Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25448

Byggbranschen: Många vill, men får inte bygga

$
0
0

Jari Granbacka, 52, har varit permitterad ett år i sträck nu. Det är betydligt längre än han hade räknat med.

- Jag trodde nog att jag skulle få jobb till våren, säger han. Vintern brukar vara tyst för byggarbetare.

Så gick det ändå inte. Våren och sommaren kom, men utan arbete för Jaris del. I ställer för att installera byggställningar, gjuta grunder och riva gammalt går dagarna nu åt till att cykla. Det blir många kilometer om dagen.

Jari Granbacka vid stranden i Vasa
Jari Granbacka började som byggarbetare redan som 20-åring. Jari Granbacka vid stranden i Vasa Bild: Yle

- Jag försöker hålla dagsrutinerna och inte bli liggande på soffan. Jag stiger upp när den övriga familjen gör det och åker iväg hemifrån när frun och barnen far till skolan.

Arbetslösheten har fört med sig både ansträngd ekonomi och ensamhet. Många av Jaris arbetskamrater har fått jobb, men trots otaliga samtal och besök på Arbets- och näringsbyrån har ingenting nappat för hans del.

Jag skulle börja jobba genast om jag bara fick, säger Jari. Att gå sysslolös är ingenting för mig. Jag har mycket att ge arbetslivet ännu.

Svagt ljus i tunneln

En granskning som Yle Nyheter har gjort visar att byggbranschen har drabbats hårt av den ekonomiska nedgången och många byggarbetare går arbetslösa. Färska siffror från Arbets- och näringsministeriet visar att byggarbetarna som grupp finns bland de fyra mest arbetslösa grupperna i de finlandssvenska kommunerna.

Se statistiken här

Nu byggs det igen i skärgården

Ville Holmström är byggföretagare i Dalsbruk. Han har märkt ett litet uppsving i år. Lika mycket jobb som för sex år sedan är det ändå inte frågan om.

- Våren och sommaren har dragit fint, säger han. Jag har också en hel del förfrågningar för nästa sommar.

Ville Holmström
Ville Holmström anställer helst sådana han känner eller har hört gott om bland kollegerna. Ville Holmström Bild: Yle/Samuli Holopainen

Ville Holmström klarar till och med av att ha en anställd byggarbetare. Att hitta personal som håller måttet är en utmaning, trots att det finns många att välja mellan.

Jag vill att den som jobbar för mig kan bygga och är villig att jobba. Det viktigaste är att man vill vara på jobb, säger han.

I framtiden bygger man mera med färre mannar

Enligt Utbildningsstyrelsens prognos finns det omkring 80 000 lediga arbetsplatser inom byggnadsbranschen år 2025 på grund av att så många går i pension då. Krister Lindroos som är murarlärare vid Axxell i Karis är inte övertygad om att det blir så.

- Byggbranschen har blivit mera maskinell och kräver färre arbetstagare hela tiden. Det finns många fabriker som gör färdiga element. Tiden på själva byggnadsplatsen är mycket kortare nuförtiden. Förr gjordes ju allt på platsen, säger han.

Trots det anser Lindroos att man måste fortsätta utbilda byggarbetare i vårt land också i framtiden.

Att få jobb kräver goda kontakter

Harri Hurme och Sami Isoaho utbildar sig på nytt till murare vid Axxell.

- Det är många konsulter mellan arbetstagaren och arbetsgivaren i dag. På det sättet har det blivit svårare. Förr for man direkt till cheferna och pratade, säger Harri.

Sami Isoaho vid ett egnahemshusbygge
Sami Isoaho utbildar sig till murare vid Axxell. Sami Isoaho vid ett egnahemshusbygge

- Jag tror det finns möjligheter för mig, säger Sami. Jag har många vänner inom byggbranschen och har jobbat lite här och där inom byggbranschen under åren. Nu när jag får heltäckande utbildning tror jag nog det ska lyckas. Jag tror ändå att det krävs att jag flyttar från Hangö till någon större stad.

Närbild i Yle Fem, måndag 26.10.2015, kl 20.00
Sänds även i Yle Fem, tisdag 27.10.2015 kl. 17.25


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25448


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>