
Utbildningsverket i Helsingfors föreslår nu att sexorna i Minervaskolan och i lågstadieskolorna i Brändö, Cygnaeus, Drumsö och Kronohagen flyttar till Norsen från och med augusti 2016. Busholmen skulle få en kvartersskola.
Grundskolan Norsen på Unionsgatan skulle därmed bli en skola med årskurserna 6 till 9. Flera föräldrar till elever i södra Helsingfors motsätter sig den här flytten, vilket kom fram under ett öppet möte i slutet av september. Speciellt föräldrar till elever i lågstadieskolorna på Brändö och Drumsö oroas över att skolvägen till Norsen är farlig för deras barn.
Utbildningsnämndens svenska sektion ska på torsdag fatta beslut om skolnätet i södra Helsingfors och tjänstemännen har nu gett sitt beslutsförslag.
Det andra alternativet som förekommit i diskussionen har varit att Kronohagens lågstadieskola och Norsen slås samman till en enhetlig grundskola från åk 1 till 9.
För att citera Apples förre direktör Steve Jobs, kanske det är så att målgruppen inte nödvändigtvis ens vet vad den vill ha. Eller egentligen, att målgruppen inte vet vad den potentiellt kunde få.
Orsaken till förändringen är att utbildningsverket vill att Norsens skolbyggnad ska utnyttjas bättre. Skolan på Unionsgatan renoveras nu och enligt utbildningsverket ska beslutet inte verkställas förrän renoveringen är klar.
Kvartersskola på Busholmen föreslås
I samband med diskussionen om skolnätet i södra Helsingfors har föräldrar på Busholmen krävt en egen skola. De svenskspråkiga barnen på Busholmen antas öka i framtiden, men de barnen hänvisas nu till Minervaskolan Främre Tölö.
Utbildningsverket går nu föräldrarna till mötes genom att föreslå en kvartersskola på Busholmen, som skulle vara underställd Minervaskolan.
Linjedirektör Niclas Grönholm har tidigare sagt att i en kvartersskola skulle det bara gå elever i årskurs 1 och 2.
Ett nytt daghem, Pärlan, planeras också på Busholmen. Daghemmet ska ha 77 platser och grupperna Barnstugan och Maria kommer att flytta dit från området vid Maria sjukhus. På Pärlän kommer det dessutom att finnas 35 nya platser.
Citerar Steve Jobs
Linjedirektör Niclas Grönholm avslutar sitt beslutsförslag med ett oväntat citat:
- Slutligen framhåller föredraganden att förändringar alltid stöter på ett visst motstånd, och för att citera Apples förre direktör Steve Jobs, kanske det är så ”att målgruppen inte nödvändigtvis ens vet vad den vill ha. Eller egentligen, att målgruppen inte vet vad den potentiellt kunde få”.