holländer, och tillägger: Jag hade nog tur. Det finns de som blir betydligt sjukare och som får bestående men, krampar, tappar minnet och sådant. Det enda jag har kvar är lite nedsatt hörsel på ena örat.
Under sjukdomstiden försvann all muskelstyrka, berättar Holländer, och det tog tid innan kroppen orkade igen.
- Bara att kasta dagtäcket över sängen var övermäktigt, jag var verkligen helt kraftlös.
Ta vaccin!
Holländer rekommenderar alla som rör sig i riskområden att ta vaccinet. Innan familjen återvände till stugan i Nagu har samtliga medlemmar fått TBE-vaccinet, berättar Holländer.
- Första gången vi åkte dit efter att jag var sjuk kändes det lite sådär att jaha, det här är det där onda stället där man blir sjuk. Men så kan man inte leva sitt liv heller, i rädsla för allt möjligt, konstaterar han.