Quantcast
Channel: Huvudstadsregionen - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 25429 articles
Browse latest View live

"Den där rysliga Juice"

$
0
0

I höst har det gått tio år sedan Juice Leskinen dog och i samband med det satsar Yle stort på denna Suomirockens ikon under juli månad. Redan i måndags gick startskottet med en Juice-temakväll på Yle Teema. Men filmerna som visades ligger också kvar på en enkom öppnad Juice Pop Up-kanal på Arenan.

Juice-pop up-kanal på Arenan Juice Pop Up-kanal Bild: Yle Kuvapalvelu. Juice Leskinen,pop up-fenomen,populärkultur,Yle Arenan

Att Juice har haft en väldigt stor betydelse för den finska populärmusiken står utom all tvivel. Tillsammans med Hector, Dave Lindholm och några andra hörde han kring mitten av 1970-talet till de föregångare som började framföra egen pop och rock på det egna modersmålet.

Därför är han givetvis viktig. Men också bara som textförfattare har Juices lyriska kvaliteter och hans självklara fallenhet för rim och poetiska bilder lyfts fram. Det vackert sorgsna och melankoliska stråket i hans sånger har självklart också tilltalat det finska folket.

Också en sarkasmens mästare och evig rebell

Inte heller den humoristiska aspekten hos Juice kan man bortse ifrån. Jag minns själv att det för min del var några av hans mer nonsensmässiga trallar – typ Einarin polkupyörä, Se oli jautaa – som jag i ungdomsåren fastnade för vid sidan om hittarna Marilyn och Syksyn sävel. Med flera.

Och redan i så unga år tilltalades jag faktiskt också av hans tidvis till och med rätt elaka sarkasmer och ironier. Till saken hörde att jag ju på den tiden förstod finska bättre än engelska och kunde framför allt uppfatta nyanserna i språket bättre. Och uppskatta dem.


Att Juice till sin attityd ställde sig vid sidan om det etablerade samhället och verkade ge fan i vad som ansågs vara normen, gav ju också den rätta rocktrovärdigheten. Men hos föräldragenerationen var det här särdraget mindre uppskattat, vilket rubrikens citat är ämnat att syfta på; så lär en äldre lärarinna ha beskrivit Juice (med engelskt uttal som i drycken).

Juice i Svenskfinland

Likväl älskad av många av oss som vuxit upp på 1970- och 80-talen för det livsverk han åstadkommit för finsk populärkultur, det är han, Juice Leskinen. Men har han fortfarande någonting att ge för en lite yngre generation? Och framför allt, vilken betydelse har han haft i Svenskfinland?

För att få en aspekt på de här frågorna ringer jag upp Närpessångaren och låtskrivaren, Rickard Eklund som sedan i våras legat högt på Vegatoppens lista med sin fina låt, Finland.

Rickard Eklund Bild: Magnus Nordström rickard eklund

Nu är Juice i och för sig inte vid en första tanke den man spontant skulle jämföra Rickard Eklund med. Men som Finlandsskildrare (se låten Finland) har de kanske ändå någonting gemensamt? Där och i det att de båda framför sina sånger på det egna modersmålet, Rickard dessutom på sin kännspska Närpesdialekt. Så vad har Juice Leskinen haft för betydelse i Närpes?

Jaa-a, i Närpes? Det kan vara lite svårt för mig att uttala mig om, svarar Rickard på min onekligen lite enfaldigt generaliserande fråga.

- Jag har ju inte precis vuxit upp med Juice Leskinen och vad jag vet så har nog ingen av mina barndomskamrater gjort det heller. Men, medger han vidare, nog är han en känd profil och speciellt så här efter tonåren, så har hans namn dykt upp nu och då som en man som det lönar sig att lyssna på.

I synnerhet i texterna menar Rickard att man ska söka efter nyckeln till Juices storhet. En annan sak som Rickard vill poängtera handlar om det som jag också var inne på tidigare om att Juice inte verkar bry sig så mycket om vad omvärlden tycker och tänker.

- Det här är nog en del av Juices charm. Ärligheten, att våga vara sig själv, där tycker jag det finns något att ta till sig för var och en både som artist och konstnär och poet, säger Rickard.

Ett par Juice-översättningar

När jag fick höra om Yle Temas Juice-satsning erinrade jag mig från studietiden i början av 1990-talet en lite kul kuriosadetalj. Det var nämligen i samband med någon kurs som dåvarande professorn i Svensk litteratur vid Helsingfors universitet, Johan Wrede visade oss studenter ett par översättningar han gjort av Juice Leskinens berömda låtar Viidestoista yö och Syksyn sävel.

Dessa publicerades också i Nya Argus 7/1994 under rubriken Två dikter. Jag lyckas söka fram dem och skickar dem också åt Rickard Eklund som verkar genuint uppskatta översättningarna.

Två Juice Leskinen-låtar i svensk översättning Bild: Ida Fellman dikter,Juice Leskinen,sångtexter,översättningar (verk)

Jo, de där är ju förstås verkliga klassiker och hörnstenar i Juice Leskinens diskografi och det var riktigt intressant att se dom här svenska översättningarna.― Rickard Eklund

Och ett jo, får jag som svar på min följdfråga om Rickard tror att de också skulle gå att sjunga dem. I synnerhet Viidestoista yö menar han att skulle funka bra med den svenska texten.

Men per telefon vill han ändå inte spontant göra ett försök och det kan jag ha förståelse för. Det skulle nog ändå kräva lite mera förberedelse för att bli bra.

Nyversion av Viidestoista yö

Om än inte på svenska, så har det just av Viidestoista yö-klassikern nu i samband med Yles Juice-satsning gjorts en uppdaterad version för 2010-talet. Den framförs här av ett gäng lite yngre generationens artister bestående av bland andra Anna Puu, Anssi Kela, Janna (Hurmerinta) och rap-artisten Pyhimys.


Den har också Rickard Eklund fått ta del av för intervjun, men han är inte helt övertygad:

- Ja, originalet faller mig nog mer på läppen, men smaken är ju delad, säger han med ett litet skratt. Men nog tilltalar det säkert en viss målgrupp det där också.

Överlag när det kommer till sådana namn som Juice Leskinen, så ska man nog undvika att finslipa och producera för vackert, menar Rickard.

Jag tycker att det ska få finnas kvar lite av det där skitiga och… lite så där illaklingande, det måste få finnas kvar där i bottnen.― Rickard Eklund

Illaklingande ja, det är ett sätt att uttrycka det. Men om sången inte precis var Juices styrka som artist, så lyckades han som bäst ändå beröra med sin röst. Och framför allt med sina texter.

En melankolins mästare

Så vad skulle Rickard Eklund själv ta fasta på hos Juice eller vad är det som gör honom relevant ännu idag?

- Nå, det är ju den där eviga melankolin som har funnits i flera hundra år inom den finska kulturen och där är han nog också en milstolpe. Han är som en vardagshjälte, en melankolins mästare och något av en finsk (Charles) Bukowski, tycker Rickard.

Det här, och sedan det som vi tidigare var inne på om ärligheten:

- Att våga vara sig själv, att våga yttra sina känslor, det sku jag säga, slår Rickard fast.

Och på det hela taget visar det sig att Juice Leskinen kanske betyder mera för Rickard Eklund än han själv kanske från början hade trott. Må vara att han inte kan uttala sig för hela Svenskfinlands del, men visst lyckas han sätta fingret på någonting väsentligt.

Här kan du lyssna på radiohörspelet Taivaallinen Aulabaari, som är en del av Juice-Pop Up-kanalen på Yle Arenan:


Anders Stark från Esbo leder X3M-tipset

$
0
0

Tätstriden fortsätter jämn och hård i X3M-tipset, tävlingen där Svenskfinland gissar utgången i fotbolls-EM. Ingen har lyckats dra ifrån och då 17 poäng återstår att dela ut denna weekend så kan verkligen vad som helst hända. För tillfället ligger Anders Stark från Esbo bäst till, tätt följ av åtta personer som ligger bara en poäng efter.

Inom tre poäng ligger hela 21 personer - det är alltså mycket oklart vem som vinner denna spännande kamp och kammar hem X3M:s sommarkasse.

Otroligt nog lyckades tio personer förutspå en final mellan just Portugal och Frankrike: Putte Karlsson från Mariehamn, Fanny Johansson från Taklax, Jonny från Maxmo, Roger Pettersson från Ytteresse, Anders Lidman från Korsholm, Jesper från Nagu, John Karlsson från Munsala, Addi från Ytteresse, Timo Broman från Pojo och Heidi K från Vasa. Vi är imponerade!

Vår interna X3M-kamp toppas fortfarande av Christoffer Strandberg från Succémorgon och Michaela Rosenback från webben. Båda har samlat in 13 poäng. Gör en sökning på ditt förnamn på denna sida så hittar du din placering!

Nya avgjorda tippningar

Vilka lag spelar i finalen? (två poäng per rätt svar)
Rätt svar: Portugal och Frankrike
Tyskland var största favorit för finalplats, 63 procent tippade på det. Ganska exakt hälften trodde på Frankrike och tredje största favorit för final (34 procent) var Spanien.

Hur många matcher förlorar Tyskland?
Rätt svar: 1
Trots Tyskland favoritstatus gissade många rätt - få bedömde att Die Mannschaft skulle vara helt oslagbara.

Vinner något lag alla sina matcher?
Rätt svar: nej
Det här klarnade i själva verket redan efter gruppspelet där till och med alla topplag stundom spelade oavgjort eller förlorade. 45 procent av er svarade rätt.

plats plats 4.7 namn ort poäng
1 (1) anders S esbo 20
2 (4) anders w karis 19
2 (8) Anton M Jakobstad 19
2 (8) Fredrik Kyrkslätt 19
2 (1) Jesse K Kristinestad 19
2 (8) marcus r ekenäs 19
2 (1) Niclas L Kristinestad 19
2 (23) Putte K Mariehamn 19
2 (8) Tony L Kristinestad 19
10 (23) Christoffer H Vasa 18
10 (4) Dennis s Ekenäs 18
10 (53) Fanny J Taklax 18
10 (23) Fredrik F Stockholm 18
10 (23) johan ekenäs 18
10 (123) Jonny Maxmo 18
10 (8) Kidde L Borgå 18
10 (8) Martin H Karleby 18
10 (8) Mats-Johan H Kvevlax 18
10 (23) Oscar N Åbo 18
10 (123) Roger P Ytteresse 18
10 (8) Sebastian H Vasa 18
22 (8) Anders Nykarleby 17
22 (53) Anders N Hangö 17
22 (8) Andreas Åbo 17
22 (53) Benjamin h vasa 17
22 (53) Daniel E Helsingfors 17
22 (53) Daniela H Vasa 17
22 (23) Dennis R Lommedalen, Norge 17
22 (53) Fredrik P Nykarleby 17
22 (53) Irre Esbo 17
22 (53) Jesper C Pargas 17
22 (23) Johan Helsingfors 17
22 (8) Karolina G Helsingfors 17
22 (8) Kasimir Snappertuna 17
22 (53) Kim Jakobstad 17
22 (23) Kim B Kaskö 17
22 (23) kim s tenala 17
22 (53) Link Åbo 17
22 (23) Mathias e Närpes 17
22 (53) matias H helsingfors 17
22 (8) Mats N Pörtom 17
22 (23) Matti T Åbo 17
22 (53) Mattias F Helsingfors 17
22 (53) Michael E Esse 17
22 (8) Mocki Larsmo 17
22 (8) Niklas Karis 17
22 (53) Paati W Vaasa 17
22 (53) Raoul L Helsingfors 17
22 (53) Rickard L Ingå 17
22 (23) Robert Esbo 17
22 (53) Robin Nykarleby 17
22 (53) sebastian v Pedersöre 17
22 (53) Simon S Pojo 17
22 (53) Tomas Å Malax 17
22 (23) Tommy Korsholm 17
22 (23) Victor D Helsingfors 17
57 (123) Alexandre M Jakobstad 16
57 (329) Anders L Korsholm 16
57 (23) Andreas H Vasa 16
57 (53) Andreas H Helsingfors 16
57 (53) Axel Vasa 16
57 (123) Ceki Jakobstad 16
57 (123) Christian L Borgå 16
57 (53) Daniel m Västerskog 16
57 (123) David D Närpes 16
57 (123) Dennis Närpes 16
57 (123) Dennis b Vasa 16
57 (4) Edvin S Seglinge 16
57 (53) Frank L Helsingfors 16
57 (53) Fred S Bosund 16
57 (123) Fredrik Korsholm 16
57 (53) Fredrik B Ekenäs 16
57 (123) Freja B Helsingfors 16
57 (53) Henrik C Vanda 16
57 (53) Henrik O Borgå 16
57 (123) J S Vaasa 16
57 (53) Jakob Jakobstad 16
57 (53) Janne s Kaskö 16
57 (123) Jano Nykarleby 16
57 (123) Jens G Kristinestad 16
57 (123) Jesper Nagu 16
57 (23) Jocki Kållby 16
57 (23) Johnny Karis 16
57 (123) Jonas B Karis 16
57 (123) Jonathan Borgå 16
57 (123) Jonathan N Nykarleby 16
57 (123) Joni S Ekenäs 16
57 (123) Krister L MALAX 16
57 (123) Marcus W Svartå 16
57 (53) Markus A Kimitoön 16
57 (23) Milael A Helsingfors 16
57 (123) Niklas W Nedervetil 16
57 (53) Nyll Pargas 16
57 (123) Otto J Mariehamn 16
57 (23) Panu K Helsingfors 16
57 (4) Patrik S Esse 16
57 (123) Robin J Helsingfors 16
57 (123) Rolle K Åbo 16
57 (123) Simon E Pargas 16
57 (53) Simon T Esse 16
57 (53) Theo W Raseborg 16
57 (123) Tom L Vasa, Finland 16
57 (23) Tomas G Mariehamn 16
57 (123) Tor B Borgå 16
105 (214) Albert U Föglö 15
105 (53) Alex F Helsingfors 15
105 (214) Anders B Worcester 15
105 (123) Andreas V Billnäs 15
105 (214) Anna l vasa 15
105 (214) Antti N Närpes 15
105 (123) Arthur J grankulla 15
105 (123) Casper K Ekenäs 15
105 (53) Christel Esbo 15
105 (123) Claes B Vasa 15
105 (214) Eben Luddson 15
105 (123) Erik M Jakobstad 15
105 (214) Filip W Ekenäs 15
105 (123) Hans Ekenäs 15
105 (123) Håkki T Lovisa 15
105 (53) Jan F Helsingfors 15
105 (23) Jens N Vasa 15
105 (214) Jens W Helsingfors 15
105 (214) Joel G Larsmo 15
105 (214) Johan B Visby 15
105 (214) Johan E Ekenäs 15
105 (53) Johan l Maxmo 15
105 (123) Johannes B Larsmo 15
105 (214) John Esbo 15
105 (23) Jon J Vasa 15
105 (53) Jonas M Karis 15
105 (23) Karl-Gustav F Näepes 15
105 (53) kristian a pargas 15
105 (53) Lucas S Ekenäs 15
105 (123) Lucas W Vörå 15
105 (53) Lukas E Karperö 15
105 (53) Mats F Helsingfors 15
105 (214) Matti Noux 15
105 (123) Matts P Vasa 15
105 (23) mikael jakobstad 15
105 (123) Nicklas W Nykarleby 15
105 (53) per s ekenäs 15
105 (123) Peter F Jakobstad 15
105 (123) Robert Ö VASA 15
105 (53) Robin Jakobstad 15
105 (214) Roland G Tenala 15
105 (123) Ronnie S Närpes 15
105 (123) samuel pedersöre 15
105 (53) Simon G Vasa 15
105 (23) Simon s Korsholm 15
105 (214) Staffan B Nedervetil 15
105 (53) Stefan Nykarleby 15
105 (123) Stig-Olof C Pargas 15
105 (123) Teemu M Hangö 15
105 (214) Therese Pedersöre 15
105 (123) Thomas B Espoo 15
105 (53) Thomas K Kimito 15
105 (214) Thomas L Ekenäs 15
105 (214) Thomas S Jakobstad 15
105 (214) Tobias Karleby 15
105 (123) Tomi A Kimito 15
105 (53) Zacharias H Pedersöre 15
162 (329) Albin G Mariehamn 14
162 (214) Andreas N Esbo 14
162 (329) Andreas v Ytteresse pedersöre 14
162 (53) anonym   14
162 (123) anonym   14
162 (214) anonym   14
162 (214) Anton Åbo 14
162 (329) Anton F Jakobstad 14
162 (329) Arnel S Närpes 14
162 (23) Basid M Helsinki 14
162 (53) Benjamin H Sibbo 14
162 (329) Benny H Oravais 14
162 (214) BJARNE B INGÅ 14
162 (214) Casimir H Grankulla 14
162 (214) Conrad L Helsingfors 14
162 (123) Daniel Sibbo 14
162 (329) Daniel W Ekenäs 14
162 (329) Emil Raseborg 14
162 (123) Emil F Vasa 14
162 (123) Emil l Pargas 14
162 (123) Emma Esbo 14
162 (123) Filip W Korsholm 14
162 (329) Fredrik H Vasa 14
162 (214) Håkan s ekenäs 14
162 (329) Isabella Korsholm 14
162 (53) Jacob E Vasa 14
162 (53) Jb Laasmo 14
162 (214) Jenni H Helsingfors 14
162 (53) Jens R Ekenäs 14
162 (329) Jerry K Nagu 14
162 (329) Jeski Vasa 14
162 (53) Jesper v Helsingfors 14
162 (214) Jimmy N Nykarleby 14
162 (214) Johan R Mariehamn 14
162 (214) Johannes Helsingfors 14
162 (329) Johannes J Jakobstad 14
162 (123) Jonas K Eckerö 14
162 (23) Jonas n Borgå 14
162 (214) Jonas S Mariehamn 14
162 (123) Jonatan Ö Nykarleby 14
162 (214) Juho K Kristinestad 14
162 (123) Karolina N Helsingfors 14
162 (214) Kasper H Lovisa 14
162 (23) Kenneth D Raseborg 14
162 (329) Kevin s Molpe 14
162 (53) Kim Lojo 14
162 (329) Kim B Replot 14
162 (214) Kristian E Borgå 14
162 (329) Kristoffer Vasa 14
162 (123) Linda Åbo 14
162 (329) Linn E Jakobstad 14
162 (329) Lucas M Mariehamn 14
162 (123) Marcus G Ekenäs 14
162 (23) Marcus H Jakobstad 14
162 (123) Markus W Vasa 14
162 (53) Martin M Vasa 14
162 (53) Martin N Jakobstad 14
162 (214) Mats G PEdersöre 14
162 (214) Mattias B Borgå 14
162 (329) Mattias L Åbo 14
162 (214) Max Hfors 14
162 (214) Michael S Mariehamn 14
162 (214) Mikael F Grankulla 14
162 (53) Mikael N Ekenäs 14
162 (214) nicke raseborg 14
162 (214) Niko L Birgå 14
162 (214) Nils-Johan E Vasa 14
162 (123) Olav B Oravais 14
162 (214) Oscar H Raseborg 14
162 (23) Oscar S Pargas 14
162 (329) patte tenala 14
162 (214) Pekka T Lundo 14
162 (123) Per A Åbo 14
162 (123) Petter S Pargas 14
162 (123) robert l ekenäs 14
162 (214) robert w ekenäs 14
162 (214) Robin Helsingfors 14
162 (214) Samuel G Pedersöre 14
162 (329) Sebastian Karis 14
162 (329) Sebastian B Helsingfors 14
162 (123) Thomas Jakobstad 14
162 (329) Thomas H Snappertuna 14
162 (329) Thomas K Pensala 14
162 (214) Toffe H Helsingfors 14
162 (329) Tom Malax 14
162 (214) Tomas Lahela 14
162 (214) Tumppi Helsingors 14
162 (123) Ulf G Åbo 14
162 (329) Valter F Terjärv 14
162 (329) Victor H Vasa 14
162 (53) Viktor B Vörå 14
162 (123) Ville K Repplot 14
162 (329) Willtzitzoii Esse 14
162 (53) x26 HEL 14
256 (478) abdulmalik m åbo 13
256 (53) Adam S Vasa 13
256 (123) Alex S Ekenäs 13
256 (478) Alexander Mariehamn 13
256 (214) Alexander J Helsingfors 13
256 (53) Alexander S Mariehamn 13
256 (123) Anders Esbo 13
256 (53) Andre Esse 13
256 (214) Andre Vasa 13
256 (214) Andreas Pargas 13
256 (329) Anna S Åland 13
256 (329) anonym   13
256 (329) Anthon S Jakobstad 13
256 (214) Arthur B Helsingfors 13
256 (329) Benjamin S Vasa 13
256 (123) Björn S Närpes 13
256 (329) Christian j Vasa 13
256 (214) Christoffer Vasa 13
256 (53) Christoffer M Pedersöre 13
256 (123) Christoffer Strandberg Helsingfors 13
256 (329) Christopher R Kristinestad 13
256 (214) Conny L Finström 13
256 (214) Conny S Helsingfors 13
256 (214) Dan A Lappträsk 13
256 (214) Daniel L Åbo 13
256 (123) Daniel W Pedersöre 13
256 (329) Dennis E Pargas 13
256 (329) Edward e Kimitoön 13
256 (329) Enqvist M Övermark 13
256 (214) Fredda J Ekenäs 13
256 (329) Hannes N Åbo 13
256 (214) Harri M Esbo 13
256 (214) Inkeri R Ekenäs 13
256 (478) jan l Lemland 13
256 (478) Jan-Owe M Jomala 13
256 (478) Jani E Rovaniemi 13
256 (329) Janne I Åbo 13
256 (478) Janne L Helsingfors 13
256 (214) Jenny Å Nagu 13
256 (214) Jens M Dragsvik 13
256 (329) Jesse N Karis 13
256 (329) Jessica L Oravais 13
256 (214) Jesus Dalin 13
256 (478) Jimmy H Lepplax 13
256 (329) Joel A Larsmo 13
256 (329) Joel J Vasa 13
256 (478) Johan M Helsingfors 13
256 (53) Johan S Rangsby 13
256 (329) John Nagu 13
256 (478) Jojje ö ingå 13
256 (214) Jona V Bosund 13
256 (478) Jonas G Närpes 13
256 (123) Jonas P Vaasa 13
256 (214) Jonatan K Raseborg 13
256 (329) Jonathan F Kimitoön 13
256 (214) Jonte Ekenäs 13
256 (214) Kim N Molpe 13
256 (329) kjell u övermalax 13
256 (329) Kristian Vasa 13
256 (214) Kristoffer S Borgå 13
256 (478) Lars Vasa 13
256 (329) lasse w mariehammn 13
256 (329) Leonard L Godby Åland 13
256 (329) Lo Ingå 13
256 (123) Lukas L Pedersöre 13
256 (123) Lukas L Ekenäs 13
256 (53) majava svartå 13
256 (329) Marcus K Kyrkslätt 13
256 (214) Martin K Jakobstad 13
256 (214) Martin L Helsingfors 13
256 (329) Matias S Kimitoön 13
256 (329) Mette B Helsingfors 13
256 (123) Michael N Vasa 13
256 (214) Michaela Rosenback Helsingfors 13
256 (478) Mikael Lemland 13
256 (53) Mikael k Loviisa 13
256 (214) Mikael R Ekenäs 13
256 (329) Mikael V Mariehamn 13
256 (478) Minna S Nykarleby 13
256 (214) Niclas A Vasa 13
256 (214) Oscar Pojo 13
256 (214) Oskar Jakobstad 13
256 (329) Otto S Borgå 13
256 (329) Peter F Ekenäs 13
256 (329) Peter G Kristinestad 13
256 (329) Peter S Lemland 13
256 (329) Richard S Kimito 13
256 (123) Robert Vaasa 13
256 (214) Robin A Ingå 13
256 (214) Robin K Karis 13
256 (329) Robin K Vasa 13
256 (329) Robin N Finström, Åland 13
256 (53) Robin R Pargas 13
256 (329) Roger S Åland 13
256 (329) Rolf R Raseborg 13
256 (329) Rolle H Ekenäs 13
256 (478) Rose-Mari R Vörå 13
256 (214) Sami S Helsinfors 13
256 (214) Sebastian E Larsmo 13
256 (214) Sebastian K Stockholm 13
256 (329) Seppo H Helsinki 13
256 (329) Simon B Replot 13
256 (214) Stefan S Esbo 13
256 (329) stig g kaskö 13
256 (214) Sven J Pargas 13
256 (53) Taipale T Västanfjärd 13
256 (123) Ted g Härkmeri 13
256 (329) Teemu K Helsingfors 13
256 (478) Toffe Vasa 13
256 (329) Tony Vasa 13
256 (123) Tony V Vanda 13
256 (478) Victor B Terjärv 13
256 (329) victor d grankulla 13
256 (329) victor d grankulla 13
256 (214) Viktor Hfors 13
256 (214) Vilhelm L Ekenäs 13
256 (123) Ville Åbo 13
256 (123) Wiiken Sibbo 13
256 (478) William L Ekenäs 13
375 (329) Alex S Nagu 12
375 (214) Alexander A Mariehamn 12
375 (329) Alexander G Nagu 12
375 (478) Alexander W Örebro 12
375 (624) Anders W Korsholm 12
375 (123) Andre Larsmo 12
375 (478) Andreas Helsingfors 12
375 (123) Andreas W Jakobstad 12
375 (329) Andreas W Svartå Karis 12
375 (478) AndreasS Vasa 12
375 (478) Anton Nykarleby 12
375 (329) Anton B Kokkola 12
375 (329) Aron L Kållby 12
375 (624) Arvid v Övermalax 12
375 (478) Benjamin Kyrkslätt 12
375 (214) Benjamin L Replot 12
375 (478) Benjamin S Kyrkslätt 12
375 (329) Bjørn R Helsingfors 12
375 (624) christian a sandsund pedersöre 12
375 (478) Christian I Vasa 12
375 (478) Christoffer H Kimitoön 12
375 (478) Daniel Jakobstad 12
375 (123) Dennis K Nagu/Oslo 12
375 (478) Emil Borgå 12
375 (329) Erik S Hammarland 12
375 (624) Fille Vasa 12
375 (478) Fredrik Ö Ingå 12
375 (329) Gustav M Åbo 12
375 (329) Henri R Loviisa 12
375 (329) Ian G Pinjainen 12
375 (123) Jakob L Karleby 12
375 (624) Jan-Ove Larsmo 12
375 (478) Jani H Vaasa 12
375 (329) jb helsingfors 12
375 (478) Jens A Östersund 12
375 (214) Jens R Vasa 12
375 (624) Jessica B Kristinestad 12
375 (329) Jessika G Esbo 12
375 (329) JN Vasa 12
375 (329) Joachim E Kimitoön 12
375 (478) Joakim S Vasa 12
375 (329) Jockum N Jakobstad 12
375 (214) Johannes B Kronoby 12
375 (478) John B Mariehamn 12
375 (624) John K Munsala 12
375 (123) John V Åbo 12
375 (329) Jonas Ekenäs 12
375 (329) Jonas S Jakobstad 12
375 (329) Joni Q Helsingfors 12
375 (478) Julius K Åbo 12
375 (214) Karolina Å Jakobstad 12
375 (478) Kenneth S Vallentuna 12
375 (478) Kjell E Vasa 12
375 (478) Kjell L Dalsbruk 12
375 (214) Kristian W Helsingfors 12
375 (478) Lucas Dahlström Helsingfors 12
375 (478) M U Dragsfjärd 12
375 (329) Marcus B Sundom 12
375 (478) MarreBarre Ingå 12
375 (214) Martin Larsmo 12
375 (478) Martin S Kvevlax 12
375 (123) Mathias Nykarleby 12
375 (123) mathias l pargas 12
375 (214) Mathias l Jakobstad 12
375 (123) Matias K Grankulla 12
375 (329) mats helsingfors 12
375 (329) Mats-Erik S ÖverMalax 12
375 (214) Max S Larsmo 12
375 (329) Max S Borgå 12
375 (214) MHEH Mariehamn 12
375 (329) Michael v Åbo 12
375 (478) Mikael K Helsinki 12
375 (123) Mikael N Vörå 12
375 (624) Nadine b Hangö 12
375 (478) Nelson D Helsingfors 12
375 (478) Nelson D Helsingfors 12
375 (478) Nico L Mariehamn 12
375 (478) Niklas Vasa 12
375 (329) Niklas E Helsingfors 12
375 (478) Niklas J Åbo 12
375 (329) Nobby T Vanda 12
375 (329) Oscar Lovisa 12
375 (329) Patrik Närpes 12
375 (478) Patrik L Kristinestad 12
375 (624) Patrik R Vörå 12
375 (214) Paul A Borgå 12
375 (329) Peter Mariehamn 12
375 (478) Petter Forsby 12
375 (214) Raseborg Raseborg 12
375 (123) Rasmus K Mariehamn 12
375 (478) Rasmus p Vasa 12
375 (478) Robin E Lemland 12
375 (478) Robin W Nykarleby 12
375 (478) Sabina Karis 12
375 (329) Sara B Borgå 12
375 (123) Thomas S Mariehamn 12
375 (478) Timo Ekenäs 12
375 (123) Tobias A Esbo 12
375 (329) Tom Korsnäs 12
375 (478) Tom V Jakobstad 12
375 (214) Tomas M Vasa 12
375 (624) Tommi S Åbo 12
375 (329) Tony F Karis 12
375 (329) Tor-björn W KARJAA 12
375 (624) Valentin B Åland 12
375 (624) Victor H Kronoby 12
375 (214) Ville W Vörå 12
375 (329) Wilhelm J Haninge 12
375 (624) William W Vörå 12
375 (624) Åke Maxmo 12
485 (807) Addi Ytteresse 11
485 (329) Alex s Ekenäs 11
485 (214) Alexander W Åbo 11
485 (478) Anders L Vasa 11
485 (329) Anders S Åbo 11
485 (214) anders w karis 11
485 (478) Andre E Hangö 11
485 (624) André Karring Mariehamn 11
485 (329) Andreas Malax 11
485 (478) Anna Pargas 11
485 (478) Anna S Dubai 11
485 (214) Anton H nykarleby 11
485 (478) Benjamin E Helsingfors 11
485 (329) Benjamin W Tölby 11
485 (624) Bjarne L Helsingfors 11
485 (624) Carl M Helsingfors 11
485 (214) Christian G Solf 11
485 (478) Christoffer T London 11
485 (214) dan j sibbo 11
485 (478) Dan R Långåminne 11
485 (624) Daniel Esse 11
485 (214) Daniel E Kvevlax 11
485 (624) Daniel L Pargas 11
485 (478) Elia H Jakobstad 11
485 (329) Elis Å Finström Åland 11
485 (624) Elton E Vaasa 11
485 (478) Emil S Nykarleby 11
485 (214) Erik N Borgå 11
485 (729) Fabian helsingfors 11
485 (624) Felix J Kållby 11
485 (624) Filip E Larsmo 11
485 (624) Freddi W Grankulla 11
485 (478) Fredrik H nykarleby 11
485 (214) Frida B Jakobstad 11
485 (214) Gunnar B Mariehamn 11
485 (329) Heidi M Åbo 11
485 (214) Henrik b Ingå 11
485 (329) Jakob S Jakobstad 11
485 (478) Jan G Karleby 11
485 (624) Jan S Larsmo 11
485 (214) Jan w Vörå 11
485 (624) Janne S lappfjärd 11
485 (624) Jesper E Kimito 11
485 (478) Joel E Larsmo 11
485 (478) Johan S Karis 11
485 (624) John F Helsingfors 11
485 (624) Johnny G Jakobstad 11
485 (329) jonas borgå 11
485 (478) Jonas a Finström 11
485 (729) Jonny M Stockholm 11
485 (624) Kalle Terjärv 11
485 (729) Kenneth U Sibbo 11
485 (478) Kristoffer Vasa 11
485 (624) Kristoffer S Vasa 11
485 (478) Laine m KARIS 11
485 (624) Lars Å Jakobstad 11
485 (624) Lauri L Helsingfors 11
485 (478) Leif E Pernå 11
485 (329) Linda K Ekenäs 11
485 (329) Linda L Jakobstad 11
485 (624) Lucas Kuni 11
485 (478) Lukas M Kållby 11
485 (478) Magnus Korsholm 11
485 (329) Magnus S Vasa 11
485 (329) Malin Vasa 11
485 (478) Malin S Maxmo 11
485 (478) Marcus Landgärds Kristinestad 11
485 (214) Marcus S Närpes 11
485 (329) Markus K Vasa 11
485 (214) Mathias Åbo 11
485 (624) mathias raseborg 11
485 (624) Matias B VASA 11
485 (478) Matias F Korsholm 11
485 (478) Matias k Esse 11
485 (478) Max G Esbo 11
485 (329) Micke R Molpe 11
485 (478) Mickel B Liljendal 11
485 (729) Miivi S Grankulla 11
485 (624) Milli Hellström Helsingfors 11
485 (478) Morris trollböle 11
485 (329) Nico R Korsholm 11
485 (478) Nikolai T Helsingfors 11
485 (624) Oliver K purmo 11
485 (478) Otto T åbp 11
485 (478) Patric W Raseborg 11
485 (478) Patrik G Helsingfors 11
485 (478) Patrik W Pedersöre 11
485 (478) Peggy S Borgå 11
485 (478) Pernilla Karlsson Helsingfors 11
485 (624) Philippe Mariehamn 11
485 (478) Ralf O Mariehamn 11
485 (478) Rasmus K Kimitoön 11
485 (329) Robert H Pedersöre 11
485 (214) Robert R DRAGSFJÄRD 11
485 (329) Robert T Helsingfors 11
485 (624) Roderick Z Hangö 11
485 (478) Sam K Grankulla 11
485 (214) Sami Vasa 11
485 (478) Simon S Öja, Karleby 11
485 (478) stefan g Åbo 11
485 (214) Svante K pargas 11
485 (478) Thomas B Karleby 11
485 (729) Timo B Pojo 11
485 (329) Tobias R Pargas 11
485 (729) Tomas A Bosund 11
485 (329) Tomas j Dragsfjärd 11
485 (329) tony eugmo 11
485 (624) Tony W Helsingfors 11
485 (478) Urban S Norrnäs 11
485 (624) Viktor N Vasa 11
595 (624) Alex W Helsingfors 10
595 (624) Amer C Närpes 10
595 (624) Anders Lovisa 10
595 (329) Anders G Pargas 10
595 (478) Anders R Ekenäs 10
595 (478) Andre Pedersöre 10
595 (478) Andreas R Vasa 10
595 (329) Andreas S Åbo 10
595 (624) Andreas Ö Västanfjärd 10
595 (329) Andy R London 10
595 (478) Anna Åbo 10
595 (624) Annika Åbo 10
595 (329) anonym   10
595 (624) anonym   10
595 (624) anonym   10
595 (729) Anton S Kronoby 10
595 (729) Ari A Uleåborg 10
595 (624) Benjamin A Sibbo 10
595 (329) Benjamin L Helsingfors 10
595 (729) Calle K Vasa 10
595 (478) Cay S Mariehamn 10
595 (329) Christian d Esbo 10
595 (478) christian n karis 10
595 (624) Christoffer Korsholm 10
595 (624) Christopher M Karis 10
595 (729) Conny G Pargas 10
595 (478) Dan S Rusko 10
595 (329) Daniel S Vasa 10
595 (624) Danne Reso 10
595 (729) david k Nykarleby 10
595 (624) Emma L Helsingfors 10
595 (329) Fabiam a Esbo 10
595 (624) Felicia G Hangö 10
595 (729) Felix E Helsingfors 10
595 (478) Filip Pedersöre 10
595 (478) Frank kokkola 10
595 (624) Fredrika Lindholm Borgå 10
595 (729) Glenn M Mariehamn 10
595 (624) henri m helsingfors 10
595 (478) Herman Larsmo 10
595 (624) Ifa Korsholm 10
595 (729) Jacob S Närpes 10
595 (329) Jan G Helsingfors 10
595 (329) Jan L Eskilstuna 10
595 (624) Jani A Helsingfors 10
595 (624) Jenny e Jakobstad 10
595 (807) Jens i Sibbo 10
595 (624) Jesper N Maxmo 10
595 (624) Jim Vörå 10
595 (329) Johan L Helsingfors 10
595 (729) Johannes T Helsingfors 10
595 (624) Jonas B Borgå 10
595 (624) Jonny Kaarina 10
595 (729) joseph g larsmo 10
595 (478) Julius v Helsingfors 10
595 (478) Kentsu Raseborg 10
595 (729) Kristian D Esbo 10
595 (329) Liam w Malax 10
595 (478) Linus Esbo 10
595 (624) Linus E Larsmo 10
595 (624) Ludvig A Åbo 10
595 (478) Ludvig H Karis 10
595 (624) magnus e tenala 10
595 (478) Magnus j Nagu 10
595 (624) Magnus M Vårdö Åland 10
595 (729) Marcus L Lillby 10
595 (729) Mario K Åbo 10
595 (729) Markus H Harrström 10
595 (329) Martin Eugmo 10
595 (478) Martin G Pargas 10
595 (478) Martin S Fuengirola, Spanien 10
595 (329) Mathias K Vasa 10
595 (329) mats g singsby 10
595 (729) Michael B Jakobstad 10
595 (329) Michael F Ekenäs 10
595 (624) Nicklas Malax 10
595 (329) Nicklas Karis 10
595 (478) Niklas A Helsingfors 10
595 (729) Niklas A Helsingfors 10
595 (729) Ninni Nedervetil 10
595 (329) Nordström H Kristinestad 10
595 (329) Patrik S Esbo 10
595 (624) Pauli P Raseborg 10
595 (478) Ralf Jakobstad 10
595 (624) Richard W vörå 10
595 (729) Robert H Kovjoki 10
595 (729) Robert M Närpes 10
595 (329) Robert W Veikars 10
595 (729) Rodney T Korsnäs 10
595 (478) Roland D Mariehamn 10
595 (624) Roland R Espoo 10
595 (624) Roy M Vassor 10
595 (624) Rudolf S Borgå 10
595 (807) Samuel Värnström 10
595 (807) Sandra Vasa 10
595 (329) Santeri M Hangö 10
595 (329) Sebastian s Pjelax 10
595 (329) Simon Karlsson Pargas 10
595 (478) Staffan H Jakobstad 10
595 (329) Tobias L Mariehamn 10
595 (329) Tomas B Korsholm 10
595 (478) Tomi D Åbo 10
595 (478) Tony Närpes 10
595 (478) Tony n Ekenäs 10
595 (729) Viktor Rönninge (Sverige) 10
595 (729) yrsa s ekenäs 10
595 (624) Zacharias Å Jakobstad 10
702 (478) Andre L Ekenäs 9
702 (624) Anna F Norra Vallgrund 9
702 (478) anonym   9
702 (624) anonym   9
702 (729) anonym   9
702 (729) Anton K Ekenäs 9
702 (478) Axel Karis 9
702 (729) Benjamin a Vasa 9
702 (478) Benni Larsmo 9
702 (478) Calle E Harrström 9
702 (624) Christian B Åbo 9
702 (624) Christoffer L Vasa 9
702 (624) Connan Larsmo 9
702 (478) Conny l Närpes 9
702 (624) Conny S Mariehamn 9
702 (478) Cruz R Jakobstad 9
702 (478) Daniel Åbo 9
702 (624) Edward M Kuopio 9
702 (624) Emanuel B Jakobstad 9
702 (478) Emil B Nagu 9
702 (807) emilia l eebo 9
702 (729) Erik B Nykarleby 9
702 (478) Erik H Helsingfors 9
702 (478) Filip L Helsingfors 9
702 (478) Frank S Larsmo 9
702 (478) Frans V Sibbo 9
702 (478) Hannes W Vörå 9
702 (859) Heidi K Vasa 9
702 (729) Ida A Vasa 9
702 (624) Ida H Åbo 9
702 (729) Janne Grönroos Helsingfors 9
702 (729) Joel Hammarland 9
702 (478) Johannes J Helsinki 9
702 (624) Johnny V Östersund,Sverige 9
702 (478) Jonas W Nagu 9
702 (807) Jonathan L Ingå 9
702 (729) Jonathan s Nykarleby 9
702 (478) Julius j Koroo 9
702 (807) Karin J Jomala 9
702 (729) Katarina Borgå 9
702 (729) Kenneth Z Åbo 9
702 (729) KjellHell Lapp Vegas 9
702 (729) Kristoffer D ESBO 9
702 (807) Lari H Esbo 9
702 (807) Linda H Hangö 9
702 (807) Linus Borgå 9
702 (729) Linus k Harrström 9
702 (729) Ludvig S Jomala, Åland 9
702 (624) Magnus Stokke 9
702 (729) Magnus Vörå 9
702 (807) Marika Karis 9
702 (478) Markus m Mariehamn 9
702 (729) Mathias J Jakobstad 9
702 (729) max grani 9
702 (807) Max R Helsingfors 9
702 (807) Melina R Raseborg 9
702 (624) Mimsingen Sibbo 9
702 (807) Niclas J Borgå 9
702 (807) Niklas E Mariehamn 9
702 (729) Olof Vöörå 9
702 (729) Oscar S Singsby 9
702 (478) Oskar F Helsingfors 9
702 (807) Oskar H Karleby 9
702 (478) Patrik F Pargas 9
702 (478) Peter S Närpes 9
702 (478) Robban Åbp 9
702 (478) Robert F Vasa 9
702 (807) Robert S Helsingfors 9
702 (729) Robin H Larsmo 9
702 (729) Sebastian A Korsholm 9
702 (729) Sebastian N Esbo 9
702 (729) Svärde Ekenäs 9
702 (729) Teo A Åbo 9
702 (478) Thomas E Newcastle upon Tyne 9
702 (478) Thomas L Ekenäs 9
702 (478) Tim W Malax 9
702 (807) Timo L Masku 9
702 (807) Tobias S Jeppo 9
702 (729) Tom D Vasa 9
702 (478) Tomas K Nykarleby 9
702 (807) Tyko H Helsingfors 9
702 (478) Zacharias W Tölby, korsholm 9
784 (807) Alexander B Borgå 8
784 (624) alexander p pjelax 8
784 (807) Amanda Åbo 8
784 (807) Anders A Pedersöre 8
784 (807) André L Lovisa 8
784 (624) Andreas F Mariehamn 8
784 (729) Andreas M Jakobstad 8
784 (624) Andreas n esbo 8
784 (729) Anna F Esbo 8
784 (624) Annika Ekenäs 8
784 (859) Annika K Åland 8
784 (892) Ansku Jomala 8
784 (624) Anthon G Finström 8
784 (729) Anton Petalax 8
784 (624) Axel S Helsingfors 8
784 (624) Camilla H:fors 8
784 (859) christoffer närpes 8
784 (729) Christoffer L Hangö 8
784 (859) Christopher L Halmstad 8
784 (859) Conny N Vasa 8
784 (859) Fanny R Esbo 8
784 (807) Henrik L Karis 8
784 (807) Henrik N Vaasa 8
784 (624) Hugo Ö Larsmo 8
784 (624) Jan V Vasa 8
784 (859) Jasper W Borgå 8
784 (729) Johan S KARIS 8
784 (624) Johannes Björkqvist Replot 8
784 (807) Jonas D Geta 8
784 (624) Joni P Helsingfors 8
784 (807) Juha M Stockholm 8
784 (807) Julius B Larsmo 8
784 (729) leif-åke l Dalsbruk 8
784 (807) Linda J Nagu 8
784 (807) Malin S Åbo 8
784 (729) Marius b Sibbo 8
784 (807) Martina L Kronoby 8
784 (859) Mattick W Finström 8
784 (624) Mikael O Helsingfors 8
784 (624) My Tengström Helsingfors 8
784 (729) Mårten L Lepplax 8
784 (807) Nicke Aldén Vasa 8
784 (729) Niklas A Helsingfors 8
784 (624) patrik b vasa 8
784 (807) Patrik e ekenäs 8
784 (807) Peter S Korsholm 8
784 (624) Richard p Sibbo 8
784 (729) Roger L Dagsmark, Kristinestad 8
784 (624) Rolf T Uttran, Sverige 8
784 (729) Ronja l Pargas 8
784 (624) Roy Å Hangö 8
784 (624) Staffan G Vasa 8
784 (729) Stefan K Pargas 8
784 (624) Ville H Vanda 8
784 (859) vincent vaasa 8
784 (859) Yngve N Åland Godby 8
840 (729) Anders h Munsala 7
840 (729) andreas e mariehamn 7
840 (807) Arne W Pargas 7
840 (807) Benjamin H Ekenäs 7
840 (729) Cecilia Vasa 7
840 (729) Cecilia K Helsingfors 7
840 (807) Christoffer Kronoby 7
840 (729) Christoffer B Esbo 7
840 (892) Didrik B Nykarleby 7
840 (729) Fredrik Ekenäs 7
840 (729) Frida Helsingfors 7
840 (807) Heidi K Sibbo 7
840 (859) Ira B Kråkö 7
840 (729) Jan S Helsingfors 7
840 (807) Jim B Ekenäs 7
840 (907) Jimmy Kimito 7
840 (859) Jimmy F Larsmo 7
840 (807) Jimmy J Ekenäs (Raseborg) 7
840 (807) Johanna Nagu 7
840 (729) Johanna Åbo 7
840 (807) Joonas N Lovisa 7
840 (907) Kristoffer W Ekenäs 7
840 (807) Magnus Ekenäs 7
840 (859) Markus Pedersöre 7
840 (807) Mikael Oravais 7
840 (729) Oscar S Vasa 7
840 (729) Reinhold Tenala 7
840 (859) Sallu Ekenäs 7
840 (729) Sebastian S Vasa 7
840 (729) Viktor H Helsingfors 7
870 (859) Ann W Korsholm 6
870 (892) Anna P Kvevlax 6
870 (892) anonym   6
870 (892) anonym   6
870 (892) anonym   6
870 (807) Ben H KIRJALA 6
870 (807) Bianca A Esbo 6
870 (807) Bodil D Mariehamn 6
870 (807) Daniel B Vasa 6
870 (892) Dennis F Kimitoön 6
870 (859) Gigga Larsmo 6
870 (859) Gunnar Esbo 6
870 (859) Gustaf Karis 6
870 (859) Jan Solf 6
870 (859) Jasper W Borgå 6
870 (859) Johan L Sibbo 6
870 (907) Malin S Helsingfors 6
870 (892) Margita T Vörå 6
870 (807) Robert H Hirvlax 6
870 (807) Ronnie s Dalsbruk 6
870 (859) Simon G Pargas 6
870 (859) Sofia S Ekenäs 6
870 (859) Uffe S Jakobstad 6
870 (807) Zacce R Ekenäs 6
894 (859) anonym   5
894 (859) Christian B Vasa 5
894 (859) Dan Granqvist Helsingfors 5
894 (859) Fet j Raseborg 5
894 (859) Irene b Larsmo 5
894 (859) Joakim Ö Jakobstad 5
894 (892) Jonas G Larsmo 5
894 (907) Joni G Larsmo 5
894 (892) Karin Ekenäs 5
894 (859) Kim Nykarleby 5
894 (892) Kim S Sibbo 5
894 (907) Mathias Westermarck 5
894 (907) mikael v helsingfors 5
894 (892) Peter G Lemland 5
894 (859) Philip I Mariehamn 5
894 (907) Robin s Ytteresse 5
894 (907) TCS Korsholm 5
894 (859) Thomas M Jomala 5
912 (907) Anton F Dragsfjärd 4
912 (892) Fredrik Jakobstad 4
912 (892) Magnus Hansén Smedsby 4
912 (907) max r kyrkslätt 4
912 (918) Pontus E Jakobstad 4
912 (892) Thommy Å Kvevlax 4
918 (907) anonym   3
918 (918) Dany N Åland 3
918 (918) Emil Finström 3
918 (924) Hanna J Larsmo 3
918 (924) Kim T Borgå 3
918 (924) Märta Westerlund Vasa 3
924 (918) anonym   2
924 (924) David Bosund 2
924 (918) kim helsingfors 2
924 (918) Ted Forsström Helsingfors 2
928 (928) anonym   0
928 (928) Stefan E Åbo 0

Isac Elliot ser fram emot föräldrafritt – hör hela intervjun här

$
0
0

Egentligen skulle han prata om den nya musiken, men diskussionen gled över till sommarens planer. Som vilken 15-åring som helst tycker han det är spännande att få vara ensam hemma.

Isac Elliot släntrar världsvant in i studion och tar plats framför mikrofonen. Att uppträda inför tusentals fans är en del av vardagen. I grunden är han ändå en 15-årig kille från gränsen till Grankulla.

- Jag är en helt vanlig 15-åring som har en lite speciell hobby, så brukar jag se på det, säger han.

Jag är en helt vanlig 15-åring som har en lite speciell hobby.

Och när han tillfrågas om sommarens planer nämner han konserter och marknadsföringen av den nya EP:n men glider snabbt in på att han ser fram få vara ensam hemma också.

- När föräldrarna reser bort lovade mamma att jag får stanna ensam hemma och vara hundvakt, säger han ivrigt.

Några fester blir det ändå inte.

- Nä, jag ska nog inte ordna fest, bara ha pizzakväll med någon kompis, säger han.

Nä, jag ska nog inte ordna fest, bara ha pizzakväll med någon kompis.

En helt vanlig 15-åring är han förstås inte: När han besöker Yle har en hel skock av hans fans fått reda på att han ska vara där, och står utanför Radiohuset för att få en glimt av sin idol.

Han berättar ändå att han som artist i Finland får leva ett ganska normalt liv och till exempel gå på bio eller till butiken ostört.

Isac Elliot är skivaktuell med nya EP:n A little more.

Spårjokern fick en frontman – Juha Saarikoski är ny projektledare

$
0
0

Juha Saarikoski har utnämnts till Spårjokerns projektledare. För tillfället jobbar han som byggchef på Helsingfors stads trafikverk HST.

Saarikoski, som valdes till projektledare på fredagen, är till utbildningen diplomingenjör. Han arbetar som byggchef på HST, och har också tidigare arbetat inom stadens trafikverk.

Juha Saarikoski ska ro Spårjoker-projektet i hamn. Juha Saarikoski är Spårjokerns projektledare. Bild: HST Helsingfors stads trafikverk,hst,juha saarikoski

Spårjokern är en snabbspårvagn som ska byggas mellan Kägeludden i Esbo och Östra Centrum i Helsingfors. Spårjokerns mål är att förbättra den tvärgående trafiken i Helsingfors.

Så här ska rutten mellan Östra Centrum och Kägeludden se ut. Karta över den kommande spårjokerns rutt Bild: Helsingfors stad Helsingfors spårvägar,Snabbspårväg,spårjokern

Spårjokern ska börja trafikera i augusti 2021, enligt den preliminära tidtabellen.

Gässens högsäsong är nu – Helsingfors stad bekämpar dem med staket

$
0
0

Strandlivet drabbas av den avföring som de vitkindade gässen lämnar efter sig. Vem vill nu ha picknick eller sola mitt bland avföringen. I Majstads strandpark testar man den här sommaren att begränsa gässens område med ett staket.

Det verkar fungera, konstaterar Leena Hintsanen som studerar vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten. Hon sommarjobbar med att samla ihop gässens avföring från testområdet med staket och från ett kontrollområde.

- Det finns en tydlig skillnad mellan områdena, men det är upp till staden att avgöra om skillnaden är tillräcklig. Också förbipasserande har varit nöjda.

Förbipasserande har varit nöjda med staketen.― Leena Hintsanen

På Helsingfors stads byggnadskontor säger Vesa Koskikallio att de som bor vid Arabiastranden har varit nöjda med staketförsöket.

Staketet ska hindra gässens färd. Testet har varit lyckat. Staketet ska hindra gässens färd. Testet har varit lyckat. Bild: Mari Sarolahti Arabiastranden,staket,vitkindad gås

- Vi har mest fått positiv respons, folk är nöjda över att staden gör något åt gåssituationen. Lite klagomål har det kommit på staketens utseende.

De tillfälliga staketen vid Arabiastranden kommer att tas bort på hösten. Om det byggs bestående staket så ska både formen och utseendet tänkas igenom mera, lovar Byggnadskontoret.

Gässens beteende undersöks

Helsingfors universitet följer med gässens beteende, och i slutet av sommaren kommer resultatet av staketens effekt på mängden avföring som de vitkindade gässen lämnar efter sig. Samtidigt utreder man också om man ha sådana växter som gässen inte tycker om på stränderna.

Vi hoppas att undersökningen resulterar i en lösning på gåsproblemet.― Vesa Koskikallio

Speciellt unga vitkindade gäss ogillar högt gräs, och de väljer istället kort gräs som sin miljö. Dessutom är närheten till vattnet viktigt, därifrån är det enkelt att komma undan faror.

Vi hoppas att undersökningen resulterar i en lösning på gåsproblemet, säger Vesa Koskikallio.

- Sedan måste vi fundera på om vi i framtiden ska bygga permanenta staket, eller om vi börjar fundera på andra lösningar, så som högre växtlighet som kunde styra gåspopulationen.

Störst fågelrusning just nu

De yngsta gåsungarna är knappt två veckor gamla, uppskattar ornitolog Jörgen Palmgren, efter en snabbtitt på gåspopulationen i parken ovanför Tölöviken. Gässens högsäsong är nu, och enligt Palmgren är det en begränsad tid som de trivs i parkerna.

- Jag skulle uppskatta att de kommer att finnas på de här gräsmattorna långt in i augusti. Sedan söker de sig till åkrar i omgivningen, och övernattar till exempel i Bredviken eller Gammelstadsviken.

De vitkindade gässen trivs bra i parkerna kring Tölöviken, och gåsproblematiken känns igen också här. Gässen ockuperar lugnt cykelvägen och flyttar inte på sig när cyklisterna plingar.

Ornitolog Jörgen Palmgren säger att de vitkindade gässen inte störs av människan. Jörgen Palmgren vid Tölöviken 8.7.2016 Bild: Tino Oksanen fågelskådning,jörgen palmgren,ornitologi

Enligt Palmgren kan gåspopulationen inte öka hur mycket som helst.

- Det finns ju utrymme ännu för gässen, men hur mycket som helst kan de inte öka i antal. Det har ju redan synts i några år att tillväxten av populationen har avtagit lite.

Palmgren tycker staketen verkar fungera ganska bra för att avgränsa gässens färd.

I liten skala kan man försöka skrämma i väg gässen, men i större skala är det meningslöst.― Jörgen Palmgren, ornitolog

- Låga staket hindrar åtminstone de unga gässens färd, och då håller sig också föräldrarna borta.

Något annat sätt att få bort gässen verkar inte finnas, om man inte i framtiden tillåter jakt.

- I liten skala kan man försöka skrämma i väg gässen, men i större skala är det meningslöst, för då far de bara till något nytt ställe.

Texten bygger delvis på Yle Helsinkis artikel som du kan läsa här.

Var det århundradets sämsta föreställning?

$
0
0

Vissa minnen gör ont, andra är som ett sår som inte läker.

Skådespelaren Sixten Lundberg har varit med om såväl jättesuccén men grottmannen men också fiaskon. Han minns en föreställning som han varken begrep sig på i repetitionsskedet eller senare. Och publiken - den röstade med fötterna. Efter paus var det ofta glest i salongen.

Se Sixtens berättelse i serien "Mitt favoritfiasko", där finlandssvenska kulturpersoner delar med sig av sina mindre bejublade minnen.

Collin i storform – sänkte jumbon med tre mål

$
0
0

Kaisa Collin var på lysande spelhumör när HJK besegrade nykomlingen TiPS på lördagen med 3–1. Collin gjorde alla tre mål i matchen.

Efter en paus på tre veckor sparkade damligan igång igen med fyra matcher. I Dickursby åkte nykomlingen TiPS på sin tolfte förlust på lika många matcher.

Kaisa Collin såg med sina tre mål till att HJK kunde vinna matchen med 3–1. Collin inledde målskyttet redan i den första minuten och ökade på till 2–0 efter en halvtimme.

Minna Pelkonen reducerade för TiPS efter 37 minuter men bara två minuter senare var Collin framme igen och gjorde sitt tredje mål för dagen. Ett äkta hattrick alltså.

Rafflande slutminuter i Åbo

I Åbo åkte TPS på en förlust mot Pallokissat sedan Olga Ahtinen avgjort på stopptid. Signy Aarna gav Pallokissat ledningen redan i den andra matchminuten och det såg länge ut att bli segermålet.

Men i den 89:e minuten kvitterade Ria Öling för TPS. Det blev ändå inte matchens sista mål då Ahtinen såg till att Pallokissat kunde ta tre poäng.

Resultat:

FC Honka – Ilves 2–1

TiPS – HJK 1–3

TPS – Pallokissat 1–2

Åland United – ONS 1–4

Invånare kräver innergårdarna tillbaka - bort med betongen och bilarna

$
0
0

Invånarföreningar i Helsingfors har aktiverat sig och kräver innergårdarna tillbaka: Gårdarna kan vara så mycket mer än en parkeringsplats.

När höghusen förr hade stora gemensamma kvartersinnergårdar har husbolagen i dag ofta lagt upp staket eller murar mellan husens gårdar för att kunna ha egen sopsortering och egna parkeringsplatser.

Det vill invånarföreningar nu ändra på och ge Helsingforsborna de stora kvartersgårdarna tillbaka.

Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri, som har ansvar för boendefrågor i Helsingfors, säger att det här inte är en ny trend. Liknande kampanjer har förts redan på 80-talet.

- Kanske det bara pågår en ny boom. Åtminstone en diskussionboom.

Grannarna skulle lära känna varandra och självklart skulle bostädernas värde också stiga.― Kaisa Viitanen

Han får medhåll av Kaisa Viitanen, kvinnan bakom Facebookgruppen Punavuori Kukkimaan (på svenska ungefär Låt Rödbergen blomma). Hon ser många positiva möjligheter som kunde locka nya invånare om innergårdarna blev grönare och var invånarnas gemensamma egendom.

- Naturen i staden och dess diversitet skulle utvecklas, grannarna skulle lära känna och möta varandra och självklart skulle bostädernas värde också stiga.

Man kan även odla jordbuggar på trottoarer. Visste du att man kan växa blommor på trottoarer? Bild: Arda Yildirim blommor (prydnadsväxter),medborgaraktivitet,Rödbergen

Storstadsmässig medborgaraktivitet i Helsingfors

Facebookgrupperna Korttelipihat takaisin (Kvartersgårdarna tillbaka) och Guerilla Gardens Helsinki (Stadsodling i Helsingfors) är Anne-Mari Ahonens förtjänst.

Ahonen är jättepassionerad av stadsodling och drömmer om att göra stadens parker och miljön trivsammare, men också om att föra människor samman.

Folk har fattat att de själva kan göra nånting att förbättra trivseln i sitt bostadsområde.
― Anne-Marie Ahonen

Det är för att unga människor reser mycket som medborgaraktivitet har spritt sig till Helsingfors från andra stora städer, anser Ahonen.

- Folk har fattat att de själva kan göra nånting att förbättra trivseln i sitt bostadsområde.

Allt fler barnfamiljer i Helsingfors

Enligt Helsingfors stad har antal barnfamiljer vuxit mycket under de senaste åren. Antalet barn under skolåldern har vuxit med 12 procent. Viitanen ser att det är en av orsakerna att intresset för kvartersgårdar har stigit.
- Nuförtiden vill folk hellre stanna i stan än flytta till landsbygden. Barnfamiljer är redo att bo i trånga bostäder, säger Ahonen.

Tänk om alla kunde få känna sig hemma på sin innergård? Varför har vi betongbeläggning och bara parkeringsrutor på våra innergårdar?

Men hon skulle vilja se att folk kan känna sig fria också hemma på sin gård, inte bara i parker eller på landsbygden. Tänk om alla kunde få känna sig hemma på sin innergård?

- Varför ska vi trängas inomhus? Varför har vi betongbeläggning och bara parkeringsrutor på våra innergårdar?

Gemensamma innergårdar för lägre vårdkostnader

Fast det har varit mycket diskussion om saken finns det ännu inte många innergårdar som har renoverats. Oftast är det själva bostadsaktiebolaget som förhindrar ändringarna. Pekka Sauri, varför?

Ändringarna kan i själva verket driva upp bostädernas pris.― Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör

- Svårt att säga men jag skulle gissa att det handlar om rädslan att bolagsvederlaget ska växa. Samtidigt ser man inte att ändringarna i själva verket kan driva upp bostädernas pris.

Låt Rödbergen blomma, säger Kaisa Låt Rödbergen blomma. Bild: Arda Yildirim blommor (prydnadsväxter),Helsingfors,rödbergen,sommar,trottoar

Anne-Mari Ahonen vill också påpeka att servicebolagen skulle kunna vara nöjda med gemensamma gårdar.

- Ett servicebolag kunde sköta underhållet för ett helt kvarter själv, och på det sättet sänka många bostadsaktiebolags servicekostnader.

Miljöfrågan

Gröna innergårdar kunde också ha positiva effekter för miljön. I dag har många innergårdar betong- eller stenbeläggning och från dem leds dagvattnet ut till åar, vilket kan leda till översvämningar.

Det här problemet kunde åtgärdas om innergårdarna i stället var gröna. Det har projektet Ilkka (Ilmastonkestävä kaupunki, klimatsäker stad) kommit fram till. Ilkka är ett samarbetsprojekt om miljövänlig stadsplanering, mellan
Helsingforsregionens miljötjänster HRM och flera storstäder i Finland.

Typisk delad innergård i Rödbergen. Typisk delad innergård i Rödbergen. Bild: Arda Yildirim Helsingfors,Innergård,innergårdar,rödbergen,Rödbergen

Vintern kommer ändå varje år

Fast det är mitt i sommaren kommer snart vintern krypande, men inte heller snöiga vintrar skulle vara ett så stort problem för gemensamma innergårdar, tycker Anne-Marie Ahonen.

- Det skottade snön från taken kunde barn leka med på mitten av innergården. Då behöver man inte heller köra bort den så ofta.

Läs mera:

Har du den finaste innergården i huvudstadsregionen - delta i vår tävling!

Yle Huvudstadsregionen söker det husbolag som har den finaste gården i regionen. Skicka in ett förslag - det kan vara gården du bor vid eller en fin innergård du sett.


”Ett huvud som håller” – Mörö och Bäck enorma utropstecken

$
0
0

Den ena tog det definitiva klivet in bland Europaeliten, den andra slog alla med häpnad i mästerskapsdebuten. Oskari Mörö och Kristian Bäck prisas stort av landslagstränare.

Två SFI-idrottare har stått för de kanske mest glädjande finländska prestationerna i friidrotts-EM hittills. Esbo IF:s Oskari Mörö var fyra på 400 meter häck och Vasa IS Kristian Bäck femma i längd.

SFI:s sportchef Petra Stenman, som under EM fungerar som landslagstränare på bland annat 400 meter häck, har lätt att le. Det hade också Mörö när Stenman följde honom till flygplatsen på lördagsmorgonen.

– Det leendet var nog stort och jag tror det först då riktigt sjunkit in att en fjärde plats faktiskt är ganska bra. Efter den lilla besvikelsen genast efter tävlingen var det en glad gosse som åkte hem, berättar Stenman.

En skicklig taktiker

Mörö var lite bitter efter loppet eftersom han missade bronsmedaljen med endast 14 hundradelar. Men det finns ingen orsak att gräma sig, säger Tom Andtbacka, en annan av landslagets löptränare.

– Det var en otroligt strong prestation. Det är sällan håret – det lilla jag har kvar – står upp, men finalen var faktiskt ett sånt ögonblick. Man såg hur han pressade på och den fina kontroll har hade över sitt eget lopp och samtidigt kollade hur farten utvecklades... Jag är mycket imponerad.

Oskari Mörö blev en dryg tiondel från bronset. Oskari Mörö, EM 2016 Bild: All Over Press friidrott,häcklöpning,Oskari Mörö

Stenman har följt med Mörö från närhåll en längre tid och hon beskriver 23-åringen som en klok och proffsig idrottare.

– Det som tog Oskari till fjärdeplatsen var det att han är en så stark taktiker, han klarar av att ändra på sin löpning enligt rådande förhållanden, berättar den tidigare landslagshäcklöparen.

– Samtidigt är han väldigt mån om att analysera hur hans tidigare lopp gått, han försöker hela tiden förbättra sin löpning och sin taktik. Det är jätteskoj att följa med som en häcklöpargamyl.

Bäck en tävlingsmänniska av rang

Den regerande EM-åttan Mörös finalplats var väntad, men Kristian Bäck överraskade de flesta. 19-åringen tog sig vidare till final i mästerskapsdebuten och slog där till med 791, vilket var endast två centimeter från medalj.

– Han har ju visat från juniortävlingar att han tänder till och kan prestera när det gäller, konstaterar Tom Andtbacka.

– Han har också ett jättebra och professionellt team bakom sig, och är överlag en mycket lovande ung herreman som visade att det går att komma in som äldre junior och göra sig gällande i ett seniormästerskap.

Kristian Bäck flyger fram. Kristian Bäck, maj 2016. Bild: All Over Press friidrott,kristian bäck,längdhopp

Bäck, som tränas av Natalia Kilpeläinen-Bäck och Mikael Bäck, gick in för säsongen med utomhuspersonbästat 750, men har lagt till 45 centimeter på det i sommar.

– Han har ju gener som gör det möjligt att bli en toppidrottare, samt ett huvud som håller, beskriver Stenman.

– Han har dessutom börjat träna ganska sent och den där träningspotentialen som många har under växtperioden, då du går från pojke till man, var länge outnyttjad hos Kristian – och den kommer fram bättre och bättre hela tiden.

Petra Stenman och Tom Andtbacka om de övriga SFI:arna som tävlat klart i EM:

Linda Sandblom, Hangö IK, höjd
(första utanför final, placering 13)
Stenman: ”Jag får verkligen lyfta upp Linda och hennes pappa Leif på piedestal, de har gjort ett väldigt gott arbete och varit väldigt professionella i sitt förhållningssätt till idrotten. Jag tycker Linda gjorde en bra kvaltävling trots att hon blev utanför final. Nu tar hon med sig det här till OS och där tror jag vi får se en ännu bättre prestation.”

Camilla Richardsson, Vasa IS, 3000 m hinder
(utslagen i försöken, placering 20)
Andtbacka: ”Jag är inte alls missnöjd. Det är helt klart att Camilla har mera i kroppen, men hon har kanske inte riktigt fått till de där topptoppresultaten ännu. Vi måste också komma ihåg att man med hennes tid (9.54,80) tagit sig till final i de två senaste EM-tävlingarna. Det måste Camilla ändå ta med sig. Och jag är helt övertygad om att hon kommer att prestera jättebra resultat senare under säsongen. Tyvärr hinner hon inte till OS, men hon är garanterat på rätt väg.”

Jussi Kanervo, HIFK, 400 m häck
(utslagen i försöken, placering 22)
Stenman: ”Det var kanske ändå lite väntat att hans prestationsnivå för tillfället inte riktigt räcker till. Han har en jättetuff säsong i USA bakom sig och det är ganska vanligt att det inte lyckas när man försöker få till två långa säsonger efter varandra. Återhämtningstiden här emellan har helt enkelt inte räckt till.”

Cykeln – en glädjemaskin

$
0
0

Jag lärde mig cykla när jag var fem. Min första cykel var en rysk barncykel med lädersadel och ballongdäck. Sedan dess har jag cyklat.

När jag läser Johan Tells En cyklo pedi – Allt jag vet om cykling är det med cykelentusiastens inkännande nickningar jag ackompanjerar bladvändandet. Visserligen är Johan Tell en långt mer erfaren och hängiven cyklist än undertecknad, men i hans bok kan jag spåra samma entusiasm och glädje över att gränsla ramen och känna sig fullständigt fri.

För Johan Tell handlar cykling i första hans om att utforska världen. Oberoende om han i sadeln på sin landsvägscykel utforskar Andalusien eller hemmaknutarna, kännetecknas färden av en stillsam förundran över förändringarna i landskapet. På en cykel befinner sig Johan Tell nära naturen.

Dofterna, färgschatteringarna eller ojämnheterna i det knöliga kullerstensunderlaget är aldrig så påtagliga som när han trampar genom ett vårlandskap. Det är mannen och naturen i en helig endräkt, en solitär andaktsstund som endast ekrarnas vinande ledsagar.

Johan Tell är cykelentusiast och skribent. Författaren och cykelentusiasten Johan Tell Bild: Norstedts/ Göran Segeholm cykelsport,cyklar,cykling,Johan Tell,Tillverkning av motorcyklar och cyklar

Att cykla är nödvändigt

Johan Tell cyklar långt och länge. Samtidigt som kilometrarna avverkas pågår en inre resa fri från vardagens krav och stress. Det finns något meditativt över cyklandet och samtidigt något vackert, och då tänker jag inte på klädsel eller vackert böjda cykelramar, utan själva rörelsen som i bästa fall är jämn och harmonisk.
Också jag gillar att cykla snyggt, att behärska tempo och växlingar så att resan blir jämn. Det får gärna gå fort, men ett hetsigt rivande är inget för mig.

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste man hålla sig i rörelse.― Albert Einstein

Entusiasm och bredd

Att skriva en encyklopedisk – låt vara lätthållen bok om cykling – innebär att man inte kan begränsa sig till cyklandets väsen. Johan Tell skriver naturligtvis också om hälsoaspekter, om utrustning och om böcker (Tre män på velociped), sånger (Bicycle Race, Tour de France) och filmer (Il postino, Cykletjuven m.fl.) där cyklingen står i fokus.

Cyklister av äldre årgång Cyklister Bild: Yle cykel,cykelsport,cykling,cyklist,cyklister,idrott,motion,retro

Dessutom berättar han om legendariska tävlingscyklister och lika legendariska cykelmodeller och deras fabrikanter som för länge sedan slängt in handduken, när produktionen i ett asiatiskt låglöneland visat sig vara betydligt billigare.

Allt du behöver veta om cykling. Johan Tell har skrivit en bok om cykling Bild: Norstedts Förlag cykelsport,cyklar,cykling,facklitteratur,Johan Tell,motionsidrott

Men Johan Tell skriver också om alla de entusiaster som vägrar ge slaget förlorat och som besitter en orubblig tro på hantverkskunnandet, om det så gäller lädersadlar, precisionsväxlar eller handbyggda och ytterst exklusiva ramar från den norditalienska orten Caldonazzo.

Johan Tells reportageresor till Italien, England och USA genomsyras av en nyfikenhet och entusiasm och trots att jag själv är ganska ointresserad av utrustning och olika cykelmodeller, märker jag att jag fort börjar drömma om ett fartmonster med tung utväxling och en ram som är både smidig och lätt.

Livet är som en tioväxlad cykel. De flesta av oss har växlar vi aldrig använder.― Snobben, tecknad hund

Ett omättligt behov

Enligt en vedertagen ekvation kan en cyklist alltid äga ytterligare en cykel förutom dem han redan har i sitt garage. Jag har tre cyklar: alla dugliga trotjänare av äldre modell. Men visst! Det finns plats för fler tänker jag och lovar mig själv att hålla upp ögonen för en landvägscykel av äldre modell. På den punkten är jag nämligen traditionalist.

Jag ska själv kunna reparera cykeln. Navväxlar är inget för mig. De är opålitliga, okänsliga och omöjliga att reparera, om du frågar mig. Inga hybridcyklar ska det heller vara, utan hederliga trotjänare från 70 eller 80-talet med smäckra stålramar och en viss bedräglig ödmjukhet.

En av mina cyklar, en KTM från 70-talet. Cykel från 70-talet. Bild: Yle/Petter Lindberg cykel,cykling,motion

Johan Tell ger svar på de flesta frågorna som har att göra med cykling. De initierade reportagen och de avskalade illustrationerna gör läsningen njutbar. De små utvikningarna om hur cykeln bidrog till att inaveln minskade på landsbygden eller den korta texten om vissa cyklisters besynnerliga förkärlek för tweedkostymer, tillför boken den gnutta humor som cyklingen ibland verkar vara befriad ifrån, när det trampandet reducerats till kalorier, kilometrar och korrekt klädsel.

Den fällan undviker Johan Tell galant. Han förmår vara både underhållande, sakkunnig och inspirerande på samma gång. Det är bara att instämma i Johan Tells ord om att ”cykeln är en sann glädjemaskin” och sedan börja längta efter följande cykeltur.

Många studerande väljer att bo hos sina föräldrar

$
0
0

Tusentals studerande som fått besked om studieplats i huvudstadsregionen letar som bäst med ljus och lykta efter en plats att bo. Samtidigt finns det de som valt en annan väg – att bo hemma medan de studerar.

Kön till de bostäder som bjuds ut via Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse är i år rekordlång. En av dem som inte alls vill ge sig in i kampen är Alexandra Ståhlberg. Hon ska börja studera juridik vid Helsingfors universitet i höst, men har beslutat att bo hemma hos föräldrarna till en början. Familjens hem finns på Brändö i Helsingfors.

Ståhlberg säger att hon inte har bråttom med att hitta en studiebostad. Orsakerna är många.

– Jag har inte råd. Jag är också ganska dålig på att laga mat. Här har man kylskåpet fullt, om man skulle bo ensam skulle man alltid tvingas fixa maten själv.

En knapp tredjedel av 21-åringarna bor hemma

Statistiken visar att andelen 21-åringar som bor kvar i föräldrahemmet har ökat något på senare år och närmar sig nu en tredjedel. Bristen på studiebostäder är bara en av flera faktorer som gör att många unga vuxna bor kvar hemma, säger specialforskaren Marjut Pietiläinen vid Statistikcentralen.

– Så klart påverkas det av om studieplatsen är på hemorten eller om man måste ge sig iväg längre bort. Om studieplatsen är på hemorten så är det naturligt att bo kvar hemma, av praktiska skäl, eller ekonomiska skäl, eller för att man inte får en studiebostad, till exempel.

Det är genomgående fler unga män än kvinnor som bor kvar hemma.

– Pojkarna har värnplikten, som delvis påverkar det. Flickorna kan fortsätta studera direkt och flyttar tidigare hemifrån.

Jämfört med många andra europeiska länder flyttar finländska ungdomar ändå hemifrån väldigt tidigt.

Pappas garage räddningen

Men om man får studieplats långt hemifrån är det inte ett alternativ att bo kvar hemma.

Linnea Westerlund från Korsholm började studera landskapsarkitektur vid Aalto-universitetet i fjol. Några veckor innan studierna inleddes var hon fortfarande utan bostad. Då blev det ändå hennes pappa som kom till hennes räddning. Hon fick parkera sina möbler i sin pappas garage i Riihimäki. Själv sov hon över hos en bekant till hennes mammas moster i Esbo - en finskspråkig äldre dam som hon inte träffat förr.

Linnea Westerlund bor nu i pojkvännens etta med kokvrå i Otnäs. I september får de flytta in i en av Tekonologföreningens tvåor på Busholmen – med ett riktigt kök! Linnea Westerlund står i köket i hennes pojkväns studentbostad i Otnäs i Esbo. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Bostadsbrist,linnea westerlund,studentbostad,studerande

Det blev en jobbig start för henne. Hon var stressad över att inte kunna tillräckligt god finska, och letade desperat efter en plats att bo.

– Hela mitt liv var liksom upp och ned. Jag hade mina saker i Riihimäki och mina kläder i Gäddvik. Allt var bara jättekonstigt. Det har inte riktigt känts som om jag haft ett hem, i och med att jag har flyttat fyra gånger.

Under året har hon hunnit testa på olika former av boenden: delat kök för tolv personer funkade inte särskilt bra, sommarstuga i Porkala mycket bättre.

På senare tid har Westerlund i vilket fall som helst mest bott i pojkvännens bostad i Otnäs i Esbo. Och från hösten får de en gemensam studiebostad.

Regler som måste följas

Också Alexandra Ståhlberg kommer i något skede att söka sig bort från föräldrahemmet. Kanske nästa år, för trots att hon trivs hemma finns det trots allt också nackdelar.

– Så klart, friheten begränsas lite, man kan inte helt komma och gå. Det finns regler som man måste följa.

Akvareller till minnet av Schjerfbeck

$
0
0

Akvarellföreningen i Finland uppmärksammade Helene Schjerfbecks födelsedag på söndagen. Föreningen vill att dagen ska bli en officiell flaggdag i Finland.

Det var en brokig skara målare som drog ut på Helsingfors gator på söndagen för att måla stadsvyer eller annat man hade lust att föreviga. En del är proffs medan andra är nybörjare, men alla har roligt.

- Det här är mitt fjärde år. Det är så bra stämning och så roligt att delta, säger Kalle-Julle Mattas.

Kalle-Julle Mattas gillar den goda stämningen på evenemanget Kalle-Julle Mattas målar akvareller akvarellmålning,flaggning

Han bor i Sydney, men planerar sin semester så att han ska hinna delta i evenemanget. I dag har han målat ett av sina favoritställen i Helsingfors.

- Jag målade botaniska trädgården, men det var så regnigt att jag måste komma in och måla färdigt, som tur var hann jag få tillräckligt för att måla motivet klart, säger Mattas.

Behövs en dag tillägnad bildkonsten

Akvarellföreningen i Finland lobbar för att den 10 juli ska bli officiell flaggdag i Finland.

- För tillfället finns det inte någon enda dag som är bildkonstens dag och då tycker vi Helene Schjerfbecks födelsedag skulle vara perfekt för det, säger Camilla Ramstedt från föreningen.

Camilla Ramstedt vill att den 10.7 ska bli bildkonstens dag Camilla Ramstedt hänger akvareller på väggen akvarellmålning,flaggning

Föreningen har lämnat in en ansökan till Inrikesministeriet.

- Alla flaggdagar är tillägnade författare och kompositörer och liknande, men det finns inte en enda dag för bildkonst, säger hon.

Akvarellerna är utställda på Bulevarden 9 på söndag 10.7 och måndag 11.7.

Borde 10.7 vara en nationell flaggdag?

Flera elbolag har fördubblat priset på överföringen av el på åtta år

$
0
0

Nästan hälften av Finlands elbolag har höjt priset på sin elöverföring det senaste året. Priset på elöverföringen har i snitt blivit nästan 70 procent dyrare på åtta år och de regionala skillnaderna är fortfarande stora.

Det kan kosta nästan 700 euro mer per år om man råkar bo på ett område med dyr eldistribuering. I Vichtis betalar man nästan 14 procent mer för elöverföringen nu än för ett år sedan.

Vichtisbon Hans Brummer står med sin senaste elräkning och är arg över de prishöjningar elbolaget gjort på överföringen. För hans del är det en ökning på nästan 14 procent på ett år och det syns i plånboken.

Brummer är en storförbrukare av el eftersom alla husen på Hiiskula gård uppvärms med el.

- Jag har uträknat att den här höjningen är lite över 3 000 euro på årsbasis. Det är väldigt mycket pengar. Det ska vara skäligt att få eldistributionen ordnad också här i glesbygden, tycker Hans Brummer som är delägare i Hiiskula gård i Vichtis.

Vichtisbon Hans Brummer är förargad över prishöjningarna på eldistributionen. Vichtisbon Hans Brummer är förargad över prishöjningarna på eldistributionen. Bild: Yle/Karita Lehikoinen-Stedt hans brummer

Och tittar man på elpriset i Nyland på det område som eldistributören Caruna ansvarar för så har priset på elöverföringen nästan fördubblats på åtta år.

- Jag tycker att det är alldeles för mycket. Jag tycker att en skälig prisökning årligen skulle vara kring 5-6 procent. Nu är det för mycket. De här ägarnas avkastningskrav är alldeles för höga. Nu när det är utländska ägare så är det vi som ska bestå de här kostnaderna, funderar Brummer.

Pedersöreborna betalar det sjunde dyraste priset

Ett av de bolagen som höjt mest är Pedersöre-baserade Esse Elektro-Kraft i Österbotten. De har det sjunde högsta priset för elöverföring i hela landet. Bolaget förklarar att en orsak till prishöjningarna är de lagstadgade kraven på investeringar i elnätet.

- Av vårt sju kilovolts nät så är det cirka 200 kilometer som går rakt genom skogen. Det här måste vi få bort, en stor del av detta måste fås bort, flyttas att gå utmed vägarna eller grävas ner, och göras till kabelnät, förklarar verkställande direktör Ingvar Kulla.

Kulla påpekar också att det är dyrare att bygga och underhålla ett landsbygdsnät än ett elnät i tätorten. Han tror att familjerna på deras ansvarsområde uppskattar att bolaget håller elnäten i skick.

- Kunderna ser att vi investerar och förbättrar elnäten och om de kan uppleva att elkvaliteten blir bättre i de områden där de bor så har de också förståelse för att det kostar och att vi höjer avgifterna just för att kunna investera och förbättra näten, säger Ingvar Kulla från Esse Elektro-Kraft.

Också Caruna, som är det bolaget som i Nyland ansvarar för eldistributionen, ska investera. I Vichtis ska de gräva ner 65 kilometer elledning i år.

- Nog hälsar vi det här med glädje, men hoppas att det inte syns alltför mycket i plånboken, för vi vet ju att i och med att de här investeringarna görs så kommer nog priserna igen att höjas, befarar Hans Brummer.

Det kan skilja med 670 euro

Prisskillnaderna är stora, för ett eluppvärmt hus kan det skilja 670 euro mellan det dyraste och billigaste årspriset.

I snitt kostar överföringen av el 1 200 euro årligen. Men för elkonsumenten kan det kosta 450 euro mer per år om man råkar bo där det är dyrast överföring.

För närvarande är det Keravan Energia som har det billigaste årspriset, 980 euro, på elöverföringen och Lankosken Sähkö i Satakunda som har det dyraste årspriset, 1 650 euro.

Enligt energimyndigheten har många elbolag höjt sina priser på grund av att de behövt förnya exempelvis sina elmätare och elledningar.

Bolagen prissätter enligt egna behov

Energimyndigheten, som ska övervaka elbolagen, förklarar de stora regionala skillnaderna i distributionspriserna med att det är så olika förutsättningar att bedriva verksamhet på glesbygden än i tätorterna.

- Kostnadsstrukturen mellan olika bolag kan skilja sig väldigt mycket och varje bolag prissätter enligt sina egna utgifter och det leder oundvikligen till en situation där det finns prisskillnader mellan bolagen. Det finns också skillnader hos ägarna till bolagen. En del vill ha vinst på verksamheten och andra vill sen kanske inte ta ut hela vinsten, säger marknadschef Antti Paananen på Energimyndigheten.

Marknadschef Antti Paananen på Energimyndigheten har förståelse för att elbolagen höjer på sina priser. Marknadschef Antti Paananen på Energimyndigheten har förståelse för att elbolagen höjer på sina priser. Bild: Yle/Karita Lehikoinen-Stedt antti paananen

Verkställande direktör Ingvar Kulla på Esse Elektro-Kraft förstår om många abonnenter upplever de stora prisskillnaderna som orättvisa.

- Det att om du finns på ett landsbygdsnät eller om du är på landsbygden i ett nät som har lite tätort, så kan skillnaden mellan de två vara riktigt stor. Men det här är inte så mycket att göra åt. Det är den modellen vi har, säger Kulla.

Fördubblade priser

I snitt kostar elöverföring 70 procent mer nu, än för åtta år sedan. Men det finns flera bolag som fördubblat eller nästan fördubblat sina priser på överföringen på den här tiden.

För närvarande finns det inga gränser på hur stora höjningar bolagen kan göra, så länge deras vinster hålls på skälig nivå. Det här håller Energimyndigheten ett öga på.

Men Arbets- och näringsministeriet håller på och bereder en lagändring som skulle sätta ett tak på hur stora prishöjningar elbolagen kunde göra årligen. Det har föreslagits att en maximal höjning årligen skulle vara på 15 procent.

- Energimyndigheten har uppskattat att allt som allt under de kommande drygt tio åren så borde det investeras 8-9 miljarder i elnäten. Det kommer oundvikligen att synas i överföringspriserna, säger Antti Paananen på Energimyndigheten.

Elöverföringen 70 procent dyrare på åtta år - se läget där du bor

$
0
0

För personer som bor i eluppvärmda hus har priserna på elöverföring skjutit i höjden. På åtta år har priserna stigit med i snitt 70 procent.

Elpriset består av två delar. Leverantören av energin går att konkurrensutsätta men för överföringen är man bunden till det bolag som äger elledningarna där man bor. Monopolsituationen gör att överföringsbolagen övervakas av Energimyndigheten och att de bara har rätt att ta ut en "skälig vinst".

På åtta års sikt har priserna ändå skjutit i höjden. För ett hushåll med elvärme har priserna på vissa håll i landet stigit med över hundra procent. Minst har ökningarna varit i Helsingfors och Vanda. Där har priserna stigit med dryga 40 procent.

Prishöjningarna 2008-2016

Klicka på ett område för att se hur priserna har utvecklats. Grafiken visar priserna för ett exempelhushåll med elvärme som förbrukar 18 000 kWh per år. Prisuppgifterna visar läget i juli månad från 2008 framåt och är framtagna av Energimyndigheten.

((vis:1092385))

Energimyndighetens exempelhushåll är uträknat med följande specifikation: Småhus, elvärme med individuell rumsreglering, huvudsäkring 3x25 A, elförbrukning 18 000 kWh/år.

Allt går inte i överföringsbolagens ficka

Prisökningarna har bland annat täckt kostnader för att uppgradera elnäten till exempel genom att gräva ner elledningar. Elskatten har höjts i flera omgångar de senaste åren och stamnätsavgiften till Fingrid har också stigit kraftigt.

För Caruna, ett av de största elöverföringsbolagen syns det här också i en minskad vinstprocent. År 2009 låg bolagets vinst på 29 procent men 2015 var motsvarande siffra 17.

Läs mera:

Flera elbolag har fördubblat priset på överföringen av el på åtta år

Nästan hälften av Finlands elbolag har höjt priset på sin elöverföring det senaste året. Priset på elöverföringen har i snitt blivit nästan 70 procent dyrare på åtta år och de regionala skillnaderna är fortfarande stora.

Rasistisk annons på stadens bostadssajt - togs bort

$
0
0

I helgen spreds en rasistisk bostadsannons på sociala medier: en privatperson hyr ut sin trea i Månsas. Med restiriktionen att romer och invandrare inte är välkomna som hyresgäster.

Bostadsannonsen lades ut på Helsingfors stads bostäder ab Hekas bostadsbörs. I annonsen marknadsförs "en underbar trea, ändå inte för romer eller invandrare". Hekas vd Jaana Närö fick veta om annonsen på lördag.

- Jag tog genast kontakt med vår kommunikationschef. Vi har båda semester och hon hade inte tillgång till internet just då, men tog bort annonsen så fort hon hade möjlighet.

I annonsen marknadsförs "en underbar trea, ändå inte för romer eller invandrare".

Personen som lade upp annonsen informerades om att annonsen var osaklig och har tagits bort.
Det finns skäl att gå igenom vår policy gällande annonserna efter semestrarna.― Jaana Närö, vd vid Heka Ab

Enligt Jaana Närö är det första gången en diskriminerande eller rasistisk annons dyker upp på Hekas bostadsbörs.

Borde ni kolla igenom annonserna före de publiceras?

- Det finns skäl att gå igenom vår policy gällande annonserna efter semestrarna.


Helsingforspolisens agerande mot Musta Barbaaris familj utreds

$
0
0

I helgen lade rapartisten Musta Barbaari ut ett inlägg på Facebook där han berättade att hans mamma och syster blivit dåligt behandlade av Helsingforspolisen.

Enligt artisten Musta Barbaari alltså James Nikander hade polisen frågat ID av mamman och systern. De frågade varför, varpå polisen satte dem i handklovar och behandlade dem hårdhänt.

Vid Helsingforspolisen kan kommissarie Henri Helminen inte kommentera det aktuella fallet, eftersom polisens agerande undersöks och fallet har flyttats till polisinrättningen i Östra Nyland.

Har polisen bett de drabbade om ursäkt?

- Det vet jag inte. Och även om jag visste skulle jag inte kommentera, eftersom vi inte längre undersöker fallet.

Henri Helminen kan inte svara på hur många personer polisen haffat i utlänningskontrollerna.

- Varje dag får vi uppgifter om någon som är olagligt i landet.

Då får vi fast flera som vistas olagligt i landet. Men de allra flesta har sina papper i skick.― Henri Helminen, Helsingforspolisen

Polisen gör också temakontroller.

- Då får vi fast flera som vistas olagligt i landet. Men de allra flesta har sina papper i skick.

Är du orolig för rasism inom Helsingforspolisen?

- Nej, inte alls. Klimatet blir hela tiden mer internationellt.

Läs mera:

"Polisen behöver konkretare kriterier för utlänningskontroller"

Diskrimineringsombudsmannen har bekantat sig med polisens utredning och kommit överens om ett samarbete kring effektiverade utlänningskontroller.

Futurajuniorer ivriga inför debut i Helsinki Cup

$
0
0

Årets upplaga av Nordens näst största fotbollsturnering för juniorer, Helsinki Cup, sparkar i gång på måndag. FCFJ från Borgå deltar med många lag.

Markus Broman är ansvarig tränare för pojkar födda 2008, och killarna deltar med tre lag i olika serier i Helsinki Cup.

Det är en massiv turnering med över 1 300 lag, varav en del är internationella.

För pojkarna födda 2008 är det fråga om debuten i Helsinki Cup, vilket naturligtvis tillför en extra dos spänning.

Olika nivåer

- I den här åldersgruppen delas lagen in i en elitklass, en allmän klass och en hobbyklass. Och Futuras juniorer har ett lag med i varje klass, säger Broman.

Broman anser att systemet är fungerande eftersom en elitklass innebär att man inte kan underanmäla ett lag.

Markus Broman är ansvarig tränare för pojkar födda -08. Markus Broman. Bild: Yle/Sofia Strömgård fc futura,markus broman

De andra klasserna kan skifta och också spelarnas nivå kan variera från vecka till vecka eftersom de är så unga ännu, berättar Broman.

- Ett bra lag kan också spela lite sämre.

Själv har han två pojkar som ska delta i cupen, som pågår i tre dagar för lagens del.

EM inspirerar

I och med EM i fotboll har killarna i laget varit extra ivriga att sparka boll och i laget finns både en och annan Ronaldo.

- Jag hoppas att dom inte följt med finalmatchen i går men jag är illa rädd att dom gjort det. Dom är så inställda på fotboll just nu, säger Broman.

När det gäller så unga spelare är det viktigt att komma ihåg att fotboll ska vara roligt, resultatet är inte det viktigaste.

- Fotboll ska vara kul för att pojkarna ska känna sig motiverade och intresserade.

Det finns förstås alltid individer som är tävlingsinriktade men besvikelsen över en förlust brukar gå över ganska snabbt, säger Broman.

Debuten i Helsinki Cup är nog en upplevelse som spelarna kommer att minnas resten av sina liv, tror Broman. Det är en stor turnering med många intryck.

- Jag hoppas på mycket glädje och många minnen hos spelarna. Då har vi lyckats.

Antalet citycyklar tredubblas - föreslå var cykelställen ska stå

$
0
0

Citycyklarna, som togs i bruk i maj, har trampats flitigt i sommar. Nu har Helsingfors stad öppnat en webbtjänst där stadsborna får ta ställning till var hundra nya cykelstationer ska resas nästa år.

För tillfället finns de mest använda citycykelstationerna på Tölöviksgatan, Östersjötorget och vid Kampens metrostation. Nästa år ska antalet cyklar tredubblas, vilket betyder att också antalet stationer ökar från 50 till 150.

- Planeringsarbetet för hur citycykelnätverket ska utvidgas är i gång. I en tät stad kan det vara utmanande att hitta lämpliga ställen för stationerna, säger projektingenjör Samuli Mäkinen från Helsingfors stads trafikverk HST.

Nu vill staden också höra invånarnas åsikter i frågan. På måndagen öppnade en webbtjänst där man kan tycka till om var de nya stationerna ska stå.

Drygt 6 resor om dagen per cykel

Samuli Mäkinen säger att citycyklarna tagits väl emot i Helsingfors.

- Användarna är aktiva och många. Nästan alla har registrerat sig för hela säsongen, trots att det går att köpa biljett för en dag eller en vecka.

Nästan alla har registrerat sig för hela säsongen, trots att det går att köpa biljett för en dag eller en vecka.― Samuli Mäkinen, HST

I medeltal görs det ungefär 6,1 resor i dagen per cykel. Den genomsnittliga resetiden har varierat från 20 till 30 minuter.

- Cyklarna används flitigast på vardagar. Under veckosluten är resorna däremot längre, säger Mäkinen.

Jämfört med andra städer ligger Helsingfors tills vidare lite över medeltalet då det gäller användningsgraden per cykel. Under en dag används en cykel i till exempel Paris för 6,7 resor, i London för 3,1 resor och i Barcelona för 10,8 resor.

Någon cykel har varit försvunnen en stund, men utöver det har vi inte egentligen haft några problem.― Samuli Mäkinen, HST

Enligt Mäkinen används cyklarna i viss mån också av turister, men exakta siffror finns inte ännu tillgängliga. Dag- och veckobiljetter har köpts av några hundra användare.

Skadegörelse inte längre ett problem

Då Helsingfors för första gången år 2000 provade att ta i bruk citycyklar utsattes många av dem för skadegörelse. Kravet på att användare nu måste registrera sig verkar ha löst problemet.

- En gång körde en bil på en cykel och en annan gång på en station. Så har någon cykel varit försvunnen en stund, men utöver det har vi inte egentligen haft några problem, säger Mäkinen.

De gamla, gröngula citycyklarna, som fungerade med mynt, utsattes ofta för vandalism. Gamla, gröna citycyklarna i en ställning. citycykel,cykel,helsingfors,hst,stadscykel,trafik

Allas har öppnat - men ännu kan man inte bada

$
0
0

Grävskopor mullrar och en lyftkran lyfter stora behållare. Området vid det blivande havsbadet Allas är en byggarbetsplats. Ändå har ägarna inte låtit det störa, utan öppnade under veckoslutet området för besökare. Två uteserveringar, ett café och en bar fungerar nu här.

- Man kan komma hit och se hur här ser ut, och så kan man sätta sig här på uteserveringen på taket och titta ut över havet utanför Helsingfors.

Utsikten från uteserveringen är inte så pjåkig. Utsikt över havet från Skatudden. Bild: Yle/ Karin Filén allas,helsingfors,pariserhjul,skatudden

Raoul Grünstein är nöjd nu när Allas har kunnat öppna, ens delvis. Han är vd för Helsinki Allas och också projektledare.

- Mest är det stadsbor som kommer att komma hit. Men det här är ju en fin sak också för turister! Det här kommer säkert att bli viktigt för turismen.

Byggarbetena har dragit ut på tiden

Ännu förra veckan var det oklart när Allas skulle kunna öppna sin café- och barverksamhet, så öppningsdatumet annonserades inte. Ändå var det enligt Grünstein många som hittade till platsen.

- Vi hade flera hundra människor här - kanske till och med tusen. Fast det varierade med vädret. När det var soligt fanns här människor och när det började regna försvann alla någonstans.

Bassängerna ska man kunna simma i i augusti. Byggnadsarbete vid havsbassängen Allas pågår. Bild: Yle/ Karin Filén allas,havsbassäng,helsingfors,skatudden

Man kommer stegvis att öppna resten av verksamheten i takt med att konstruktionerna blir färdiga. Först ska bassängerna bli klara, sedan bastun.

- En dryg månad är uppskattningen för hur länge det kommer att ta. Då borde också bastun vara färdig. Men det jag har lärt mig är att det är svårt att gissa hur länge något tar när det gäller byggnadsarbete.

Enligt tidigare planer var det meningen att havsbadet skulle ha öppnat redan i maj.

Sommaren i city: Spännande barnteater på Sveaborg

$
0
0

Det tar en tid att komma till barnteaterföreställningen Kungen och den försvunna kronan. Den äger nämligen rum på Sveaborg. Du måste alltså först åka med turbåt eller färja från Salutorget dit. Väl där är överraskningen stor. Det är nämligen Sveaborg själv som får spela huvudrollen.

Sedan år 1998 spelas barnteater på Sveaborg, UNESCO:s världskulturarv. Alltid utomhus. Eller utomhus och utomhus. Skådespelarna tar med dig på en resa över vallar, genom tunnlar och in i kasematter. Under föreställningens gång kommer du att hitta ställen som du inte visste att fanns.

Finns kronan bakom den här porten? Bild: Yle/Peter Lüttge barnteater,kungen och den försvunna kronan,Sveaborg

Enkelt och bra

Föreställningen börjar vid Artillerivikens kiosk (vilket namn!). Kung Gustav III som spelas av en utmärkt Alexander Wendelin tar emot oss. Vi får byta inträdesbiljetterna mot blåa axelband som visar att vi är med i gänget.

Kungen berättar för barnen att det är han som bestämmer och att ingen får gå före honom. Och att man får prata när han ger ordet och man måste vara tyst när han befaller det. Så klart. Kungen är alltid kungen.

Alexander Wendelin som kung Gustav III Alexander Wendelin som kung Gustav III Bild: Yle/Peter Lüttge barnteater,kungen och den försvunna kronan,Sveaborg

Med sig har kungen sin trotjänare greven Gustaf Mauritz Armfelt, kapten vid livgardet, överkammarjunkare, direktör för Kungliga Svenska Dramatiska Teatern och Operan, ledamot nr 110 av Kungliga Musikaliska Akademien, ledamot av Svenska Akademien, generaladjutant och överste för Nylands infanteriregemente m.m.

Ingemar Raukola spelar en beskäftig och lustig greve Armfelt Ingemar Raukola som greve Armfelt Bild: Yle/Peter Lüttge barnteatrar,kungen och den försvunna kronan,Sveaborg

Föreställningens intrig är enkel. Kungen har tappat sin krona. Med hjälp av ledtrådar som är gömda i murar, kanoner, kasematter eller terrängen försöker kungen, greven och hertiginnan Charlotte hitta kronan. Barnen är flitiga medhjälpare på jakt efter ledtrådarna som allt som oftast måste dechiffreras.

Alexandra Gustafsson som hertiginnan Charlotte är bra på att lugna ner kungen och gissa rätt tillsammans med barnen. Alexandra Gustafsson som Hertiginnan Charlotta Bild: Yle/Peter Lüttge alexandra gustafsson,barnteater,kungen och den försvunna kronan,Sveaborg

Bra barnteater behöver inte vara svårare än så. Barnen hoppar omkring som kalvar på grönbete. De unga skådespelarna håller sig i bakgrunden och låter barnen agera. Och barnen är mer än med på noterna. De hjälper till att skriva pjäsens partitur.

Barnens iver är påtaglig. De dansar och springer, ropar och hojtar, letar och gissar. Turisterna runt omkring oss tittar nyfiket på oss och fotograferar oss.

Världsarv i huvudrollen

Bäst är förstås Sveaborg. Det är varmt i solen och kallt i kasematterna. Det är torrt i terrängen och fuktigt i tunnlarna. Det är soligt på skvärerna och mörkt i bastionerna. Vi ombads att ta en ficklampa med. Många barn hade försett sig med en sådan. Så även jag. Andra använde sina mobiltelefoner.

Jag hade alltså hur roligt som helst. Även utan barn eller utan att vara ett barn. Kronan hittades till sist och, ännu viktigare, fred skipades mellan Sverige och Ryssland.

Det är det föredömligt tvåspråkiga Samfundet Ehrensvärd som står för organisationen och fiolerna.

Pjäsen Kungen och den försvunna kronan visas varje fredag kl 12 på svenska (tisdagar till torsdagar samt lördagar på finska). Information om pjäsen och arrangemangen hittar du här.

Hjälp mig att fira sommaren i city

Viewing all 25429 articles
Browse latest View live